Čaj od kantariona i kantarionovo ulje: lekoviti kantarion

Kantarion (Hypericum perforatum) je biljka koja ima široku upotrebu u narodnoj medicini, i to ne samo na našem podneblju, nego i šire. U narodu je poznat i pod nazivima bogorodičina trava ili gospino zelje. Reč je o višegodišnjoj zeljastoj biljki koja raste kao korov u šumama, livadama i drugim zatravljenim površinama. Ima veoma čvrstu, razgranatu stabljiku koja najačešće dostiže do 50 cm visine, ali može da poraste i više.

Vrhovi grančica imaju kitnjaste cvasti a cvetovi su žute boje. List biljke nema dršku, duguljast je, sa karakterističnim tačkicama, zbog čega biljka gledana prema svetlosti izgleda kao da su joj listovi izbušeni, perforirani, pa otuda i njen latinski naziv Hypericum perforatum. Te tačkice na listovima kantariona su u stvari žlezde koje izlučuju etarsko ulje kantariona.

Branje kantariona i priprema za upotrebu

U ljudskoj upotrebi koristi se nadzemni deo biljke u cvetu. Kantarion je najbolje brati kada je dve trećine cvetova otvoreno, a jedna trećina u pupoljku. Ne treba sakupljati biljke koje su precvetale i na kojem počinju da se formiraju plodovi. Takva biljka ne samo da nije lekovita, već može da bude i štetna,, posebno za unutrašnju upotrebu.

Kantarion nikada ne treba brati do zemlje, već isključivo onaj deo  biljke koji ima zelene listove. Najkvalitetniji su delovi biljke na vrhu. Ubrana biljka suši se u hladu, na promaji, postavljena u tankom sloju. Kantarion je dovoljno suv onda kada se stabljika lako lomi, puca pri presavijanju i ne povija se.

Lekovita svojstva kantariona

Kantarion sadrži brojne blagotvorne materije i njegova primena ima niz pozitivnih efekata na zdravlje. Bogat je izvor etarskih ulja, hipericina, tanina, antocijana, flavonoida, karoteina, vitamina C (čak oko 30%). Takođe, sadrži u tragovima alkaloid, čija koncentracija u biljci se povećava ukoliko je ona precvetala, što može škoditi ljudskom zdravlju, pa se zato i ne preporučuje upotreba precvetalih biljaka.

Zbog svojih blatovornih svojstava, kantarion se od davnina koristi u narodnoj medicini. Za spoljnu upotrebu može se koristiti pri lečenju rana, opekotina, hemoroida, a ima i snažno antiseptičko dejstvo. Za unutrašnju upotrebu koristi se kod bolova u želucu i jetri, protiv dijareje, kod gastritisa i drugih sličnih problema sa želucem. Žene ga koriste kao blago sredstvo za ublažavanje menstrualnih tegoba.

Kantarion je priznat u zvaničnoj medicini kao odlično sredstvo u borbi protiv depresije. Od njega se čak spravljaju raziličite vrste medikamenata koji se koriste u lečenju depresije. Pripremaju se u raznim farmaceutskim oblicima – kao čajevi, kapi, ulje, ektrakti. Blagotvorno deluje i kod ublažavanja stresa, i kao sedativno sredstvo za umirenje.

Sve ove preparate treba koristiti isključivo pod nadzorom i po preporuci lekara!

Čaj od kantariona preporučuje se kod oboljenja disajnih puteva i bolesti organa za varenje, pri čemu može jako efikasno da ukloni blaže smetnje. Upotrebljava  se i kod lakših oblika depresije,u lečenju nesanice, i kod uklanjanja tegoba u klimaksu.  Kantarion takođe ulazi u sastav raznih čajnih mešavina koji se koriste za ublažavanje raznih tegoba: kod hemoroida, protiv dijareje, za ublažavanje bolova u želucu i jetri. Tinkture od kantariona služe za ispiranje grla i krajnika, kao i za masažu upaljenih desni.

Evo i nekoliko recepata za spravljanje lekovitih čajeva i ulja od kantariona:

Čaj od kantariona – kako se sprema i za šta je sve dobar

Čaj od kantariona pravilno se sprema na sledeći način: supenu kašiku isitnjenog osušenog kantariona prelijte sa ½ litra hladne vode, stavite džezvu ili šerpicu na grejnu ploču i ostavite da se kuva do ključanja. Zatim posudu poklopite i ostavite da odstoji 15 minuta. Nakon toga procedite celokupnu količinu i uzimajte tri puta dnevno, pre jela. Po želji, čaj možete malo zasladiti, najbolje medom.

Kantarion – čajne mešavine

Kantarion se koristi za spravljanje brojnih lekoviti čajnih mešavina, a mi vam poklanjamo nekoliko odličnih recepata.

Čaj od kantariona za žene: protiv menstrualnih tegoba

Čajna mešavina pripremljena od kantariona, hajdučice, pitome nane i crnjuše koristi se za ublažavanje menstrualnih tegoba. Jedinu kafenu kašiku ove mešavine prelijte sa 2 dl ključale vode i ostavite da odstoji 10 minuta. Zatim procedite i popijte čaj. Čaj konzumirajte 2-3 puta dnevno.

Čaj od kantariona za regulisanje menstruacije

Pored čajne mešavine protiv menstrualnih tegoba, postoji i čaj od kantariona za žene koji se pije 5 ili 6 dana pre početka menstruacije. Ukoliko pomešate po 20 grama očajnice, miloduha, timijana, kičice i kantariona dobićete odličnu osnovu za čaj koji se jednostavno priprema, a ima odlično dejstvo. Potrebno je da 4 supene kašike smeše prelijete sa 700 ml ključale vode, poklopite i često promešate. Nakon tri sata, pošto se čaj ohladio, neophodno je ocediti ga i procediti u četiri doze i popiti u toku dana.

Na isti način pripremite čaj sa smešom sačinjenom od po 15 grama kamilice, pitome nane, rutvice, odoljena, paprenog lisca i kantariona i 10 grama gorke deteline.

Čaj od kantariona za želudac (protiv bolova) i za druge tegobe organa za varenje

Mešavina koja se spravlja od jednakih delova kantariona, gaveza, lanenog semena i slatkog korena blagotvorno deluje kod želudačnih tegoba i kod smetnji u radu organa zavaranje. Dve supene kašike ove mešavine preliti uveče litrom tek proključale vode, sud poklopiti i ostaviti do ujutru. Sutradan sve procediti i piti u toku dana umesto vode.

Čajna mešavina protiv suvišnog lučenja želudačne hlorovodonične kiseline

Napraviti smešu od 20 grama kantariona, 20 grama kamilice, hajdučice, žalfije i ruse. Tri supene kaše ove smeše popariti sa pola litra ključale vode i nakon 2 sata ocediti. Popiti u toku dana.

Slično delovanje imaće i čajna mešavina spravljena od sledećih biljaka. Pomešati po 15 grama kantariona, žalfije, angelike, crnog gaveza, iđirota i morača i 10 grama kamilice. Tri supene kašike ove smese popariti sa pola litra ključale vode i ostaviti da odstoji 2 sata. Zatim procediti i popiti u toku dana.

Čaj od kantariona kod zapaljenja debelog creva

Zapaljenje sluznice debelog creva moguće je ublažiti i lečiti različitim čajnim mešavinama, a jedna od njih u svom sastavu ima i kantarion. Najpre treba pripremiti po 30 grama kantariona, odoljena i ruse, kao i 10 grama trave od srdobolje. Sve sastojke dobro isitniti i promešati, a onda tri supene kašike ove smeše preliti sa pola litra hladne vode. Potrebno je da smeša odstoji tri sata, s tim što se mora stalno mešati. Nakon toga,  zagrejte je do ključanja u poklopljenom sudu i ostavite da se ohladi. Pije se tri do četiri puta dnevno, i to po jedna čašica pola sata pre jela.

Na isti način priprema se i čajna mešavina od maslačka i repušine, gde se dodaje i koren lokvanja i kantarion. Što se mera tiče, potrebno je po 25 grama maslačka i repušine i po 5 grama kantariona i korena lokvanja.

Čajevi za lečenje šećerne bolesti

Čajne mešavine koje sadrže kantarion delotvorne su i u lečenju šećerne bolesti. Pomešati po 30 grama cveta kantariona, ždraljevine, korena maslačka i 10 grama dudovog lista. Tri supene kašike smeše preliti s pola litra hladne vode i tako držati celu noć. Sutradan zagrejati da ključa 5 minuta, ostaviti da se ohladi, a potom ocediti i popiti u toku dana. Pije se po jedna čaša pola sata pre obroka.

Umesto dudovog lista u smešu se može dodati i kičica. U tom slučaju meri se po 25 grama od svake biljke. Način pripreme i primene čaja je isti.

Čajevi za kupke i obloge

Poznato je da je kantarionovo ulje za gljiivice odličan lek. Međutim, osim ulja možete koristiti i čaj od kantariona za kupke i obloge kod zapaljenja kože i lišaja. Jedna od odličnih mešavina je ona sa kamilicom. Potrebno je 60 grama kantariona i 40 grama sušenog cveta kamilice popariti jednim litrom ključale vode, poklopiti i s vremena na vreme pomešati. Pošto se procedi i iscedi u čaj se dodaje voda za kupanje ili se pak u njemu pokvasi čisto flanelsko platno i njima oblaže koža. Ukoliko se čaj koristi za kupanje, da bi delovao potrebno je ostati u kadi bar sat vremena.

Ova čajna mešavina može se obogatiti i rastavićem i orahovim lišćem. U tom slučaju treba pomešati po 30 grama rastavića, kantariona i kamilice i 10 grama orahovog lišća i pripremiti ih i upotrebiti na isti način.

Čaj od kantariona, ruse i brezovih pupoljaka kod kamena u bubregu

Lekovito bilje igra veliku ulogu u lečenju kamena u bubregu i mokraćnoj bešici. Pored medikamentne terapije koju propisuje urolog, veoma je važno da osoba pije što više tečnosti preko dana u obliku raznih čajeva. I ovde se možete osloniti na blagotvorno dejstvo kantariona. Pomešajte i dobro isitnite po 40 grama brezovih pupoljaka i ruse i po 10 grama kantariona i majčine dušice. Potopite u 1 litar vode i ostavite da odstoji celu noć. Ujutro treba zagrejati do ključanja i kuvati 2 do 3 minuta. Kada se ohladi, procedi se i pije u toku dana umesto vode. Preporuka je da se pije gorak, bez zaslađivanja, premda ga možete zasladiti medom ili dodati neki kiseli voćni sok. U tom slučaju se pije posle jela i između obroka.

Čaj se pije tri dana uzastopno, potom se pravi pauza od jednog dana i onda produžuje na isti način.

Čaj od kantariona za jetru i žučne puteve

U kombinaciji sa nanom i još nekoliko lekovitih biljaka, kantarion će delovati i kao odličan lek kod upale jetre, kao i zapaljenja žučne kese.

Potrebno je pomešati po 30 grama kantariona, nane i resnika i 10 grama plodova pasdrena. Tri supene kašike ove mešavine popariti sa pola litra ključale vode, poklopiti i ostaviti tako 8 sati. Nakon tog vremena ocediti i piti po jednu čašu 3 puta dnevno na pola sata pre jela.

Uz kantarion i nanu i resnik, umesto pasdrena možete dodati rusu i orahov list – sve po 20 grama i pripremiti na isti način.

Odlična čajna mešavina koja će umiriti upalu jetre može biti i smeša pelena, smilja, nane, hajdučice i kantariona. Pomešajte po 20 grama od svih ovih biljaka, te tri supene kašike potopite litrom ključale vode. Ovaj čaj takođe mora odstojati 8 sati pre konzumiranja. Pijte nezaslađen čaj.

Ulje kantariona –  jednostavna priprema

U leto, sveži cvetovi kantariona stavljaju se u flaše i preliju jestivim uljem. Flašu zatim ostaviti 21 dan na suncu, nakon čega je treba skladištiti u prostoriji sa ujednačenom temperaturom, do otvaranja. Ovako pripremljeno ulje kantariona ima višestruku namenu. Koristi se za tretiranje uboda, rana, posekotina, opekotina i raznih drugih ozleda.

Katarionovo ulje po francuskoj recepturi priprema se tako što se 100 grama cveta stavi u teglu i prelije jednim litrom najboljeg ulja. Potrebno je da se poklopi i drži dva sata na vodenoj pari. Nakon toga se iscedi i procedi da bude bistro.

Kantarionovo ulje sa belim vinom

Pripremljeno u kombinaciji sa belim vinom, ulje kantariona je još efikasniji lek. Pripremite 500 grama  svežeg  cveta kantariona, potopite u litar jestivog, najbolje maslinovog ulja, dodajte ½ litra belog vina i sve držite na vodenoj pari, uz povremeno mešanje, dok vino ne ispari. Znaćete da je vino isparilo kada prestane da se oseća miris alkohola. Zatim procedite dok je još vruće, sipajte u čiste flaše i skladištite na tamnom, suvom i prohladnom mestu ujednačene temperature.

Ulje za lečenje kožnih bolesti i rana

Ovaj narodni lek pravi se od cveta s plodovima kantariona i sitno iseckanog korena omana. Po 25 grama ove dve biljke potopi se u 200 grama ribljeg ulja u tegli. Tegla se drži tri sata u ključaloj vodi, a pošto se ocedi i iscedi, ulje se maže na obolelu kožu. Moguće je i natopiti gazu ili čisto mekano platno uljem i tako nanositi na rane.

admin

Read Previous

Proizvođači traže blažu politiku EK u vezi emisije CO2

Read Next

Grafomotoričke vežbe za predškolce: Pripremite detetovu ruku za pisanje

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *