Ograde za dvorište u par jednostavnih koraka

Postavljanje ograde u vašem dvorištu može biti odličan način da dodatno zaštitie svoj posed, ali i decu i kućne ljubimce, a tom prilikom svojoj kući i okućnici date dodatan sjaj i lepotu. Ako je vaše dvorište ograđeno, ne morate brinuti o tome da li se vaša deca ili pas šetaju van dvorišta, kao i o tome da li će neko ući u dvorište ako vi to ne želite. Ako nemate puno novca za velike i skupe ograde, možda ćete ovde naći baš pravu ideju za jeftinu i jednostavnu ogradu.

Ukoliko vam je za ovu godinu potrebna dobra, brza ideja kako do zanimnjive, a jeftine ograde za dvorište na pravom ste mestu. Kada kažemo jeftine ograde za dvorište cena tog malog poduhvata zavisiće isključivo od vaših potreba i vaše mašte. I što je najvažnije čitav posao možete uraditi za par sati tokom vikenda sa malo utrošenog vremena.

Kako odabrati adekvatnu ogradu za dvorište?

Odabir adekvatne ograde u najvećem delu će zavisiti od vaših preferenci, mada će u nekim slučajevima okruženje i zakonska ograničenja imati jednako veliku ulogu. Tako će oblik i dimenzija ograde zavisiti od toga da li živite u gradu ili na selu i da li ima zakonskih smetnji da svoj naum sprovedete u delo.

Generalno, faktori koje biste trebali da uzmete u obzir prilikom dizajniranja i postavljanja ograde su:

  • Da li želite da sprečite da nešto uđe u dvorište (kućni ljubimci, deca, divlje životinje) ili želite da postavite ogradu isključivo radi dekoracije?
  • Da li želite da ograda bude potpora i podrška za biljke?
  • Koje materijale već imate na raspolaganju za izradu (metalni/drveni stubovi, pletena žica, drveni otpad, palete, pruće…)?
  • Kolikim budžetom raspolažete i koliko ste spremni da izdvojite novca za novu ogradu?
  • Koji je opšti „izgled“ koji želite u svom dvorištu?

Nekoliko koraka koje treba pratiti u izradi ograde za dvorište

Postupak postavljanja ograde biće jednostavniji ako pratite određeni redosled radnji koje je neophodno obaviti da bi sve bilo brzo i efikasno rešeno.

#1 Izmerite veličinu svog dvorišta

Očigledno ćete trebati da znate koliko je vaše dvorište, kako biste u skladu sa tim mogli da planirate materijale. Ovo bi moglo igrati još veću ulogu ako kupujete već gotove elemente. U prvom trenutku napravite grubu skicu svog objekta, oblik, dužinu, širinu itd. Kako biste imali te paramatre za kasnije.

#2 Dozvola za izvođenje radova

Proverite u svom mestu da li vam je potrebna bilo kakva dozvola za izvođenje radova. Možda će vam negde trebati i usluge geometra. Uglavnom, ukoliko želite jednostavnu ogradu koja se sastoji od drvenih kočića pobodenih u zemlju i pletene žice verovatno vam neće biti potrebna dozvola za postavljanje.

Npr. građevinske parcele mogu se ograđivati zidanom ogradom do visine od 0,90m (računajući od kote trotoara) ili transparentnom ogradom do visine od 1,40m. Ukoliko postavljate betonski parapet, sigurno će vam trebati projekat i dozvola nadležnog organa.

#3 Odaberite željeni izgled

Izaberite nešto što će odgovarati okruženju, kao i opštem osećaju. Klasična seoska kuća sa drvenim bunarom i drvenom terasom verovatno bi izgledala čudno sa nečim poput starih guma ili boca za vino koje se koriste za pravljenje baštenske ograde.

Urbana okolina zahteva urbanije varijante ograda, dok se u ruralnim sredinama može ekserimentisati sa prirodnim materijalima koji se mogu naći u okolini.

#4 Izaberite svoje materijale

Ako za svoju ogradu nameravate da koristite običnu pletenu žicu u cilju zaštite domaćinstva nećemo vam kvariti planove, međutim ukoliko još uvek nemate izgrađen stav o izgledu svoje buduće ograde, otvorite um za nešto drugačije, pustite mašti na volju.

Započnite sa pretragom materijala koji su vam lako dostupni, jeftini ili čak besplatni. Bitno je da material koji izaberete ne odudara previše od okruženja, a da ipak zadovoljava koncept i služi nameni.

#5 Krenite sa gradnjom!

Sa proverenim pravnim delom, materijalima i dizajnom koji je već planiran, spremni ste za posao. Dodatno angažovanje bliskih prijatelja ili članova porodice pomoći će da posao bude brži, a ujedno i zabavniji.

Ideje za ogradu na brzaka

Sa ovim spiskom ideja i malo uloženog truda, bićete u mogućnosti ne samo da napravite ogradu za mnogo bolju cenu od kupovine već pripremljenih ogradnih ploča, već ćete moći da napravite i ogradu na koju ste ponosni! Evo nekih brzih predloga:

Jednostavna ograda od paleta

Izgradnja ograde od paleta mogao bi da bude jedan od najbržih i najisplativijih načina za ispunjavanje potreba ograde. Palete se često mogu naći besplatno u preduzećima u vašem kraju. Postavljanje ograde od paleta je jako jednostavno, potrebno je prvo namestiti stubove, i na njih pričvrstiti već pripremljene palete.

Ograda od paleta je jako praktična. Možete iskoristiti prazan prostor na vrhu paleta kako bi ubacili saksije sa cvećem, ili ih okačiti da vise sa strane i svom dvorištu dodati dodatnu svežinu.

Ograda od trske (ševara)

Prilikom ugradnje ograde od trske, nije vam potrebno mnogo truda i zahtevnih radova, a bićete prezadovljni izgledom kojim pruža trska. Ukoliko je ne možete naći besplatno, potrebno je izdvojiti malo novca za njenu kupovinu.

Dvorište će jednostavno zablistati i izdvojiti se kao celina i dobiti totalnu drugu dimenziju. Instalacija je jako jednostavna, slična kao sa paletama. Potrebno je samo razvući snop trske, pobiti ili drvene stubove ili tanje drvene štapove, ili čak koristiti staru žičanu ogradu kao oslonac za trsku. Povezati ih žicom ili kanapom i vaš posao je gotov u par koraka.

Drvena ograda

Ograde od drveta, uz žičane ograde, najtraženije su na tržištu. Ne samo što vlasnicima kuća pružaju osećaj privatnosti, nego je i material lako dostupan, a broj varijacija gotovo neograničen. Pozitivne strana drvene ograde su i laka instalacija, a kvalitet ograde uveliko će zavisiti od vrste drveta koju odaberete.

Za izradu drvene grade možete koristiti razne vrste drveta, u zavisnosti od toga kakav izgled želite (boju, oblik, veličinu itd.). Tako da od vaše mašte zavisi da li ćete koristiti pruće, daske, tarabe ili drveni otpad koji imate kod kuće. Instalacija je jednostavna, poređate stubove, spojite ih daskama i između njih poređate ili tarabe, ili isprepletate pruće, ili šta god ste odredili u svom planu.

Žičana ograda

Ograda od pletene žice ne daje mnogo privatnosti kući, ali sasvim dobro obavlja ostale osnovne funkcije ograde. Bilo koji vlasnik kuće može s malo kreativnosti odseći poglede svojih komšija, prolaznika i drugih radoznalaca koristeći dekorativne sadnice pokraj ograde, sadnjom niskog rastinja i cveća, koje će dvorištu dodati potpuno prijatan i opuštajući izgled.

Ugradnja je vrlo jednostavna. Potrebno je postaviti metalne ili drvene stubove, i razvući žičanu ogradu, povezati ih žicom i vaša ograda je spremna.

admin

Read Previous

Klesarski zanat u Beloj Vodi – srpsko blago iz doba Nemanjića

Read Next

Zanimljive tehnike za usavršavanje veštine prodaje

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *