10 saveta za savršene slike vaše nekretnine za prodaju

fotografija-stan

Pexels.com

Otkrićemo vam jednu tajnu koja to više i nije. Većina kupaca nekretnine pretražuje na Internetu. I posle prve sledi i druga tajna koja to više nije. Od onih koji nekretnine traže preko popularnih Internet servisa opet većina kaže da su fotografije ključni razlog koji ih opredeljuje da se odluče koje nekretnine će ući u njihov uži krug. 

Naravoučenije, ako imate lepu nekretninu, onda se isplati predstaviti je na pravi način, sa profesionalnim fotografijama. Agenti za nekretnine će vam u tome mnogo pomoći ako im se obratite.

Ako vam se priprema stana ili kuće činila manje važnom za fotografisanje naredni saveti će vam promeniti mišljenje i povećati cenu vaše nekretnine na tržištu. 

Kako pripremiti nekretninu za fotografisanje?

Sledi 10 saveta za savršene slike vaše nekretnine za prodaju koje treba da ozbiljno razmotrite ako oglašavate nekretninu za prodaju.

#1 Prvi i jako bitan faktor je da pospremite i očistite nekretninu za fotografisanje

Svi vole da vide čistu i urednu nekretninu. Poradite na tome. Krenite od kuhinje pa redom svaku sobu dovedite u stanje kojega se nećete stideti kada ga potencijalni kupci vide. Pokušajte da višak stvari sklonite i ne fotografišete. Važi jedno simpatično pravilo: što manje stvari to bolji utisak ostavlja prostor koji fotografišete. Bilo bi idealno da dominiraju nameštaj i stone lampe a razni dodaci prosto da se ne vide dok ne završite slikanje.

#2 Pametno sklonite stvari koje ne želite da se vide prilikom fotografisanja

Smestite ih u adekvatne kutije, zapakujte kao da ćete ih uskoro seliti, jer prostor koji prikazujete treba da bude minimalistički u pogledu broja stvari koje se vide kod slikanja. Kutije možete privremeno skloniti u podrum ili garažu. Označite šta se u njima nalazi da biste kasnije mogli lakše da ih raspakujete.

#3 Poradite na estetici enterijera

Ukrasite ono što se da ukrasiti. Ako već imate veliki sto onda stavite neku flašu vina i prikladne čaše na njega. Ove sitnice u oku posmatrača stvaraju jako efektnu sliku. Ono što zasigurno možete uraditi je da pripremite i posude sa voćem, svetle jastuke na krevetima kao i da postavite nove peškire u kupatilu. Zapamtite da sitnice odnose prevagu a njih je zaista mnogo.

#4 Angažujte profesionalca za slikanje nekretnine

Iako moderni mobilni telefoni i tableti mogu da se učine kao dovoljnim da i sami pokušate da pripremite fotografije nekretnine to nije tako.
Razlika između amatera i profesionalaca je tolika da se ne isplati rizikovati.
I obrnuto, sasvim je racionalno angažovati profesionalnog fotografa i to će se na kraju odraziti u lakšoj prodaji nekretnine. Profesionalne fotografije će i na Internetu izgledati sjajno. Amaterske neće i imajte tu činjenicu u vidu. Profesionalni fotograf će umeti da se poigra sa svetlima i uglovima na pravi način, odnosno da pronađe način da fotografije budu slikane sa dosta prirodnog svetla a da boje budu tople i žive.

#5 Fotografije treba da pričaju priču o vašoj nekretnini

Da, baš tako. Neka fotografije pričaju priču koja će se dopasti potencijalnim kupcima. Kada kupac pronađe vaš oglas na Internetu fotografije koje pričaju će ga zakovati za vaš oglas i značajno povećati šansu za prodaju nekretnine. 

Fotografije treba da budu uverljive i da ne skrivaju pravo stanje stvari vaše nekretnine. 

#6 Redosled fotografija je bitan!

Iskustva pokazuju da nije svejedno kojim redosledom prikazujete fotografije svoje nekretnine. Za uverljivu priču i dobar utisak kod kupaca potrebne su odlične fotografije koje su logično poređane. Jednostavan savet po tom pitanju je da one treba da prate redosled gledanja prostorija kupca koji bi ušao u vaš dom da ga pregleda.

#7 Prikažite i ulaz u nekretninu ako je reprezentativan

Ako imate dvorište, zasucite rukave i počistite ga da možete da ga predstavite na fotografijama. Ako je u pitanju zgrada onda predstvaite na slikama ulaz u zgradu koji treba da zaintrigira kupca.

Na primer jedan predlog za redosled fotografija bi bio: eksterijer, zatim ulaz, kuhinja, kupatilo, dnevni boravak, glavna spavaća soba, a zatim sve ostale dodatne prostorije ako ih imate.

Ili da pokušamo na drugi način. Svako ko vidi fotografije vaše nekretnine na Internetu trebao bi da se oseća dok ih gleda kao da je tu na licu mesta i obilazi vašu nekretinu.

#8 Ostavite otvorena vrata između soba

Male tajne uspešnih agenata za prodaju nekretnina. Otvorena vrata između prostorija su dobar način da kupcima daju lakši uvid u raspored prostorija. 

#9 Izbegavajte velike objekte u prvom planu kada fotografišete

Ovo je jedno od mesta gde mnogi pogreše pa i sjajnu fotografiju upropaste sa nekom velikom stvari u gro planu. Na primer neka polica za knjige, krevet ili drugi veliki komad nameštaja. 

#10 Izaberite lep i sunčan dan za slikanje

Isplatiće se ako sačekate lep i svetao dan da vaše fotografije zablistaju na suncu pogotovo ako imate dosta prirodnog svetla u stanu ili kući. Birajte vreme oko podneva za slikanje da biste dobili što jasnije i prirodnije fotografije. 

Ovo su bili saveti koji treba da vam olakšaju pripremu fotografija za Internet i lakše prodaju vašu nekretninu. 

Evo i nekoliko bonus saveta šta ne smete da radite, odnosno koje su česte greške vlasnika nekretnina prilikom slikanja nekretnine.

 • Proverite da nemate odraz u ogledalu ili prozoru pri fotografisanju
 • Sklonite kućne ljubice iz kadra
 • Isključite televizor jer odvraća pažnju od bitnih detalja
 • Spustite dasku na WC šolji
 • I kao posebno važno nemojte da slikate nekretninu mobilnim telefonom. 

Naravno, ima toga još ali nije nam želja bila da ukažemo na sve fore i fazone oko pripreme fotografija za Internet već na neke dobre prakse koje treba da vam olakšaju pripremu fotografija nekretnine za prikazivanje na Internetu. 

admin

Read Previous

Koji je najtraženiji parfem na domaćem tržištu 

Read Next

Kada je najbolje vreme da posetite Prag? Prelep je na zimu, još lepši u proleće

3 Comments

 • Savršeno logično, kao što mi na društvene mreže stavljamo samo slike koje su dobre, često i provučene kroz kojekakve filtere, tako i stanu koji prodajemo treba da posvetimo više pažnje i napravimo savršene slike. Višestruko se isplati.
  Odličan, koristan tekst. Hvala za informacije.

 • Nekretninu ne mozete uciniti lepsom nego sto jeste ali sliku mozete.Dobar tekst.

  • A sto se ne bi mogla uciniti nekretnina lepsom nego sto jeste? Ako imas novaca nadjes dobre majstore i mogu cudo da ti urade od stana ili kuce.

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *