Kupovina stana: stara ili nova gradnja?

Već godinama unazad potražnja na tržištu nekretnina je veća od ponude, što dovodi do rasta cena stanova kako nove tako i stare gradnje. U ovom trendu prednjači Beograd u kome su tokom 2020. godine cene nekretnina porasle i do nekoliko desetina procenata u odnosu na 2018. godinu. U nedostatku atraktivnih lokacija i kvalifikovanih radnika, kao i sa poskupljenjem građevinskog materijala, ponuda je sve slabija. Oglašeni stanovi se jako brzo prodaju, jer svi oni koji razmišljaju da kupe nekretninu „vrebaju“ povoljnu priliku. 

Kupovina stana je jedna od najstresnijih odluka u životu, proces koji zahteva mnogo truda, analize i proračuna. Kupci stanova unapred razmišljaju o lokaciji stana, ceni kvadrata, kvadraturi i rasporedu prostorija, spratu, vrsti grejanja i tipu objekta – stara ili nova gradnja. Ako ste odlučili da kupite stan u skladu sa svojom platežnom sposobnošću, proverite koje su prednosti i mane kako stare tako i nove gradnje. 

Kupovina stana na kredit ili u kešu  važno pitanje prilikom odabira nekretnine

Možda zvuči neverovatno, ali procenat keš kupaca u ukupnom prometu nekretnina u poslednje tri godine je čak 85%. Kupci koji imaju novac u kešu mogu da biraju između stare i nove gradnje. Kreditnim kupcima, naročito onima koji nemaju novca za učešće, jednostavnije je da kupe stan u novogradnji. Banke su počele da obezbeđuju kupcima stanova na kredit učešće od 10%, što je prva olakšavajuća okolnost. Još ako niste vlasnik neke nekretnine i imate pravo na povraćaj PDV-a, kupovina stana može biti poprilično izvodljiv poduhvat. Novac za učešće možete pozajmiti ili podići keš kredit, jer ćete nakon nekoliko meseci u istom iznosu dobiti povraćaj PDV-a. Banke koje obezbeđuju učešće od 10% su „Banka Nacionalna štedionica“, „Eurobank“ i „Raiffeisen banka“.

Prednosti i mane novogradnje

Istakli smo da je novogradnja realnija prilika za kreditne kupce koji nemaju novca za učešće. Međutim, kupovina stana u novogradnji ima i druge brojne prednosti. 

Prva od njih je ušteda vremena. Ulazite u potpuno nov stan kome nije potrebno renoviranje. Ne morate da brinete da li treba menjati vrata i prozore, jer je pvc stolarija nova. Eventualno ako želite možete preurediti prostor i adaptirati stan po svom ukusu. Nove zgrade najčešće imaju sigurnosna vrata i ne morate da brinete za svoju bezbednost i bezbednost svojih ukućana. 

Druga prednost novogradnje je energetska efikasnost. U najvećem broju slučajeva grejanje je etažno sa kalorimetrom i možete podešavati temperaturu tokom zime. Novogradnja ima sve nove instalacije, struju, vodu i odvode, a pojedini investitori vlasnicima stanova daju garanciju za obavljene radove i opremu

Novi stanovi se prilagođavaju današnjem savremenom stilu života. Nema dugih hodnika, kvadrati su bolje iskorišćeni, a manji stanovi se grade tako da budu funkcionalniji. I to je zasigurno treća prednost novogradnje. 

Kao najveća mana novogradnje je cena kvadrata o kojoj smo već pisali. Dok kod stare gradnje možete sa vlasnikom da pregovarate o ceni i spustite je čak za par hiljada evra, kod novogradnje to nije moguće. Druga mana je neplanska gradnja. Nedostatak parkića i igrališta, parking-mesta (osim ako ih ne kupite u garaži), blizina saobraćajnica koja donosi buku, samo su posledica neplanske gradnje. Loša zvučna izolacija može se pozicionirati kao treća mana novogradnje. Nekad možete čuti komšije kao da su kod vas u stanu, a to nije baš prijatno. 

Prednosti i mane stare gradnje

Najvažnija prednost stare gradnje je njena cena. Na cenu utiče stanje u kojem se stan nalazi, jer što je u boljem stanju to je konkuretniji na tržištu nekretnina. Renovirani stanovi u staroj gradnji mogu biti i skuplji od stanova u novogradnji. Međutim, ako želite da kupite stan po niskoj ceni koji je u lošem stanju, informišite se detaljno kolika ulaganja su potrebna za adaptaciju. Osim troškova, računajte i na vreme koje je potrebno da se pronađu kvalitetni izvođači radova. 

Druga prednost stare gradnje je papirologija. Ona je uglavnom potpuno završena i jednostavnije je prikupiti. 

Kao treću prednost treba istaći plansku gradnju. Kao što ste mogli da primetite, nove zgrade „niču“ na mestima nekadašnjih kuća, i gotovo da nema posebnog plana gradnje, ispoštovane udaljenosti od drugih objekata, parkinga, zelenila i slično. Kod stare gradnje na uređenost možete da računate. 

Raspored prostorija je za nekoga prednost. U staroj gradnji nema „open space“ koncepta u kome su kuhinja, trpezarija i dnevna soba spojene. Kupci koji žele da mirise iz kuhinje ostave tamo gde pripadaju, pretežno se odluče za staru gradnju. 

Kao mane stare gradnje treba istaći visoke troškove adaptacije (ako nije renoviran stan), stare instalacije koje vam mogu zadavati glavobolju i manja energetska efikasnost (skuplje grejanje ili infostan). 

I kada ste pročitali sve prednosti i mane stare i nove gradnje, ostaje da se pitate na koju ste vrstu ulaganja spremni i koliko vremena za useljenje imate. Stavite troškove na papir i uporedite. Svaka pomoć je dobrodošla, zato se oko detalja raspitajte kod advokata, notara, majstora i agenta za nekretnine. Srećno u potrazi!

admin

Read Previous

Kako zaštititi kožu od UV zračenja?

Read Next

Nekoliko korisnih saveta za održavanje tepiha

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *