Oporavak nakon ozbiljne povrede

Većini ljudi se bar jednom desilo da padnu i malo jače se ugruvaju. Par dana stavljanja hladnih obloga na modrice i ležanja na drugom boku, i kao novi ste. Međutim, za oporavak nakon ozbiljne povrede biće potrebno više vremena i dodatna pažnja. To će uglavnom podrazumevati mirovanje u početku, moguće nošenje gipsa i fizikalnu terapiju kasnije. 

Ovde ćete naći korisne informacije kako će otprilike izgledati tok oporavka. Imajte na umu da morate konsultovati lekara za stručan savet i da je ovaj tekst informativnog karaktera.

Fizikalna terapija

Prva stvar nakon dužeg ležanja i eventualnog nošenja gipsa je fizikalna terapija. Fizikalna terapija je metoda koja se koristi pri otklanjanju tegoba koje ograničavaju kretanje ili pokretljivost nekog dela tela, kao i obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Postoji više vrsta terapije i ovde ćemo pomenuti samo one najčešće. Ipak, lekar je taj koji će vam preporučiti koja je najbolja za vas.

Elektroterapija

Jedna od najčešće korišćenih metoda jeste elektroterapija. Oporavak nakon ozbiljne povrede obično podrazumeva neku vrstu imobilizacije. Zbog toga mišići koji se ne koriste „zaborave“ šta treba da rade. Struja niskog napona se potom propušta kroz mišiće da ih podstakne na kontrakciju. Ovo ih „podseća“ šta i kako treba da rade.

Magnetoterapija

Kod sportskih povreda, preloma, ali i reumatskih tegoba magnetoterapija se pokazala izuzetno blagotvornom. Obolelo mesto se centrira magnetnim poljem, što povoljno utiče na smanjenje bola. Frekvencija varira od 1 do 100 Hz, ali se pokazalo da tkiva najbolje reaguju na frekvenciju od 50 Hz.

Termoterapija

Ova vrsta fizikalne terapije se odnosi na lečenje toplotom. Za to se upotrebljavaju specijalne lampe, lekovita blata, voda ili pesak. Svrha ove terapije nije da vas opeče, već da prijatno zagreje bolno mesto, tako da nemojte brinuti. Ipak, ne preporučuje se osobama sa malignim oboljenjima, čestim krvarenjima i srčanim bolesnicima.

Kineziterapija

Kineziterapija predstavlja lečenje pokretom. U suštini, fizijatar će vam prepisati određene vežbe koje treba da radite u zavisnosti od vrste i mesta povrede. Vrlo je važno da se pridržavate onoga što vam se kaže, kao i redosleda vežbi. Svaki nepotrebni pokret može vam naneti više štete nego koristi. To će dodatno unazaditi vaš oporavak, te imajte strpljenja i slušajte lekare.

Kao specijalan vid kineziterapije javlja se mehanoterapija. To je ono što mi zovemo masaža. Stručno lice će vas na precizan način masirati da bi se podstakao metabolizam i ubrzala cirkulacija. Postoje parcijalne masaže i masaže celog tela.

I ishrana je jako bitna za oporavak nakon ozbiljne povrede

Ponekad zaboravljamo da ishrana igra važnu ulogu u kvalitetu naših života. Ovo je dodatno naglašeno tokom oporavka od povreda i preloma. Zato je vrlo bitno da se što redovnije i pravilnije hranite. Ovo je važno i da ne biste dobili na težini dok ležite i čekate da povreda zaceli.

Unosite zdrave masti

Masti su veoma bitne za funkcionisanje našeg organizma. Međutim, još je važnije koje masti unosimo. Omega 3 masne kiseline su tzv. zdrave masti. Naučna istraživanja pokazala su da one smanjuju mogućnost mišićne atrofije. Njihov unos je naročito važan tokom nošenja bilo kakve imobilizacije.

Dodatan unos proteina

Često slušamo kako su profesionalni sportisti na visoko proteinskim dijetama. Iako je izbalansiran unos namirnica važan, ovo nije bezrazloga. Oporavak nakon ozbiljne povrede znači da naše telo troši više proteina nego što je u stanju da proizvede. Zato je važno da kroz ishranu unesete leucin, amino-kiselinu koja je sastavni gradivni deo proteina.

Ograničite unos ugljenih hidrata

Tokom oporavka poželjno je da ograničite unos ugljenih hidrata na one zdrave. To znači da možete jesti pirinač sa povrćem, ovsene, ražane i heljdine pahuljice. Obratite pažnju i na to kakav hleb kupujete, a idealno bi bilo da ga pravite sami. Tako ćete biti sigurni da nema nikakvih aditiva. Izbegavajte slatkiše, grickalice i sokove sa dodatim šećerom.

Antioksidanti su takođe važni

Prirodni antioksidanti, kao što su aronija ili borovnice, dokazano smanjuju upalne procese koji nastaju prilikom oštećenja mišića. Ne zaboravite njihov unos dok se oporavljate. Ako niste ljubitelj ovog voća, napravite prirodni, nezaslađeni sok od njih. Možete ih takođe uneti u vidu suplemenata.

Budite strpljivi i nemojte prenagljivati

Prva stvar koju nakon višenedeljnog ležanja i odmaranja većina nas poželi jeste izlazak. Ma koliko to bilo primamljivo, budite strpljivi i nemojte prenagljivati sa povratkom sportskim aktivnostima. Slušajte lekare, ali i svoje telo. Vi ga ipak najbolje poznajete i znate šta želi da vam poruči.

admin

Read Previous

Koliko često treba ići na preventivne zdravstvene preglede?

Read Next

7 veština koje treba da poseduje agent za prodaju nekretnina

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *