Kada i koliko često bi trebalo raditi servis na automobilima?

podignut automobil u auto servisu

Redovan odnosno periodični servis podrazumeva proveru i testiranje stanja svih delova na automobilu, kao i “servisiranje” odnosno zamenu pojedinih, nadalje nefunkcionalnih, delova i tečnosti.  Bitni periodi u životnom veku jednog automobila su mali i veliki servis, kada se četvorotočkašu, kao i čoveku – određuje dalji “životni put i sudbina”.

U tekstu pred vama, bavićemo se načinima na koji mali i veliki servis utiču jedan na drugi, kada je najbolje vreme da ih obavite kao i šta vas čeka na svakom od njih kada primetite smetnje u funkcionisanju svog “ljubimca”. 

Veliki servis je prekretnica u “životu” Vašeg automobila

Svaka marka automobila ima preporučenu kilometražu nakon koje bi trebalo da se odradi veliki servis, a na vlasnicima vozila je hoće li preporuke poslušati ili će se o njih oglušiti. 

Najpametnije je velik servis obaviti pre preporučene kilometraže, kako vas potreba za istim ne bi omela u nekoj gužvi ili, češće – besparici jer veliki servis često ume da se završi potrebom menjanja nekog dela koji nije preterano jeftin.

Preporučena kilometraža za obavezan veliki servis je između 90.000 i 120.000 pređenih kilometara. Naravno, zavisi i od samog modela automobila (proizvođača), stanja vozila (nov ili polovan) kao i od tipa motora koji pokreće vozilo, da li će mu ovaj servis biti potreban u okviru preporučenih granica.

Iza sedam godina, brda i puteva – vreme je za veliki servis.

Do potrebe za odlaskom na veliko spremanje automobila, odoso posetu automehaničaru zbog velkog servisa, može da dođe i pre vremena, odnosno pre pređene kilomteraže nakon koje je zakonom propisano da veliki servis morate obaviti.

To se obično zadesi zbog neke vrste kvara na automobilu, kada je potrebno zameniti neki krucijalni deo poput zupčastog ili klinastog kaiša, vodene pumpe ili kočnica. Neki od ovih delova (zupčasti kaiš na primer) je naročito bitan na automobilu jer njegovo loše funkcionisanje može da dovede i do havarije motora a pouzdanost kočnica je presudna za nesmetano i bezbedno učestvovanje u saobraćaju.

slika ispod haube automobila

Mali servis i prilika da izbegnete veliki trošak

Da li se zabrinete kada vaš računar ili telefon pokupi neki virus koji preti da ošteti sve informacije? Sličan odnos bi trebalo da razvijate i prema svom automobilu. Kada nešto “ne štima” ili vam ometa normalan rad i vožnju to je sasvim dovoljan znak da je vreme da posetite majstora i uradite mali servis.

Mali servis je svojevrsna preventiva i redovno testiranje svakog dela na automobilu, počevši od zamene ulja, pa sve do menjanja filtera za gorivo. Mali servis je svakako bolja opcija i za  sprečavanje većih kvarova na vozilu, a s tim u vezi i ogromna ušteda novca jer predupređuje ozbiljne kvarove i velika ulaganja u popravke.

Preporuka je da se mali servis obavlja nakon svakih 10 ili 15 hiljada kilometara, odnosno dva ili tri puta godišnje – zavisno od modela i stanja a utomobila.

Brojne su prednosti malog servisa!

Tri osnovne prednosti malog servisa su pre svega bezbednost pri vožnji, zatim mogućnost “malog” servisiranja od strane samog vozača, tj. malih popravki koje, uz par dobrih saveta, možete i sami obaviti, i na kraju, ogromna ušteda novca koju će vam redovno održavanje auta doneti.

Servisiranje vozila, odnosno odlazak prvo na mali a onda i veliki servis je veoma važno i nikako ne bi smelo da bude potcenjeno, odlagano i stavljeno u drugi plan. Kako automobile vozimo svaki dan, oni zahtevaju redovno održavanje kako bi stalno bili u dobrom stanju i kako biste upravo Vi, kao vozač, dobili optimalne performanse od njega. 

Kao vlasnik automobila, poslednje što želite jeste da dođe do nekog neprijatnog kvara kada ste u žurbi ili još gore, ako ste se uputili na neko putovanje ili za popravke nemate novca. Stoga, da biste izbegli takve ili slične incidente ili fatalnije ishode –  morate razumeti važnost redovnog servisiranja vozila i primenjivati ga kad god primetite da sa vašim vozilom nešto nije u redu.

mateo

Read Previous

Huawei pronašao alternativu Google mapama: u igru je TomTom

Read Next

Zaštita vinove loze: plamenjača, pepelnica, siva trulež, eskorioza

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *