Šta znači tržišna niša i kako odabrati pravu

Odabir tržišne niše je ključan korak za svakoga ko započinje novi posao, jer nemoguće je kreirati proizvod ili uslugu koja će zadovoljiti potrebe svih ljudi. To je zato što su interesovanja kupaca različita. 

Definisanjem niše za brend koji prodajete, određujete i publiku sa kojom ćete komunicirati, a samim tim i strategije koje ćete koristiti kako biste ih ubedili da kupuju od vas. Evo šta je to tržišna niša i kako da odaberete onu pravu. 

Šta je tržišna niša i segment tržišta?

Tržišna niša je deo tržišta na koji se prodavac ili oglašivač fokusira. Može biti šira, kao na primer sportska oprema, ili specifična i uža, recimo patike za košarkaše. 

Sa druge strane imamo segment tržišta. Mnogi često stavlja znak jednakosti između pojmova “tržišna niša” i “segment tržišta”. Međutim, oni greše. Slično jeste ali isto nije. Segment tržišta je šira grupa, sa daleko većim brojem potrošača koji imaju ne ista već slična interesovanja. Dakle niša je mali deo segmenta tržišta.

Da biste ostvarli uspeh, osim prave niše koja vama najviše odgovara, morate imati i pravi marketing. Zato je od vitalnog značaja izrada web sajtova, koji će predstavljati vaše poslovanje. Sajt možete pokrenuti i sami, ali je često pametnija opcija da posao prepustite profesionalcima sa iskustvom. Bitno je da sajt bude lepo dizajniran, da bude brz, zanimljiv korisnicima i da plasira, osim prodaje proizvoda ili usluga, i koristan sadržaj vezan za nišu u kojoj poslujete. 

Kako odabrati pravu nišu?

Odabir prave niše nije uvek jednostavan. Ukoliko niste sigurni odakle da krenete i kako da pronađete pravu nišu, otrkićemo vam nekoliko osnovnih koraka.  

#1 Identifikujte svoja interesovanja i strasti

Najbolje je početi tako što ćete napraviti listu desetak aktuelnih oblasti koje vas interesuju ili prema kojima gajite posebnu strast. Možda vam u prvi mah izgleda lako nabrojati deset interesovanja koja mogu da budu i profitabilna, međutim u nekom trenutku ćete verovatno morati dobror da razmislite šta je to što vas još zanima, kako biste popunili listu. 

Ako se odlučite da radite u niši do koje vam nije stalo i koja vam nije interesantna i izazovna, vaše šanse da ćete uspeti će biti daleko manje nego što bi to bilo u oblasti u koju ste upućeni i koja vas zanima. Nedostatak motivacije može da bude ogroman problem i vrlo je čest razlog za neuspeh na tržištu, ali i u životu uopšte.  

#2 Identifikujte probleme koje možete rešiti

Sa listom od desetak interesovanja spremni ste da počnete da sužavate izbor. Da biste kreirali profitabilan biznis, prvo morate da prepoznate probleme sa kojima se suočava vaša ciljana publika, a zatim da vidite da li možete da im ponudite rešenje. 

U te svrhe dobro bi bilo da kreirate okvir ili postavljate pitanja na vašoj internet stranici koja će vam pomoći da otkrijete ključne stvari koje muče i interesuju vašu publiku. Ukoliko želite da počnete sa oglašavanjem i prodajom a nemate vašu zvaničnu prezentaciju na internetu, potreban vam je neko kome je specijalnost izrada sajtova Beograd, Novi Sad, Niš ili bilo koja druga lokacija koja vama odgovara. Takođe, dobro bi bilo da pretražite forume koji se bave tematikom koja je usko vezana za vašu nišu, a zatim ispratite diskusije. 

#3 Istražite konkurenciju

Prisustvo konkurencije ne mora nužno značiti da je to loša stvar. U pojedinim situacijama možda vam baš to bude pokazatelj da ste pronašli profitabilnu nišu. Međutim, morate uraditi detaljnu analizu internet stranica konkurencije. Napravite tabelu i počnite da analizirate konkurente

Ukoliko nakon istraživanja primetite da vaši potencijalni konkurenti imaju stranice sa lošijim kvalitetom sadržaja, da im nedostaje transparentnost, to je jasan znak da možete biti prilično uspešni u niši koju ste odabrali.

#4 Pokušajte da odredite profitabilnost

Sada kada imate prilično jasnu situaciju i dobru ideju u koju nišu ćete ići, važno je da pronađete način da otprilike izračunate koliko novca potencijalno možete zaraditi. ClickBank, affiliate marketing platforma, može biti odlično mesto za početak pretrage.

Pogledajte vrhunske proizvode u svakoj od vaših kategorija i ako za njih ne možete da pronađete nijednu ponudu, to svakako nije dobar znak. To može značiti da niko do sada nije uspeo da unovči tu nišu jer zapravo nema zainteresovane publike. Ako pronađete određeni broj proizvoda sličnih vašim, za koje je evidentno da se dobro prodaju, zabeležite cene proizvoda, kako biste mogli da procenite koliko možete zaraditi na proizvodima koje vi nudite.

#5 Testirajte svoju ideju

Sada kada imate sve potrebne informacije jedino što vam preostaje je da testirate svoju ideju. Jednostavan način da to uradite je da postavite stranicu za pretprodaju proizvoda kojim želite da trgujete. Zatim bi bilo dobro da privučete što više saobraćaja na sajt, plaćenim oglašavanjem ili da napravite jednostavno svoj blog sa kvalitetnim sadržajem i informacijama koje će imati veliku vrednost za vaše klijente.

Na kraju, imajte na umu da ne postoji savršen proces za pronalaženje idealne niše u kojoj ćete raditi. Ukoliko se negde “zaglavite”, probajte na drugačiji način da pronađete i razradite vaš posao. Preduzetnik mora biti i odličan strateg kako bi bio uspešan, ali i istrajan na tom putu ka uspehu. 

admin

Read Previous

Tepih trava, veštački travnjak ili beton – koji je najbolji izbor za vaše dvorište?

Read Next

Saveti za uspešnu trgovinu binarnim opcijama

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *