ZAMENA GUMA – POLOVNE GUME ILI NOVE?

Vulkanizer gume

Caucasian Professional Auto Service Worker in His 30s Replacing Car Tires. Performing Final Wheels and Tires Check.

Dilema pred kojom se nađu mnogi vozači kada dođe do potrebe za zamenom guma je da li ugraditi nove ili nešto jeftinije polovne gume? S jedne strane složena ekonomska situacija nameće realne potrebe za uštedama ali ovim tekstom želimo da vam sugerišemo da li je zamena guma polovnim uopšte pametno rešenje.

Posetili smo ljude iz vulkanizerbeograd.rs koji su nam ukazali na razloge za i protiv, a koji će i vama pomoći da donesete ispravnu odluku. Gume predstavljaju važan deo na automobilu, pogotovo sa aspekta bezbedne vožnje i pouzdane upravljivosti, zato njih treba pravilno odabrati i redovno proveravati.

1. ZAMENA GUMA POLOVNIM GUMAMA

Danas na tržištu postoji veliki broj polovnih auto guma u različitim dimenzijama najčešće uvezenih iz zemalja gde je korišćenje guma definisano strožijim zakonskim regulativama.  Tako naprimer u nekim zemljama vozilo ne može proći tehnički pregled  ukoliko su gume starije od definisanog roka. To se odnosi i na rezervnu gumu, najčešće nekorišćenom i sa pređenom nultom kilometražom.

Upravo takve gume često se pronalaze u ponudi servisa koji se bave prodajom i ugradnjom polovnih guma. Dakle gume koje su „na oko“ kao nove, sa punom dubinom šare ali sa isteklim rokom u kojem proizvođač može garantovati potpune funkcionalne karakteristike gume.

Drugi problem koji je sasvim izvestan kod odabira polovnih guma je nepouzdano lagerovanje tj. pitanje gde je, koliko i pod koji uslovima takva guma stajala pre nego što je došla na tržište. Neadekvatno čuvanje može trajno oštetiti strukturu gume koja će vrlo brzo početi da pokazuje svoje nedostatke pa može doći do njene deformacije i nemogućnosti daljeg balansiranja.

Vožnja sa takvim gumama je neudobna i nebezbedna. Dakle kada se uzmu u obzir svi faktori i rizici naš savet je da zamena gume polovnom bude eventualna opcija samo u određenim slučajevima.

2. ZAMENA GUMA NOVIM GUMAMA

Moderna tehnologija i odabir materijla koji se koristi pri proizvodnji guma obezbeđuje sve potrebne performanse i najviši nivo njihove pouzdanosti i funkcionalnosti. U zavisnosti od proizvođača kao i klase kvaliteta propisuje se vremenski interval u kojem vlasnik dobija garanciju na kvalitet i funkciju. Upravo te predstavlja ozbiljan razlog da kod zamene guma koristite nove, jedino u tom slučaju bićete sigurni da ste izabrali rešenje na duže staze.

Osim toga nova guma u najvećoj meri ispuniće sve zahteve bez obzira na uslove i stil vožnje. Pouzdana elastičnost materijala, adekvatna dubina šare i mogućnost savršenog balansiranja pružiće vam udobnu, mekanu i bezbednu vožnju.  Ugradnjom novih guma osiguravate i njihovo ravnomerno i ujednačeno trošenje pa će tako zasigurno i interval zamene biti produžen u najvećoj mogućoj meri. Iz svega rečenog naše je mišljenje da je zamena guma novim ipak najbolje rešenje i investicija koja će se na kraju sigurno isplatiti.

Bezbedna i sigurna vožnja nema cenu, a nije slučajno u narodu poznata izreka da „guma glavu čuva“.  Zato poslušajte savete vašeg vulkanizera koji će vam predložiti gume adekvatne za vaše vozilo, po performansama ali i ceni.

 

Sale R

Read Previous

Ortoreksija: Nezdrava opsesija zdravom hranom

Read Next

Najlepši evropski gradovi za doček Nove godine

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *