Šta sve treba da znate o japanskoj kulturi?

Odlazak u Japan je definitivno za svakoga jedan kulturološki šok. Turisti ga obično opisuju kao najčudniju i najbizarniju državu. Sve će vam biti još čudnije ako pre odlaska u ovu zemlju ne naučite ponešto o njihovoj kulturi. Zato je potrebno pre odlaska da se što više raspitate o njihovim običajima, načinu razmišljanja i istoriji. Jer kod Japanaca je sve prilično specifično i drugačije od onoga na šta smo mi navikli.

Dakle, u Japan se ne ide bez prethodno naučenog gradiva! A nama je cilj da u narednim redovima što bolje objasnimo neke pojedinosti iz Japana, da biste se u konkretnim situacijama daleko lakše snašli i razumeli šta se dešava. Evo šta sve treba da znate o japanskoj kulturi.

Japan nema obeležena imena ulica

Dovoljno je zastrašujuće da se nalazite u nepoznatom gradu, još gore je ako ne znate jezik, a najgore je da ulice nemaju nazive! Da se vratimo najpre u vreme pre pojave GPS-a i Google Maps-a – snalaženje u Japanu je turistima izuzetno izazovno bilo još tada. A izazovno je i dan danas sa svom pratećom tehnologijom, naročito u delovima države koji nisu tako velika turistička atrakcija.

Srećom, veći gradovi u Japanu kao što su Tokio ili Kjoto obeležili su trgove i najveće ulice, čak i na engleskom jeziku, pa istina, u centru ćete se teško izgubiti. Možda se pitate kako onda Japanci dobijaju poštu? Njihov sistem je prilično sličan onom iz starog Rima, gde se delovi gradova dalje dele na skupove zgrada, redove zgrada, te onda na pojedinačne zgrade. Dakle, adrese su same građevine, a ne ulice. Čudno, zar ne?

Savetujemo vam da se orijentišete prema metro stanicama, glavnim atrakcijama u blizini mesta gde se nalazite, ili da primenite „taktiku“ brojanja zgrada… neka naselja imaju dosta identičnih građevina, te vam bukvalno samo brojanje može pomoći!

I naravno, kada sve druge metode izdaju, najprostije rešenje jeste da nekog priupitate kako da se snađete. Dobra stvar je što Japanci veoma dobro govore engleski, pa barem tu nećete imati nekih prepreka.

Reputacija im znači sve

Verovatno ste čuli za poznati japanski pojam časti, zbog kojeg bi samuraji izvršili harakiri. Reputacija bilo kog pojedinca ne sme biti okaljana, to je i dan danas njima jedna od najvećih sramota.

No, ovde smo hteli pričati o drugoj vrsti reputacije. Onoj koja dolazi sa televizije. Šetajući kroz ulice Tokia primetićete da se ispred nekih restorana nalazi neopisiva gužva, gde se čeka i dva sata da se uđe, nebitno po kakvom vremenu, dok lokali pored zjape prazni. Pitaćete se čemu tolika pompa za određenim lokalima?

Ranije su najbolju reputaciju imali restorani koji su imali zaista kvalitetnu hranu, koji su opstajali decenijama i bili deo porodičnog biznisa i tradicije. Danas se u Japanu uglavnom preko televizije stiče reputacija restorana i kafića. Reklamiraju ih poznate ličnosti, ocenjujući njihovu hranu kao fantastičnu. Sve što je manje od fantastičnog, ovde nije dozvoljeno!

Stvar je u tome što izvikani restorani nekad nisu toliko fantastični kako se čini na reklami. Ali njih će zameniti neke druge reklame i neka druga mesta i tako u krug. Ona mesta koja su zaista najbolja će opstati.

Ono na šta bismo još hteli da vas upozorimo jeste da postoji mogućnost da vas neće primiti u neke restorane. Da, deluje pomalo nekulturno od strane inače prilično ljubaznih Japanaca. No, pojedini restorani i kafići su rezervisani samo za Japance. Nećete ni znati da li ste zakoračili na takvo mesto dok u njih ne uđete i dok vas ne zamole da izađete.

Kupatila u Japanu

Kupatila su posebna priča, gde treba pratiti posebna pravila, naročito ako odsedate u stanu Japanca, prilično su strogi po tom pitanju. Najpre, ulaskom u kupatilo ćete primetiti posebne papuče, koje nikako ne smete nositi u ostalom delu stana, jer se smatra da ćete ga na taj način zaprljati. Dakle, papuče su rezervisane isključivo za kupatilo.

Ono što ćete takođe primetiti, jeste da su tuš i kada odvojeni. Njihovo pravilo je da se prvo istuširate tušem, sa sve sapunicom i isperete svu prljavštinu sa sebe. Onda se kada napuni čistom vodom i u njoj se već čisti okupate. Što znači u kadi ne sme biti sapunice.

Dalje, voda se ostavlja u kadi da bi se u njoj tuširali drugi ukućani. Vi ste već čisti boravili u toj vodi, pa će ona ostati čista. Sada imaju modernije kade koje profiltriraju vodu i malo zagreju za sledećeg kupača.

Sledeće što treba da znate jeste da je wc odvojen od kupatila. Čak su i wc šolje kod njih specifične. Stavljaju navlaku na dasku od wc šolje. Ne samo na poklopac, nego na samu dasku. Navlake su pufnaste i mekane, u najrazličitijim bojama.

Nama ovo može delovati prilično nehigijenski. No, Japanci mnogo pažnje obraćaju na čistoću, te su wc šolje redovno ribane, a navlake se redovno menjaju. Moramo priznati da su prilično udobne.

Ulična moda

Možda nigde na svetu ulična moda nije toliko specifična kao što je u Japanu. Prošetajte Harajaku kvartom u Tokiu nedeljom, pomislićete da ste se našli usred maskenbala. Zapravo, svake nedelje se ovde, tako reći, i održava jedan spontani maskenbal.

Ne sumnjamo da ćete ih sa lakoćom pronaći. U ovim okupljanjima uglavnom učestvuju tinejdžeri. Nama možda deluje kao maskenbal, ali njima je ovakvo oblačenje zaista način života. Često imitiraju likove iz mangi, popularnih filmova, poznate ličnosti, ili pokušavaju da prezentuju određeni stil: gotičarski, emo, retro… šta god da vam padne na pamet ovde ćete naći.

Generalno, Japanci dosta pažnje posvećuju spoljašnjem izgledu. Uvek su savršeno sređeni, sa negovanom kožom, besprekornom šminkom, frizurom i stilom. Sve su unapred osmislili i svaki detalj je na tačno određenom mestu.

Tako se ponašaju i muškarci, koji zaista dosta vremena provode praveći svoje frizure, što nama može biti neobjašnjivo.

Izuzetno su čisti

Jeste da imaju problema sa smogom i zagađenošću i na tome aktivno rade. Kada to ostavimo po strani, japanski gradovi su neverovatno čisti. Neki bi rekli da su toliko čisti da možete da pojedete hranu sa asfalta.

I što je najčudnije od svega, uopšte nema puno kanti za otpatke ili kontejnera. Kako su onda toliko čisti? Nama ostaje misterija. Preptostavljamo da Japanci svoje otpatke ne bacaju u ulične kante već ih nose kući, recikliraju šta se može reciklirati.

Upravo to treba da govori o prirodi jedne nacije, koja veoma dobro čuva ono što ima, neguje svoju tradiciju i kulturu na koju je izuzetno ponosna, a istovremeno je otvorena za najnovije tehnologije i uplive uticaja zapadnjačke kulture (koja će naravno biti modifikovana na njihov svojstven način). Japan je zaista jedinstveno mesto, koje treba da se potrudite da razumete, ali kad to uspete, imaće posebno mesto u vašem srcu.

 

admin

Read Previous

Na šta obratiti pažnju kada se organizuje korporativna proslava?

Read Next

Tehnike zatezanja i oblikovanja tela

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *