Mala trpezarija: saveti i trikovi za uređenje

Veliki broj ljudi uživa u uređenju prostora baš po svom ukusu. Međutim, kada je veličina prostora jedno od ograničenja, kompromisi postaju neizbežni. Ipak, imajte na umu da prostor i dalje možete urediti po svojim preferencijama, samo prethodno morate odgovoriti na određene izazove. Baš u savladavanju takvih izazova, saveti i trikovi stručnjaka mogu biti od pomoći.

Kako urediti malu trpezariju? Evo naših saveta!

Okrugli sto

Okrugi trpezarijski sto je idealan izbor za male prostorije. Ovakav sto zauzima manje prostora, a omogućava da se veći broj osoba okupi oko stola. Nogara okruglog stola je najčešće centralno pozicionirana, što znači da se neće naći na putu tokom obroka. Stručnjaci ističu i da okrugli sto podstiče pokretanje konverzacije, što će period obedovanja učiniti još prijatnijim.

Sto uz zid

Ako ste ljubitelj četvrtastih stolova, ili već posedujete četvrtasti sto koji ne želite da menjate, opcija je da postojeći sto gurnete do zida. Na ovaj način ćete maksimalno iskoristiti prostor, a stolice ili klupe za sedenje možete postaviti sa preostale tri strane stola.

Ogledalo

Kada god se radi o malom prostoru, ogledala na zidu mogu postići iluziju veće kvadrature. Naime, ogledala reflektuju prostor ispred, pa našem oku deluje da je prostorija u kojoj se nalazimo daleko veća od realnih dimenzija. Pored toga, ogledalo može predstavljati i pravi ukras ukoliko se odabere odgovarajući ram. Još jedna opcija jeste da se ogledalo postavi naspram prozora, kako bi reflektovalo prirodu i dodatno osvežilo prostor. Najbolje bi bilo da izbor padne na jedno veliko ogledalo, ali će i više manjih ogledala odraditi posao.

Sklopivi nameštaj

Multifunkcionalan i sklopivi nameštaj je odličan izbor za male prostorije. Izaberite trpezarijski sto koji ima mogućnost razvlačenja. Na ovaj način ćete imati mogućnost da uživate u više slobodnog prostora prilikom svakodnevnih obroka. U vreme slavlja i praznika, kada se okuplja više ljudi, sto možete proširiti i tako obezbediti prostor za sedenje za sve goste. Sklopive stolice su takođe odlična opcija jer one koje su trenutno višak s lakoćom možete odložiti i u najmanje ostave.

Klupe

Klupe su takođe odličan izbor za male trpezarije jer, pored prostora za sedenje, najčešće nude i dodatni prostor za odlaganje. U pitanju je multifunkcionalan nameštaj koji smo nešto ranije spominjali. Klupe ne ograničavaju mesto za sedenje poput stolica, te uvek ima prostora za kalkulaciju kada se gosti najave.

Police umesto ormarića

U modernim stanovima se trpezarije često nadovezuju na kuhinju. Kako bi se prostor maksimalno iskoristio, prostor predviđen za trpezariju se uglavnom delom koristi i za odlaganje. Ormarići su primamljivi zbog mogućnosti da se više predmeta odloži, uz manju brigu o estetici. Međutim, ormarići mogu delovati kabasto, posebno u malom prostoru. Police su najčešće praktičnije rešenje za manje trpezarije, a predmete koje odlažete možete iskoristiti i kao svojevrstan dekor. Primera radi, set za ručavanje prelepog dezena koji se uglavnom koristi samo za posebne prilike, preostalo vreme može imati ulogu dekora na otvorenim ili zastakljenim policama.

Svetlost

Dobro osvetljen prostor uvek deluje veće. Najbolje bi bilo da trpezarijski sto bude pozicioniran uz prozor, kako biste dobili dovoljno prirodne svetlost. Ako je takav razmeštaj neizvodljiv, podna lampa je odlična opcija. Savet je i da lusteri i lampe u trpezariji prate oblik stola, kako bi se prostor zaokružio.

Boje

Izbor boje zidova i nameštaja je veoma važan, posebno kada je cilj vizuelno širenje prostora. Predlog je da smelije i jače boje izaberete za jedan zid, a da za ostale primenite svedeniju nijansu (možda drugu nijansu iste boje ili komplementarnu boju). Možete “igrati na sigurno”, te odabranu smeliju boju izabrati samo za dekorativne komade. Ukoliko je u pitanju moderan stan otvorenog tipa, više detalja iste upečatljive boje će povezati ceo prostor u jednu celinu. Samim tim, granica trpezarije neće biti toliko jasna, što će učiniti da ovaj prostor deluje veće.

Ako ste se tek uselili u novi stan i pred vama je “prazno platno”, pažljivo razmislite kako da mudro iskoristiti svaki kvadrat raspoloživog prostora. Za manje prostore je nameštaj po meri uvek dobra opcija, ali je uglavnom i pravo opterećenje za budžet. Na svu sreću, odlična rešenja za uređenje trpezarije je danas moguće naći i u salonima nameštaja, a uz savete posvećenih konsultanata, brzo i lako možete pronaći komade koji će se savršeno uklopiti u prostor i budžet kojima raspolažete, a neće odudarati ni od vašeg ukusa. Inspiraciju možete potražiti onlajn, ali i upravo i u salonima nameštaja koje posećujete.

Savet stručnjaka je da uređenje trpezarije ne stavljate u drugi plan. Imajte na umu da je to prostor koji će vaša porodica svakodnevno posećivati i u kojem ćete provoditi kvalitetno vreme tokom obroka. Koliko god je prostor predviđen za trpezariju mali, uz savete i trikove možete učiniti da deluje veće, ili bar veoma udobno i prijatno.

admin

Read Previous

Sve prednosti hibridnog modela rada

Read Next

Praktični saveti za svaku fazu trudnoće

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *