Kako se skijalište održava preko godine?

prikaz skijaške staze

U aprilu svake godine sva skijališta bivaju zatvorena, čime se završava skijaška sezona. To naravno ne znači da svi ljudi zaposleni na stazi idu na šestomesečni godišnji odmor – još uvek imaju posla i imaće ga sve do početka sledeće sezone.

Kako bi staza ostala u dobrom stanju i dočekala sledeću zimu pripremljena, u letnjim mesecima može biti iznenađujuće mnogo posla. Od uređenja same staze do popravki i održavanja električnih elemenata i gondole, rad na skijalištu je vrlo raznolik.

Sama izgradnja ski staze, zatrpavanje ponekad i veštačkim snegom, skijanje, liftovi i sve ostale aktivnosti koje se izvode na tom zemljištu mogu imati ozbiljan negativan uticaj na to zemljište. Dakle, potrebno je dubinsko održavanje ekosistema, obezbeđivanje zadržavanja vode, kruženja nutrijenata i sprečavanja erozije.

U nastavku teksta saznajte šta je sve to potrebno uraditi između sezona da bi staza bila održiva i funkcionalna svake godine.

Koje se to akcije preduzimaju preko leta?

Sve što ne može da se obavi dok je sneg na stazi, mora za leto biti završeno, jer leti nema skijanja. Jednostavno, odstranjivanje svih nepripadajućih predmeta sa staze i njeno preuređivanje.

Košenje trave, šiblja i biljaka

Potrebno je pokositi sloj trave za šta se koriste kosačice za velike travnate površine i trimeri kojima se cela staza i deo pored staze ravnomerno kose. Pored toga treba rukama počupati ono što može da se počupa, a manjim mašinama ili ručno odstraniti korove i šiblje. Otkos treba pokupiti i sačuvati sa strane. Svo neravno busenje i korov treba urediti ili počupati.

Obnavljanje površinskog sloja zemljišta

Potrebno je da se staza zaštiti od erozije, a za to je potrebna vegetacija. Za vegetaciju su neophodni nutrijenti i mikroorganizmi, tako da moramo obogatiti zemljište hranljivim materijama i semenom odgovarajućih kultura. Preporučuju se leguminoze, jer su one azotofiksatori.

Potrebno je pažljivo ukloniti površinski sloj zemlje (do dubine od otprilike 30 cm) i skladištiti ga odvojeno od otkosa. Dodati mu seme leguminoza i mineralno đubrivo. Treba tako da se skladišti do 4 nedelje, a potom se nanosi na stazu sa koje je prethodno otklonjeno kamenje. Bitno je da je zemljište skladišteno kako treba, nanešeno, ravnomerno raspoređeno i izravnato.

skijaš u crvenoj jakni

Dodatni radovi na stazi i oko nje

Kada je zemljište obogaćeno, treba još završiti otklanjanje tvrdih predmeta i očistiti odvodne kanale. Dok još traje sušni period bilo bi dobro i iskontrolisati instalacije i ostalu opremu i naravno, otkloniiti suvišne kanale i valove na stazi. 

Šta se radi u zimskom periodu?

U toku zime se staza održava i na njoj se radi onoliko koliko to dozvoljavaju vremenski uslovi. Takođe, na stazi bude dosta posetilaca pa je sve dodatno otežano. Kontrola opšteg stanja skijališta je neophodna i mora biti konstantna kako bi sve akcije mogle da se blagovremeno preduzmu.

Konstantno se sprovodi odstranjivanje kamenja, šiblja i drugih predmeta koji se pojave na stazi ili pored nje kako bi se osigurala bezbednost skijaša. Sa druge strane, rupe koje se pojave, takođe treba zakrpiti novim snegom i dobro utabati, što uključuje i nanošenje snega po ski stazi kako bi se sprečila pojava novih rupa.

Zaleđena mesta treba ukloniti i zameniti snegom, jer leda ne sme biti na stazi.

Ono što preostaje su održavanje žičare, lifta, kontrolu i popravke oznaka, ograda, snegobrana i ostalih objekata.

Bitno je i neprestano utvrđivati nove izvore rizika na stazi i njenoj zaštićenoj zoni koji zahtevaju preduzimanje posebnih mera na stazi. Od velike je važnosti, tokom cele godine sprovoditi održavanje na pravi način, a sve u cilju bezbednosti skijaša, staze, zemljišta i životne sredine.

gondola na ski stazi

Šta je sve potrebno za održavanje staze?

Pre svega su potrebne mašine. Svaka ski staza mora imati valjkove i kosačice, mora imati mašine za pravljenje snega, ali ono što je još potrebnije od mašina, to su ljudi, odnosno radnici i inženjeri. 

Praktično nije potrebno da postoje stalni zaposleni koji će u letnjem periodu održavati stazu, dovoljno je dodatno angažovati ljude kada za to dođe vreme. Takođe, mašine se mogu iznajmiti po potrebi, nije neophodno posedovati sve navedene mašine.

Koji je najvažniji zadatak koji treba da se obavi?

Odgovornost za okolinu je od suštinske važnosti za skijaške centre. Njihov kompletan biznis direktno zavisi od klime i vremenskih uslova. S tim u vezi je očuvanje zdravlja planete njihova odgovornost i obaveza. 

U tom smeru se i radi kada je reč o obnovi staza tokom leta, a najvažniji deo je zemljište, kome se mora posvetiti posebna pažnja. U našoj zemlji čak postoji i pravilnik o minimalnim tehničkim uslovima koje moraju ispunjavati sva skijališta kako bi imala dozvolu za rad.

mateo

Read Previous

Saveti za vožnju u velikom gradu

Read Next

Biznisi koji su najviše napredovali u vreme pandemije

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *