Uobičajene greške kupaca koji nekretninu kupuju prvi put, koje je moguće izbeći

kljucevi stana

Pexels.com

Kupovina nekretnine po prvi put može biti glomazna stvar. Nikada to ranije niste radili, tako da je normalno da se osećate preopterećeno. Zato smo u ovom tekstu napravili spisak uobičajenih grešaka kupaca, koje je moguće izbeći. Ako ste i sami u fazi kupovine, nastavite da čitate jer ćete možda, učeći iz tuđih grešaka, lakše proći kroz proces kupovine svog prvog doma. A evo koje su to greške…

Zaboravljanje na troškove

Stambeni kredit verovatno neće biti jedini trošak kada je u pitanju kupovina nekretnine. Manji troškovi kao što su osiguranje imovine, porezi, računi za struju, komunalije i ostale naknade, mogu da počnu da se gomilaju. Zato bi, pre kupovine nekretnine, trebalo dobro da proučite sve troškove i budžet sa kojim raspolažete, da biste utvrdili da li možete da platite sve dodatne troškove. 

Traženje nekretnine pre odobravanja kredita

Kada već pronađete odgovarajuću nekretninu i odlučite da je kupite, ne želite da trošite vreme pitajući se da li možete da je priuštite. Poznavanje vašeg budžeta kvalifikuje vas kao kupca pre nego što započnete potragu za svojim novim domom, što ceo proces čini lakšim i efikasnijim. Jednom kada odlučite da je vreme za kupovinu, potrudite se da dobijete unapred odobrenje za kredit.

Izbegavanje usluga profesionalaca prilikom selidbe

Preseljenje nije tako jednostavno kao pakovanje stvari i iznajmljivanje kombija. Kako ono kažu, “potrebno je čitavo selo, da se odgaji dete”. Isto tako, potrebno je “selo” i da se preselite u svoj novi dom. Vaš tim je uvek dobar onoliko “koliko je jaka vaša najslabija karika”, tako da jedino sa agencijom za selidbe možete da budete sigurni da imate najbolje igrače. Zato odaberite svoj tim za selidbu i pre nego što kupite nekretninu.

Prevelika izbirljivost

Nema ničeg lošeg u tome da tačno znate šta želite, kada je u pitanju kupovina nekretnine. Ali, ako lista neophodnih stvari koje vaš dom treba da ima postane predugačka i previše specifična, možda će potraga trajati veoma dugo. Za to vreme propustićete mnogo dobrih prilika. Takođe, zapamtite da dosta toga možete da uradite i kasnije, i svoj novi dom prilagodite sebi i kada se uselite. 

Zato bi bilo mudro da odvojite više vremena da razmotrite šta vam je zaista neophodno, u odnosu na ono što želite. A ako niste sigurni odakle da krenete, kontrolna lista može da pomogne, a kada je jednom napravite, moći ćete da je razmotrite ponovo i odbacite neke od stavki koje vam i nisu tako neophodne. Budite racionalni.

Nedostatak vizije

selidba
Pexels.com

Neke od nekretnina koje ćete pogledati možda neće izgledati najbolje, kao da su već spremne za useljenje. Ali, mnoge od njih imaju skriveni potencijal. Kada tražite svoj novi dom, pokušajte da pogledate malo širu sliku. Zamislite kako će izgledati nakon što se usleite sa svim svojim stvarima, ili pokušajte da zamislite strukturu prazne kuće. Ovo je veoma važna veština, posebno ako želite da kupite nekretninu za renoviranje. 

Ignorisanje budućnosti

Ako planirate da u svom novom domu živite neko duže vreme, bilo bi dobro da razmislite malo unapred. Jer, možda ćete za koju godinu odlučiti da imate decu (ili još jedno dete ako ih već imate), a onda ćete ponovo morati da razmislite o čitavom nizu novih pitanja. Hoće li biti dovoljno soba? Da li se vaš dom nalazi dovoljno blizu vrtića i škole, i tako dalje. Sve to mogu da budu stvari o kojima treba razmišljati unapred, kada kupujete svoj prvi dom. 

I na kraju…

Bez obzira da li tek počinjete da razmišljate o kupovini nekretnine, ili ste već proveli neko vreme tražeći odgovarajuću, nadamo se da će vam ovaj tekst pomoći da izbegnete neke od uobičajenih grešaka. Kupovina nekretnine nikada nije jednostavna, iz prostog razloga što je to sasvim sigurno najveća investicija u vašem životu. Zato razmislite o svemu i pripremite se na vreme. 

Pa, srećna vam kupovina!

 

Autorski tekst: Jelena Todorović

admin

Read Previous

Biljni čajevi za urinarne infekcije: Prirodni način za ublažavanje simptoma i lečenje infekcije

Read Next

Aktivni sastojci u službi zdravije i otpornije kože

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *