Čemu služi električno rende za drvo?

elektricno-rende-za-drvo

Pexels.com

Hoblerica ili električno rende za drvo ne predstavlja posebno tehničko rešenje potrebno za stolarske radionice i radionice u kojima se obrađuje drvo i drvene površine. U stvari, radi se o uređaju koji danas postoji u modernoj, električnoj formi, ali alatu koji postoji već vekovima i vekovima se koristi u iste svrhe. Rende za drvo se od pamtiveka koristi za ravnjanje drvenih površina, za njihovo glačanje, skidanje određenog sloja da bi se postigao ili neki  efekat ili da bi se dva komada drveta bolje spojila. Bez mnogo razlika, električno rende za drvo se i danas koristi u iste svrhe.

Uz ubodnu testeru, ručni cirkular, brusilice, glodalicu za drvo, električno rende za drvo predstavlja osnovni alat svake radionice, iako možda nije alat koji je potreban u svakom momentu. Svakako, možemo slobodno reći da je deo većine radionica, bilo hobista, bilo profesionalaca, baš kao što su to Bosch bušilice, recimo. 

Kako izgleda električno rende za drvo?

Kao što smo već i naveli, ne postoji posebno komplikovano tehničko rešenje ovog alata, budući da je veoma jednostavan. Razlika u odnosu na tradicionalno, drveno rende, u najvećoj meri je u nožu. Električno rende za drvo poseduje jedan ili više noževa koji se nalaze u cilindričnoj glavi ili bubnju koji se okreće veoma velikom brzinom, što i pruža brzinu i preciznost u radu. Postoje dve ploče, prednja je pokretljiva i ona služi za podešavanje kojom će se dubinom drvena površina zaseći noževima. Pored toga, tu je i kućište u kojem se nalazi motor i do 1kW jačine, koji pokreće sam alat. 

Za šta se električno rende koristi?

Za ovu vrstu alata postoje tri osnovne radnje. Najpre i u najvećoj meri, električno rende za drvo koristi se za rendisanje površine, odnosno njeno glačanje ili blago skraćivanje. Nekada, kada je zbog podova potrebno skratiti vrata, rende za drvo to dozvoljava da se uradi jako precizno, tačno koliko je potrebno, efikasno i ono šta je najvažnije, jako brzo. U svega nekoliko minuta se mogu skratiti vrata za određenu debljinu ili bilo koja druga drvena površina.

Pored toga, električno rende se koristi za obaranje ivica kod određenih drvenih površina, kada je to potrebno, za njihovo „zatupljivanje“, kao i za zasecanje, odnosno pravljenje žljebova koje je veoma često potrebno zbog uklapanja više ploča ili drvenih delova jedan u drugi. Takvi poslovi se izvode brzo i precizno, zbog čega je rende u stvari i donelo ozbiljnu uštedu vremena u stolarskim radionicama i samoj stolarskoj industriji. 

Koje vrste postoje?

Najveća razlika koja može postojati kod ove vrste alata jeste u njegovoj nameni, pa tako postoji stacionarno i ručno električno rende za drvo. Zavisno od vrste posla koja se obavlja, tako se i bira koje rende se koristi u toku rada.

Stacionarno rende za drvo je pogodno za velike stolarijske radionice, industriju, gde se obrađuju velike drvene površine, za koje je potreban alat velike snage i obuhvatnosti, kako bi se posao obavljao brže. Međutim, u situacijama kada se obrađuju manje površine i kada je nemoguće fizički posao obaviti uz stacionarni model, tu je ručno električno rende za drvo.

Ručno rende se iz tog razloga i nalazi u brojnim  kućnim radionicama, kao i među alatima hobista, koji ovo ručno električno rende koriste prilikom prepravki, spajanja, uređenja nekih drvenih površina, uz manji alat koji dozvoljava pomeranje, rad na terenu i nije težak, pa ne predstavlja u tom smislu nikakav problem. Pored toga, ručno električno rende za drvo je uglavnom prilagođeno tako da ga mogu koristiti i levoruki i desnoruki, što je dodatni plus, budući da određeni alati u ovom pogledu majstorima mogu da stvaraju prepreke koje se odražavaju na kvalitet ili brzinu u radu. 

admin

Read Previous

11 najboljih espresso aparata za vaš dom

Read Next

Obim razmene sa Rumunijom i Hrvatskom raste, kako vam prevodilačke agencije mogu pomoći u tome?

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *