Čari seoskog turizma na Zlatiboru

Zahvaljujući prirodnim lepotama i čistom vazduhu, Zlatibor je postao sinonim za seoski turizam. Ko želi da, narodski rečeno, dušom dane i napuni baterije uvek bira zlatiborska domaćinstva za odmor.

Kvalitetna relaksacija zagarantovana je i ko jednom poseti ovu planinu rado joj se iznova vraća. Nije retkost da gosti požele da i sami postanu zlatiborski domaćini, pa kupuju vikendice i druge nekretnine kako bi što više uživali u svim blagodetima ovog kraja.

Mnogi su već svoju adresu u zagađenim gradovima zamenili novom u čistim zlatiborskim selima. Trend preseljenja iz urbane u ruralnu sredinu kod nas je aktuelan poslednjih godina, a, čini se, da ga je pandemija korona virusa još više podstakla.

Sankanje na Zlatiboru

Ukoliko i vi planirate preseljenje u selo ili razmišljate o vrhunskom odmoru u nekom seoskom domaćinstvu, naišli se na pravo mesto.

Upravo su autentična zlatiborska sela najpopularnija destinacija za odmor. I pre pandemije, beležila su porast posećenosti, najpre zahvaljujući neverovatnom ugođaju, miru, harmoniji i vrhunskoj ponudi. Dođite i uverite se zašto je to tako.

Evo koje sve čari seoskog turizma možete iskusiti na Zlatiboru:

Autentična svakodnevnica lokalnog stanovništva

Seoski turizam obuhvata mnogobrojne aktivnosti kao što su kuvanje, bavljenje zanatstvom, briga o usevima i životinjama itd. Kada se na to sve doda neprevaziđeni gastronomski užitak, zdrav vazduh, fenomenalno gostoprimstvo lokalaca i prirodne lepote nijednom gostu ništa više neće trebati. Osim još nekog dodatnog dana u ovom raju na zemlji…

Zahvaljujući ovakvom vidu turizma, svaki gost se može upoznati sa autentičnom svakodnevnicom lokalnog stanovništva, njihovim navikama i običajima. Osim toga, imaće priliku da nauči nešto novo i obogati svoje životno iskustvo.

Aktivan odmor u najlepšem okruženju

„Za mene je tepih od borovih iglica ili spužvaste trave daleko bolji od najluksuznijeg persijskog tepiha.“, napisala je Helen Keler, a svojim rečima kao da je opisivala baš Zlatibor.

Etno sela na Zlatiboru „ušuškana“ su u najlepšu prirodu, te su vrlo brzo stekla status najpoželjnijih lokacija za beg od gradske vreve kako među domaćim, tako i među stranim turistima.

Ovde možete uživati u obilasku okoline, vožnji bicikala, planinarenju, branju lekovog bilja, šetnjama i drugim aktivnostima.

Aktivan odmor u najlepšem okruženju je „win-win“ situacija.

Čari zlatiborskih specijaliteta

Gurmanima će se svakako posebno dopasti ova čar seoskog turizma. Zlatiborski kraj poznat je po siru, kajmaku, pršuti, komplet lepinji, jagnjećem pečenju i ljubiškoj pastrmci. Možda vam se i posreći da odsednete u domaćinstvu koje u svojoj radinosti priprema neke od ovih prepoznatljivih specijaliteta. 

Na raspolaganju su vam vajati, brvnare, domaćinstva…

Za odmor u selu sada je dosta opcija na raspolaganju, a na vam je da odaberete ono što vam najviše prija. Možete da birate između brvnara, vajata, seoskih domaćinstava. Sve to, zahvaljujući stalnom širenju smeštajnih kapaciteta, nude zlatiborska sela.

Brvnare na Zlatiboru nisu više drvene kućice „sklepane“ od daski. Naprotiv. Pružiće vam sve što je potrebno za kvalitetan odmor, sigurnost i, naravno, bežični internet.

Zlatiborski mir brvnara

Vajat je reč turskog porekla i znači manju drvenu kuću u kojoj su nekada boravili mladenci tokom prve bračne noći ili se čuvale razne stvari. I ovaj vid smeštaja se osavremenio, pa danas turistima pruža sve što je neophodno za život u 21. veku.

S druge strane, sačuvalo se ono rustično i starinsko, zbog čega gosti često biraju upravo vajate kao mesta za savršen odmor.

Ono po čemu se seoska domaćinstva u svemu ovome posebno izdvajaju jeste upućenost na zlatiborske domaćine. Na ovaj način, praktično, gostujete kod domaćina sa kojim možete obavljati seoske poslove, hraniti životinje itd. Ukoliko imate malu decu koja nisu imala susreta sa domaćim vrstama, onda je ovo idealna prilika da uživo vide svinje, kokoške, krave.

Koja Zlatiborska sela posetiti?

Izbor nije lak baš zato što je raznovrstan i kvalitetan. Koje god selo da izaberete, nećete se pokajati. Ovo su samo neki od predloga:

Gostilje – selo idealno za ljubitelje ribolova, sportskog turizma i za sakupljače lekovitog bilja;

Ljubiš – raj za gurmane koji vole dobar zalogaj i „čašicu“. Zaštitni znakovi ovog sela su pršuta, pečenje, rakija, sir, kajmak i, naravno, duvan-čvarci.

Sirogojno– autentičnost na jednom mestu. Tu se nalazi muzej pod otvorenim nebom „Staro selo“ koje predstvalja skup jedinstvenih zlatiborskih kuća i drvenih zgrada. Čuveno je po vuni, odnosno džemperima;

Rožanstvo– selo poznato po Stopića pećini, ali i po vedrom duhu svojih stanovnika;

Ukoliko se odlučite da sebe i svoje bližnje nagradite fenomenalnim čarima seoskog turizma na Zlatiboru, na sajtu agencije GORG možete pronaći bogatu ponudu najkvalitetnijeg smeštaja za svačiji džep.

Sale R

Read Previous

Šta pokloniti direktoru?

Read Next

Dizajnerski dodatak svakom kupatilu

One Comment

  • Super ideja! Sledećeg vikenda ću da uzmem neki autić iz MMS auta, i da odem u Ljubiš sa porodicom. Hvala!

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *