Pergole i sistemi zastakljivanja – šta su i čemu služe?

prikaz luksuzne vile

Pergole su pokretni spoljašnji krovni sistem, koji se može praviti od različitih materijala, a čine ga noseći stubovi, poprečne grede i pokretna nadstrešnica. 

Može se graditi kao izdvojeni objekat ili se nadograditi na kuću ili zgradu. Zastakljeni sistemi su takođe moderan vid pokrivanja otvorenog prostora, kao što su terase, dvorišta, krovovi i bašte kafića, a mogu se praviti na razne načine.

Pergole i sistemi zastakljivanja su sve popularniji, pa se koriste za poslovne i ugostiteljske objekte, kao i na privatnim posedima. Svakako da je kvalitet bitan faktor koji je uticao na njihovu popularnost, jer se njihove konstrukcije danas najčešće prave od raznih vrsta metala, uglavnom aluminijuma.

Oktavus proizvodi pergole i sisteme zastakljivanja vrlo kvalitetno, a na njihovom Internet sajtu možete saznati sve detalje o ovim modernim sistemima pravljenja objekata. U nastavku teksta saznajte šta su to pergole, koje su najpopularnije i kako se mogu kombinovati sa sistemima zastakljivanja.

Najpopularnije vrste pergola – kako odabrati odgovarajuću?

U ranije doba, pre ekpanzije industrijske proizvodnje pergola, dok su se još pravili paviljoni od drvenih materijala, postojalo je mnoštvo formi, sa puzavicama, bez puzavica, stabilni ili prenosivi itd. Danas se pergole industrijski prave od čvrstih materijala, ekstrudiranog aluminijuma i metala sličnih osobina. Moderne pergole se razlikuju u ne tako krupnim detaljima, ali svaka pojedinačno je pogodnija od ostalih za određenu namenu.

Klasična pergola – najčešći oblik pergole

Konstrukcija se pravi od ekstrudiranog aluminijuma sa završnicom elektronske farbe, a u lošijim slučajevima od gvožđa, a ploče koje štite od sunca i padavina, obično od aluminijuma ili materijala na bazi PVC-a, koji su broj jedan na tržištu.

Klasična pergola je najčešći oblik pergole i uglavnom se postavlja tako što je minimum jednom ivicom oslonjena na zid, dok je ostatak konstrukcije oslonjen na noseće stubove. Jednostavna je i često služi za pokrivanje manjih bašti kafića. Estetski se lako uklapa u svaki eksterijer i sama izrada se može prilagoditi.

Aluminijumska pergola – za pokrivanje velikih površina

Aluminijumska pokretna pergola je dosta slična klasičnoj pergoli, s tim što je znatno veća i pokriva veću površinu. Sve je češće izbor za pokrivanje velićih ugostiteljskih objekata, zbog samog rasta uslužne industrije i neohodnosti povećanja kapaciteta. 

Tada se kombinuje sa sistemim za zastaklivanje, jer se tada ugrađuju bočni zidovi i vrata od stakla, koji proširuju kapacitet restorana i u zimskim mesecima, a za čas se može ponovo pretvoriti u otvorenu baštu. 

prikaz bašte kafića sa drvenim stolovima

Bioklimatska pergola – idealna za boravak na otvorenom

Bioklimatska pergola se pravi sa nešto debljim nosećim stubovima i obično ima rotirajuće panele. Može stajati samostalno ili uz druge objekte i kombinuje se sa sistemima za zastakljivanje.

Kreira idealne uslove za boravak na otvorenom i dobro štiti od svih vrsta spoljašnjih uticaja, kao što su padavine, vetar i prašina (ukoliko je zastakljena). Preporučljivo je da bude manjih dimenzija, kako bi i u zimskim mesecima mogla da se održi prijatna temperatura za boravak unutar nje.

Viseća pergola – najjednostavniji oblik 

Viseća pergola je najjednostavniji oblik pergole, jer nema noseće stubove, već je jednom ili pomoću više svojih ivica, prikačena na drugi objekat. To uslovljava i njenu veličinu, pa su viseće pergole obično male površine i koriste se više kao kvalitetnija zamena za nadstrešnice.

Ovalna pergola – atraktivnost i ekskluziva

Ovalne pergole su svakako najatraktivnije među svim pergolama, zbog svog interesantnog dizajna, pa se koriste samo kada se pokriva mesto koje zahteva ekskluzivu. Njom se retko pokrivaju dvorišta kuća i terase, a mnogo češće je koriste hoteli i restorani. Stoji samostalno, sa svih strana podupreta nosećim stubovima.

Sistemi zastakljivanja – moderan izgled eksterijera

Sistemi zastakljivanja se sve češće primenjuju, naročito u poslovnom svetu, gde je potrebno obaviti proširenje poslovnog objekta, što je sve skuplje, ali tako da izgleda elegantno i sofisticirano. Napretkom tehnologije je usavršena izrada ovih staklenih sistema, gde se koristi kvalitetno kaljeno staklo, koje iako je dovoljno debelo da održi unutrašnju temperaturu i teško je lomljivo, u potpunosti zadovoljava estetski aspekt.

Postoji mogućnost ugrađivanja pokretnih staklenih panela, u obliku prozora, što čini ove sisteme idealnim za pokrivanje terase.

Pergole se odlično kombinuju sa sistemima zastakljivanja i danas čine jedan od najpopularnijih načina za pokrivanje prostora za boravak na otvorenom. Pergole, a često i stakleni sistemi imaju opciju daljinskog otvaranja i zatvaranja, kao i integrisani sistem osvetljenja. 

Cena pergola u našoj zemlji se kreće od 130 do 200 evra po kvadratnom metru, što nije baš svakome pristupačno, ali se može zaključiti da se isplati uložiti novac u izgradnju jednog ovakvog modernog, trajnog i atraktivnog pomoćnog objekta. 

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da vas je bolje upoznao sa inovativnim načinima izgradnje objekata za boravak na otvorenom.

mateo

Read Previous

Koje su omiljene prodavnice i brendovi mladima u Novom Sadu?

Read Next

Kako da opremite mali stan tako da bude funkcionalan?

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *