Kome se obratiti kada vam je potrebna pomoć na putu?

Unutrašnjost automobila sa vozačem koji se drži za volan

https://pixabay.com/photos/car-traffic-man-hurry-1149997/

Putovanje sopstvenim automobilom ima pregršt prednosti – potpuno ste nezavisni kada je reč o planiranju rute, možete da slušate muziku koju želite, da stanete i odmorite gde god hoćete, a i provedete vreme tokom putovanja isključivo sa ljudima koje poznajete, te vam put bude ispunjen i razgovorom i zabavom. 

Ipak, nije tajna da put automobilom sa sobom donosi i određene rizike. Neophodno je da vozač sve vreme bude odmoran, pažljiv i skoncentrisan. Osim toga, preporučuje se da obavi “generalku” automobila pred putovanje, kako bi bio siguran u ispravnost kola. 

Ipak, i pored sve pažnje koja se posveti bezbednom i sigurnom putu, nezgode se dešavaju. Kome se obratiti i šta uraditi u slučaju da vam treba pomoć na putu?

Saznajte u nastavku teksta.

Šlep služba – spas u slučaju nezgode na putu

Šlep služba je spas u slučaju najrazličitijih nezgoda na putovanju, naročito pri zastanku automobila na putu, ali i drugih nemilih događaja. Uvek imajte kontakt šlepa, koji radi i u inostranstvu ukoliko prelazite granicu. Osim toga, važno je da 24h šlep služba bude dostupna – nikad se ne zna kada vam može zatrebati. 

Najbolje od svega je što osim šlepanja, određene šlep službe nude i uslugu “pomoć na putu”, te vam mogu pružiti najrazličitije vrste servisa, kao što su zamena gume, punjenje akumulatora ili neki drugi tip korekcije na automobilu, koja će ga vratiti u vozno stanje i potpomoći vam da bezbedno nastavite putovanje.

Potražite obližnju automehaničarsku radionicu

U slučaju da vam ne treba usluga šlepanja, odlična ideja je, posebno kada je u pitanju kvar na putu, da potražite obližnju automehaničarsku radionicu ili servis. Pitajte prolaznike ili se konektujte na Internet – jednostavna Google pretraga omogući će vam da pronađete najbližeg automehaničara te ga kontaktirate ili ukoliko za to imate mogućnost dovezete automobil do njega. Automehaničar ili servis pružiće vam uslugu na licu mesta i osposobiti vaše vozilo.

Osigurajte se – postanite član kluba koji pruža pomoć na putu

Različite osiguravajuće kuće, kao i druga udruženja, kao jednu od usluga nude pomoć na putu, a zavisno od paketa koji odaberete, usluga vam može biti dostupna za najrazličite nezgode, u zemlji ili i u inostranstvu i u određenom vremenskom periodu ili 00-24

Ovo se naročito preporučuje svima koji često putuju automobilom, ali nije loše osigurati se na ovaj način ni ukoliko ne radite to često, ali iz određenih razloga brinete za bezbednost automobila ili se upućujete na prelazak velike distance, odnosno na dugo putovanje. 

Policija, vatrogasci i hitna pomoć – brojevi koje morate da znate napamet

Nesreće se događaju, a tada je potrebno samo jedno  – urgentna intervencija određene službe. To su najčešće: saobraćajna policija, vatrogasci ili hitna pomoć. Svaki građanin, ali naročito vozač, morao bi da zna sledeće brojeve napamet: policija – 192, vatrogasna služba – 193, hitna pomoć – 194

Ipak, ukoliko ste se zaputili na putovanje van granica svoje zemlje, trebalo bi da se informišete o njihovim brojevima telefona, a savetujemo da uvek uplatite i putno osiguranje. 

Bezbedna vožnja je pravilna vožnja s maksimalnim fokusom

Mit je da je bezbedna vožnja spora vožnja. Ograničenja brzine nisu slučajno propisana na način na koji jesu, što znači da sve dok ostanete u njihovim okvirima možete biti i sasvim bezbedni.

Šta onda znači bezbedna vožnja?

Pravilna, po propisima i zakonima. Pratite saobraćajne znake pažljivo, bude koncentrisani i fokusirani i setite se svih lekcija iz auto-škole. Samo ovako ćete biti potpuno sigurni u svoju bezbednost, ali i u bezbednost drugih učesnika u saobraćaju

Srećan put! 

mateo

Read Previous

Interesantne činjenice o svemiru za koje možda niste znali

Read Next

Krema za kožu sa zeolitom – vrhunski preparat za negu

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *