Šta podrazumeva redovan ginekološki pregled?

lekar-stetoskop-snimak

Foto: Freepik.com

U današnje vreme svi znamo koliko su preventivni pregledi važni. To ponekad može napraviti veliku razliku u kvalitetu naših života. Zato je jako bitno ići na sve njih u za to predviđenom roku.

Za žene su naročito važni preventivni ginekološki pregledi, kao i pregled dojki. Kada simptomi počnu da ukazuju na postojanje problema, uglavnom je već kasno. Stoga preventivni pregledi predstavljaju najjednostavnije i najbezbolnije rešenje za svaku ženu. Oni ne treba da budu bauk za nas, već nešto normalno.

Odaberite pravu ginekološku ordinaciju

Ginekološki pregled obavlja se u ginekološkoj ordinaciji koja može biti privatna ili državna. Jako je važno da zapamtimo da je ginekološka ordinacija mesto gde svaka žena treba da se oseća zaštićeno i sigurno. Zato je odabir one prave prvi korak ka ublažavanju stresa i nelagodnosti koje žene osećaju kada treba da obave ovu vrstu pregleda. Ako se ne osećate prijatno u prisustvu muškarca, znajte da možete zatražiti da ginekolog bude žena. Ipak najviše vremena posvetite istraživanju stručnosti te osobe, jer je to najbitnije.

Šta sve uključuje preventivni ginekološki pregled?

Preventivni pregled uključuje ginekološki pregled, PAPA test, kolposkopiju, ultrazvučni pregled, kao i određene briseve i analize.

Ginekološki pregled

Prva stvar koju će ginekolog uraditi kada uđete u ordinaciju je uzimanje neophodnih podataka o vašim navikama i životu uopšte. Pored toga pitaće vas i o istoriji bolesti u porodici i prethodnim oboljenjima. Potom će uslediti pregled genitalija i vidljivog dela grlića materice. Ovim postupkom se ustanovljava da li postoje neke promene vidljive oku kao što su crvenilo kože, osip i slično.

PAPA test

PAPA ili Papanikolau test je jednostavan i bezbolan test kojom se utvrđuju prekancerogena ili kancerogena stanja grlića materice. Vrlo je važan jer se njime sa velikom dozom sigurnosti mogu ustanoviti promene na grliću. Važno je napomenuti da ovaj test treba raditi tri godine nakon početka seksualnih aktivnosti, ali ne kasnije od navršene 21. godine života.

Kolposkopija

Kolposkopija je pregled grlića materice koji se vrši uz pomoć kolposkopa. To je instrument sa uveličanjem i do nekoliko desetina puta. Uz njegovu pomoć mogu se uočiti mikroskopske promene u strukturi genitalnog tkiva. Kombinacijom ove metode i PAPA testa mogu se utvrditi promene sa sigurnošću i do 98%.

Ultrazvučni pregled

Ultrazvučni pregled podrazumeva vizualizaciju unutrašnjih organa uz pomoć sonde koja povratnu sliku šalje na ekran kompijutera. Ultrazvuk može biti tranabdominalni (vrši se preko donjeg dela stomaka) i transvaginalni (vrši se preko vagine).

U slučaju transabdominalnog ultrazvuka morate da popijete oko 4-6 čaša vode otprilike sat vremena pre pregleda. Da bi slika bila jasnija, bešika mora biti puna.

ultrazvučni-pregled
Foto: Freepik.com

Ukoliko je u pitanju transvaginalni, onda bešika mora biti prazna. Iako može zvučati zastrašujuće, ta naprava je zapravo prilagođena unutrašnjosti ženske vagine. Kada se njome pravilno rukuje, pregled je gotovo bezbolan.

Cervikalni i vaginalni bris

Pored svega ovoga, ginekolog će vam uzeti i uzorke sekreta i to cervikalnim i vaginalnim brisem. U slučaju seksualno neaktivnih osoba radi se samo vaginalni bris, osim u izuzetnim okolnostima. Štapićem sa vatom koji podseća na malo veći štapić za uši prosto se obrišu ovi prostori. Potom se uzorci šalju na dalju analizu.

Analiza uzorka

Nakon što se uzorci pošalju u laboratoriju, rade se mikrobiološka i virusološka analiza. To znači da se ovi uzorci ispituju i gleda se da li se neka gljivica, bakterija ili virus pojavljuju koji ne bi smeli tu da se nalaze.

Grupe sekreta

Osim ovih analiza, utvrđuje se i grupa sekreta. Ukupno ih ima šest. Ako je sekret u prvoj ili drugoj grupi, nemate zašto da brinete. Međutim, ukoliko se nalazi u nekoj od preostalih četiri, dalje lečenje će biti neophodno i njega određuje ginekolog.

Kada i koliko često treba ići na pregled?

Svi ginekolozi su saglasni da je preventivni pregled obavezan minimum jednom godišnje. Neki ginekolozi čak preporučuju posetu njihovoj ordinaciji i dva puta godišnje, ukoliko nemate nikakvih simptoma. Ako se razbolite ili ste u prošlosti imali neke tegobe, onda se konsultujte sa stručnim licem koliko često treba da idete na kontrolu.

Najbolje vreme za posetu ginekologu je između dve menstruacije, negde u periodu ovulacije. U zavisnosti od dužine ciklusa, to može biti između jedanaestog i dvadeset prvog dana ciklusa.

Pregled u proseku traje oko 15-20 minuta i nije strašan. Ne dozvolite da vas strah spreči da brinete o svom zdravlju. Jednom godišnje izdvojite vreme za to i osećaćete se mnogo lakše i rasterećenije znajući da je sve u redu.

Srbijanka Stanković

Read Previous

Laserska epilacija intimne regije: Kako da zauvek zaboravite na bolnu „brazilku“?

Read Next

Kako organizovati prostor u garaži

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *