7 strategija da motivišete svoje dete da uči

Svi znamo koliko su mala deca radoznala i koliko im ta radoznalost pomaže da upijaju nova znanja. Međutim, kada malo porastu i kada krenu u školu, neka deca imaju problem sa učenjem školskog gradiva, što zadaje velike brige roditeljima. 

U procesu učenja veliku ulogu igra karakter deteta i njegova spremnost da pažljivo pristupi tom procesu. Sa druge strane, postoje i deca koja su sposobna ali su nezainteresovana i nevoljna da uče. Drugim rečima, osim posedovanja osnovnih sposobnosti, veoma je važno da dete dobije pravu motivaciju kako bi postalo odličan đak. 

Jedna od najvećih grešaka koju roditelji mogu da naprave jeste da ograniče učenje samo na školu. To jeste primarni izvor znanja ali ako zaista želite da poboljšate želju za učenjem kod vaše dece morate i vi kao roditelji biti uključeni u čitav proces. 

Postoje brojni lako dostupni naučni radovi koji vas mogu usmeriti na koji način treba prići detetu i motivisati ga kako bi bolje učilo. Isto tako, danas ne morate ići u knjižaru da biste kupili knjige koje su potrebne vašoj deci. Na primer, online prodaja udžbenika na sajtu Hijeroglifa omogućava da jednostavno u par klikova dobijete na kućnu adresu svaku knjigu koja vam je potrebna, a ako želite, dostupna su i neka izdanja u elektronskom obliku.

U svakom slučaju, ako želite da vaše dete bude uspešno u školi, motivacija je preko potreban faktor. Evo sedam proverenih strategija pomoću kojih ćete motivisati vaše dete da uči.

#1 Razvijte kod deteta kulturu čitanja

Deca koja razviju ljubav prema knjizi i čitanju, pokazaće i ljubav prema učenju, i obrnuto. Čitanjem ne samo da obogaćuju rečnik, već i razvijaju moždane funkcije. To za posledicu ima lakšu obradu podataka i bolju komunikaciju sa drugim ljudima i okolinom. 

Učenici koji dobro čitaju imaju poboljšanu sposobnost učenja svih predmeta, bilo da su to društvene ili prirodne nauke, poput matematike i fizike. Zato je važno da vašem detetu pomognete da razvije kulturu čitanja i da mu usadite ljubav prema knjizi. Počnite od najranijeg detinjstva. Ako je dete predškolac, čitajte mu knjigu pred spavanje, a ako je krenulo u školu, neka ono čita vama.

Takođe, možete uvesti porodično vreme za čitanje. Ono ne mora trajati dugo, dovoljno je i 20 minuta dnevno, ali je bitno da svi ukućani u tom trenutku čitaju. Svojim primerom stvorićete atmosferu čitanja koja će pomoći vašem detetu da zavoli knjigu. 

Ključ za razvoj dobrih čitalaca je da čitanje učinite zabavni a ne frustrirajujćim. Zato pustite vaše mališane da sami biraju knjige ili sadržaj koji će čitati. 

#2 Dajte slobodu u učenju svom detetu

Kada je u pitanju obrazovanje, neki roditelji su toliko strogi da i ne primećuju da se takav odnos negativno odražava na njihovu decu. Dakle, ovde nije stvar u treniranju strogoće, već je potrebno pravilno usmeravati dete.

Važno je voditi dete kroz proces učenja, ali je podjednako važno i omogućiti mu da samo određuje stil sticanja znanja. Omogućite vašem mališanu da bira način na koji će učiti. Na primer, kada mu zadajete da napiše neki sastav, dozvolite mu da sam odabere temu koju će obraditi. 

Takođe, dobro bi bilo da deca sama biraju svoje vannastavne aktivnosti. Što više budete doprinosili pozitivnom okruženju u pogledu aktivnosti, načina rada i osamostaljivanja i što manje budete kontrolisali učenje na pogrešan način, to će dete postati angažovanije i motivisanije za učenje. 

#3 Fokusirajte se na interesovanja vašeg deteta

Svako dete ima neku oblast interesovanja, samo mu možda još uvek niko nije dočarao ili “zagolicao” maštu nečim što bi ga zainteresovalo.

Kada angažujete dete da uči iz oblasti koja ga interesuje onda učenje počinje da bude zabavno i deca se rado uključuju. Ako zaista želite da pomognete svom detetu da postane dobar đak, ohrabrite ga da istražuje teme i predmete koji ga fasciniraju. Ukoliko voli dinosauruse pomozite mu da pronađe knjige o ovim davno izumrlim životinjama. Povremeno popričajte sa njim neku zanimljivu priču o dinosarusima i postavite mu neka pitanja iz te tematike. Na primer, neka vam nabroji njegovih pet omiljenih vrsta. Neka vam objasni šta je to što voli kod svakog od njih. 

Na kraju svega, ako se fokusirate na interesovanja deteta velika je verovatnoća da će ono nakon završetka osmog razreda znati samo da odluči koju srednju školu će upisati.

#4 Podstičite otvorenu i iskrenu komunikaciju

Ohrabrite dete da iskaže svoje mišljenje o nekoj temi ili o njegovom trenutnom uspehu na polju obrazovanja. Kreirajte otvorenu atmosferu u kojoj će se dete osećati lagodno i gde će moći bez bilo ikakvog ustezanja da izrazi svoje mišljenje čak i kada je to mišljenje negativno. 

Kada deca osete da ne uvažavate njihov mišljenje ili kada vide da sa vaše strane ne mogu da dobiju pomoć, verovatno će prestati da čitaju i uče. Dobri učenici će uvek reći kako njihovi roditelji uvažavaju njihovo mišljenje. To doprinosi samouverenosti kod dece i lakšem rešavanju problema. 

#5 Podstičite različite stilove učenja

Svako dete ima način učenja koji najviše voli, i na koji najlakše upija znanje, pa se potrudite da ga saznate. Neka deca vole da uče na različite načine, dok druga imaju samo jedan omiljeni. Ako spoznate stil učenja koji odgovara vašem detetu sigurno je da se uz vašu malu pomoć taj stil dodatno može unaprediti pa će i rezultati biti neuporedivo bolji. Štaviše, u kasnijem periodu će deca možda želeti da dodatno upotpune svoje znanje iz određene oblasti pa će iskazati potrebu za neformalnim obrazovanjem – posebnim radionicama ili kursevima koji se ne izučavaju po školskom programu.

Neki od osnovnih stilova učenja su vizuelni, slušalački, verbalni, logički ili samostalni. Na primer, postoje deca koja najbolje uče dok gledaju neku interesantnu prezentaciju. Sa druge strane, postoje i ona koja više vole da se osame i na taj način reše svoje školske zadatke. Kada su deca mala i kada krenu u prvi razred osnovne škole, potrudite se da im servirate različite stilove učenja i potom da otkrijete koji od njih im je najlakši i najbolji za njih. 

# 6 Učinite učenje zabavnim

Učenje zasnovano na igri nije ništa novo. Postoji već dugo vremena i uvek daje vrhunske rezultate. Korišćenje igara kao obrazovnog alata ne samo da pruža mogućnost za dublje učenje i razvoj nekognitivnih veština, već i motiviše decu da više uče. Kada je dete aktivno uključeno u igru, njegov mozak šalje impulse zadovoljstva. 

Učenje zasnovano na igrama je takođe odlična motivacija kada je u pitanju timski rad. Igre su zanimljivije, a sa druge strane tu je i takmičarski aspekt. Pobeda je uvek dobro došla. 

#7 Prepoznajte i slavite uspeh

Bez obzira koliko uspeh bio mali, važno je prepoznati ga i proslaviti sa detetom. Ovo je posebno važno za decu u osnovnoj školi. Njima je potrebno stalno bodrenje i pohvale kako bi bili motivisani da više i vrednije uče. Naravno, to ne znači da ih za sve i svašta treba hvaliti. Osrednji rezultati nisu za pohvalu, ali kada radom dođu oni bolji, obavezno im dodatno dajte na značaju. 

Ovih sedam strategija provereno rade kada je u pitanju motivacija dece za učenje. Ne dozvolite sebi da zbog svog posla “ispustite “ dete i omogućite mu da se odalji od knjige. Put povratka je jako težak! Zato na vreme počnite da radite sa svojom decom. Budite ravnopravni partneri na početku celoživotnog procesa koji se zove učenje.

admin

Read Previous

Zašto je jako bitno izabrati kvalitetan i proveren EK ventil

Read Next

Gde i kada možete da registrujete svoje vozilo u Beogradu

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *