Koja je razlika između stambene i komercijalne gradnje

stambeni kompleksi

Pexels.com

Poslednjih nekoliko godina svedoci smo ekspanzije u građevinarstvu, kao grani industrije. Dovoljno je da kraći vremenski period ne prolazite kroz određeni deo grada pa da vas iznenadi nova zgrada, ili stambeni kompleks. Građevinarstvo danas doživljava svoj uspon bilo da je u pitanju stambena  ili komercijalna gradnja.

Stambena gradnja

Stambena gradnja je proces izgradnje ili razvoja stambenih objekata. To podrazumeva izgradnju kuća, stanova ili drugih vrsta stambenih jedinica, kao i pripadajuće infrastrukture i objekata koji omogućavaju život u tim jedinicama.

Stambena gradnja obuhvata različite faze, uključujući planiranje, projektovanje, građenje i završnu obradu stambenih objekata. 

Planiranje podrazumeva izbor lokacije za gradnju, ispitivanje propisa i zakona koji regulišu gradnju, kao i procenu tržišta i potreba za stambenim jedinicama.

Faza nakon planiranja je faza projektovanja, u kojoj se stvaraju detaljni planovi i crteži stambenih objekata. Ovi planovi obuhvataju arhitektonske aspekte, kao i tehničke detalje poput električnih instalacija, vodovoda i kanalizacije, grejanja i ventilacije.

Građevinska faza obuhvata fizičku izgradnju stambenih objekata prema projektima i planovima. To uključuje postavljanje temelja, izgradnju zidova, krova, podova, instalaciju sistema za snabdevanje energijom i vodom, kao i sve ostale radove koji su potrebni za završetak stambenih jedinica.

Završna obrada podrazumeva dodatne radove koji se izvode nakon građevinske faze, kako bi se stambene jedinice dovela do konačnog stanja spremnog za useljenje. To uključuje farbanje,  postavljanje podova, ugradnju kuhinjskih elemenata, opreme za kupatila i ostale opreme.

Stambena gradnja je važan sektor u građevinskoj industriji i ima veliki uticaj na urbanizaciju i razvoj zajednice. Kvalitetna stambena gradnja pruža sigurne, udobne i funkcionalne prostorije za stanovanje, stvarajući kvalitetan životni prostor kako za pojedince tako i za porodice.

Aspekti koji ukazuju na značaj stambene gradnje

Ekonomski razvoj: Stambena gradnja igra važnu ulogu u ekonomskom razvoju. Izgradnjom novih stambenih objekata stvara se veliki broj radnih mesta u građevinskom sektoru, što ima takođe pozitivan uticaj i na razvoj drugih industrijskih grana, na proizvodnju građevinskog materijala, opreme, arhitektonske usluge kao i drugih povezanih delatnosti. Stambene investicije takođe utiču na tržište nekretnina. 

Urbanističko planiranje i razvoj: Stambena gradnja igra važnu ulogu u urbanističkom  planiranju i razvoju. Planiranje novih stambenih naselja ili revitalizacija postojećih područja utiče na oblikovanje gradova i naselja. Kvalitetno planiranje stambenog prostora ima uticaj na infrastrukturu ali i prirodne resurse.

stanovi
Pexels.com

Stanovanje i kvalitet života: Stambena gradnja je usko povezana s osnovnom ljudskom potrebom za smeštajem stanovništva. Stambenom gradnjom obezbeđuju se domovi u kojima ljudi žive, rastu, stvaraju porodice, obavljaju svoje svakodnevne aktivnosti, odnosno ima veliki uticaj na kvalitet života stanovnika.

Energetska efikasnost i održivost: Stambena gradnja ima značajan uticaj na energetsku potrošnju i održivost. Izgradnjom energetski efikasnih i ekološki prihvatljivih stambenih objekata pored postizanja energetske sigurnosti, postiže se smanjenje potrošnje energije, a direktno utiče i na poboljšanje uslova života, odnosno zaštitu životne sredine. Stalni razvoj i napredak tehnologije materijala omogućava razvoj stambenih zgrada sa integrisanim obnovljivim izvorima energije, što ima višestruke pozitivne efekte.

Komercijalna gradnja

Komercijalna gradnja se odnosi na izgradnju objekata ili prostora sa ciljem stvaranja profita ili za obavljanje komercijalnih delatnosti. Ova vrsta gradnje uključuje izgradnju objekata kao što su prodavnice, poslovni i kancelarijski prostori, hoteli, restorani, trgovački centri i slično.

Kod komercijalne gradnje, glavni cilj investitora je ostvarivanje finansijske dobiti,  putem iznajmljivanja, prodaje ili pružanja usluga u tim objektima. Investitori obično planiraju gradnju objekata na lokacijama sa velikim potencijalom za privlačenje klijenata ili potrošača, kao što su prometne saobraćajnice, poslovne zone ili turističke destinacije.

Pored navedenog, komercijalna gradnja uključuje i projektovanje i izgradnju objekata koji su prilagođeni određenim komercijalnim aktivnostima. Na primer, izgradnja hotela koji imaju sobe za smeštaj gostiju,  poslovnog prostora za rad i održavanje sastanaka, ili trgovina sa izlozima i prostorom za prodaju.

Da bi se osigurala kvalitetna gradnja kao i usklađenost sa propisima, komercijalna gradnja obično podrazumeva angažovanje arhitekata, inženjera kao i građevinskih radnika. Komercijalnom gradnjom omogućava se takođe obezbeđenje radnih mesta za veliki broj lica, što ima uticaj ne samo u građevinarstvu već i u ostalim granama industrije.

Koliki je značaj komercijalne gradnje može se poslednjih godina najbolje videti u Beogradu, gde su izgrađeni veliki tržni centri, u skoro svim delovima grada. 

Razlika između stambene i komercijalne gradnje

Stambena i komercijalna gradnja su dve različite vrste građevinskih projekata,  koje se razlikuju prema svojoj nameni i ciljevima.

Dok stambena gradnja podrazumeva izgradnju objekata, namenjenih za stanovanje, odnosno život ljudi,  komercijalna gradnja podrazumeva izgradnju objekata koji su namenjeni poslovnim i komercijalnim aktivnostima, kao što su poslovni prostori, trgovački centri, restorani, hoteli i drugo. 

Razlika je prisutna i u pravnoj regulativi: Stambena gradnja obično podleže stambenim zakonima i propisima koji regulišu prava i obaveze stanara, odnosno zakupaca i zakupodavaca. Komercijalna gradnja se, s druge strane, suočava s posebnim zakonodavstvom koje reguliše poslovne aktivnosti, kao što su porezi na prihode od poslovanja, građevinski propisi za javne objekte itd.

komercijalna gradnja
Pexels.com

Kada je u pitanju projektovanje i planiranje kod stambene gradnje, cilj je pružanje funkcionalnog i udobnog prostora za stanovanje, prvenstveno uzimajući u obzir potrebe stanara.  Kada su u pitanju komercijalne građevine cilj projektovanja je da se obezbedi prostor za određenu poslovnu delatnost, pri tome je fokus da bude privlačna za kupce, korisnike odnosno klijente.

Razlikuju se i finansijski aspekti stambene i komercijalne gradnje. Stambene nekretnine se najčešće finansiraju putem hipoteka ili zajmova namenjenih za individualne kupovine, ili izgradnju kuća ili stanova. S druge strane, komercijalna gradnja može uključivati finansiranje pomoću poslovnih kredita, investitora ili javnih sredstava.

Stambene nekretnine su obično dugoročna investicija i često se grade na osnovu potražnje stanovništva za stambenim prostorom. Komercijalne građevine se, međutim, grade s ciljem ostvarivanja profita iz poslovnih aktivnosti i često se baziraju na analizi tržišta, lokaciji i potrebama ciljne grupe korisnika.

Pored navedenih razlika između stambene i komercijalne gradnje, moguć je i kombinovani model objekta koji u sebi sadrži stambene i komercijalne elemente. To su stambeno-poslovni kompleksi, koji su sve češća pojava, posebno u gusto naseljenim gradskim područjima. 

Stambeno-poslovni kompleksi su građevinski objekti koji kombinuju stambene jedinice i poslovne prostore u istom kompleksu. 

Stambene jedinice u stambeno-poslovnim kompleksima su obično stanovi ( različite veličine, kako bi zadovoljili potrebe pojedinaca, parova ili porodica) ili apartmani. 

Poslovni  prostori u stambeno-poslovnim kompleksima mogu obuhvatati kancelarije, prodavnice, restorane, teretane, spa centre ili druge komercijalne objekte. Raznolikost poslovnih prostora ima za cilj da stanovnicima pruži mogućnost da obavljaju poslovne aktivnosti ili da koriste usluge u neposrednoj blizini svog stambenog prostora, što može biti veoma povoljno i praktično.

Ovi kompleksi često nude i dodatne pogodnosti kao što su zajednički prostori za rekreaciju, bazeni, vrtovi ili parkovi, što pozitivno deluje i poboljšava kvalitet života stanovnika.

Ako želite da sebi obezbedite stan ili poslovni objekat, svakakose možete obratiti nekoj od renomiranih agencija za  nekretnine, jer su one specijalizovane za prodaju ili zakup svih vrsta nekretnina bilo da je u pitanju stambena ili komercijalna gradnja. 

Autor: Milica S.K.

Slike: pexels.com

admin

Read Previous

Koji su najbolji načini za održavanje i čišćenje podova?

Read Next

Pravne usluge u digitalnom dobu

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *