Kako da pronađete svoj lični stil uređenja enterijera

enterijer spavace sobe

Unsplash.com

Ako već neko vreme osećate da vaš dom više ne odražava vašu ličnost, ili ako ste vremenom sakupili toliko stvari različitih stilova, da više nema smisla da stoje zajedno, ne brinite. U ovom tekstu objasnićemo kako da pronađete svoj lični stil uređenja enterijera, kroz savete stručnjaka. 

Kako kažu trendovi u uređenju za 2024. godinu, u enterijeru će se ogledati ličnost vlasnika. Ako u svom enterijeru više ne vidite sebe, znači da je potrebno da neke stvari redefinišete, zbog čega je neophodno da shvatite svoj stil i vidite šta se to promenilo. 

Ovaj tekst ima dva cilja:

1. Da vam pomogne da se fokusirate na svoje ideje, i da ne trošite novac na stvari koje ne idu jedna sa drugom.

2. Da sa ovim znanjem možete sami da odaberete elemente poput nameštaja i dekora, koji ističu priču i ličnost vaše porodice, jer dom koji osećate kao svoj lični, stvara se poznavanjem vašeg stila. 

Zadaci koji vam predstoje možda neće biti najuzbudljiviji, ali su neophodni ako želite da uredite svoj dom onako kako ga vidite u svojim snovima. 

Zadatak br.1: Razmislite šta je to što se vama lično dopada?

lep enterijer
Unsplash.com

a) Da li više volite moderne linije, toplinu rustičnog nameštaja, meke i romantične tkanine, ili nešto četvrto? Pokušajte da napravite listu onoga što volite, kako biste imali ideju odakle da počnete.

b) Vreme je za inspiraciju! Pregledajte časopise, sajtove koji se bave uređenjem, blogove i društvene mreže, i za početak obratite pažnju na boje, teksture i šare koje najviše prijaju vašim očima. A kada završite listu, možete da počnete da je sužavate, i polako definišete svoj stil. Možda više volite prirodne materijale, ili možda industrijski dekor? Šta god da je u pitanju, treba da odgovara vašem životnom stilu.

c) Poslednji korak je kreiranje table raspoloženja. Možete to da uradite na računaru, tako što ćete prikupiti fotografije koje vam se dopadaju, a možete i da kreirate kolaž na fizičkoj tebli. Ovo će vam pomoći da stvorite jedinstven izgled i osećaj za prostor. A i – ono što možete da vizualizujete, sasvim sigurno ćete i ostvariti. 

Do kraja ove vežbe, trebalo bi da možete da identifikujete šta vam najviše odgovara, a onda i da kreirate svoj stil kućnog dekora, koji u potpunosti odražava vašu ličnost.

Zadatak br.2: Preispitajte trenutni stil vašeg doma

trenutni stil
Unsplash.com

a) Prođite kroz svaku prostoriju svog doma, i sa ukućanima odlučite šta želite da zadržite. Ako niste sasvim sigurni šta vam je od svega što imate važno, razmislite o tome koliko često koristite te stvari, ili kako se osećate dok ih gledate. 

b) Sortirajte svoje stvari u tri kategorije: lepe, korisne (funkcionalne), i sentimentalne. Naravno, stvari koje su lepe, mogu da budu i korisne, ali sentimentalni predmeti možda nisu uvek ni najlepši, ni najkoristniji, pa morate da odlučite šta vam je zaista važno.

c) Uverite se da sve što nameravate da zadržite, odgovara vašim stilskim smernicama. To znači da ti komadi treba da budu udobni, funkcionalni i estetski prijatni, a onda napravite korak unazad, pa pogledajte ukupan izgled svake prostorije – da li su svi ti delovi u harmoniji?

Zadatak br.3: Zadrži ili ostavi!

Dakle, ako ste sve poređali u tri kategorije, hajde da ponovo prođemo kroz analizu svakog od tih predmeta:

Ne možete da živite bez toga

Ovde najčešće spadaju oni predmeti koji za vas imaju sentimentalnu vrednost, poput stone lampe koju ste kupili na putovanju, ili tepiha koji ste nasledili, ili bilo čega drugog za šta ste vezani, ili je možda korisno za vas. To su stvari bez kojih ne možete više da zamislite svoj život, a lako je postati sentimentalan u vazi sa mnogim stvarima, i zadržati ih čak i ako već odavno od njih nemate koristi.

Ističe vašu ličnost u prostoru

Uključujući predmete koji odražavaju vaš lični stil, svoj dom možete da pretvorite u neku vrstu knjige priča. To, na kraju krajeva, i jeste cilj enterijera sa ličnim pečatom.

Možete da preživite bez toga

Da li imate problema da se rešite starog kućnog dekora? Ako imate, nastavite da čitate. Ovi predmeti verovatno imaju sentimentalnu vrednost, i prikupljani su godinama, ali ne odgovaraju vašem trenutnom stilu. Umesto da ih bacite, razmislite o tome da ih donirate u dobrotvorne svrhe, poklonite nekome od članova familije, ili prijateljima. Na ovaj način, možete da održite uspomene živim, a da ne morate da držite taj predmet u svom domu. 

To bi moglo trenutno da vas zaboli, ali će vas na kraju oslobađanje od mrtih stvari ojačati. Kako ono kažu, „što vas ne ubije, ojačaće vas“. Dobro, ne baš bukvalno, ali tako nekako. A ako vam je potrebno više vremena da se odlučite šta ćete sa nekim stvarima, uvek možete da ih uskladištite na neko vreme, pa odlučite kasnije. 

Vratite se ponovo na ono bez čega ne možete da živite

Ako otkrijete da posle svega i dalje imate previše stavki u ovoj kategoriji, prođite kroz nju ponovo i uklonite još neke od njih. Imajte na umu da je, ako imate previše sentimentalnih stvari, manje verovatno da će ključni akcenti zasijati, jer će biti previše onih koje “kradu pažnju”. Čuvajte samo ono što je za vas najdragocenije. 

Ovo će vam verovatno biti najteži zadatak, ali sasvim sigurno nije nemoguće obaviti ga. Osećaćete se sjajno nakon što završite, jer će vaš dom zaista odražavati vašu ličnost i način života. 

Zadatak br.4: Savremeni ili tradicionalni stil?

enterijer-dnevna-soba
Unsplash.com

Možda vam sve ovo deluje pomalo zastrašujuće, ali ne mora da bude tako, jer sve stilove u dizajnu enterijera možete da podelite u dve kategorije, a to su savremeni i tradicionalni

Savremeni dizajn enterijera karakterišu čiste linije, minimalizam, i fokus na funkcionalnosti. Ovaj stil se često viđa u potkrovljima i stanovima, jer omogućava da se mali prostori najbolje iskoriste. Glavni materijali koji se koriste u savremenom dizajnu su metal, staklo i beton, a nameštaj je obično elegantan i aerodinamičan. Paleta boja je obično neutralna, a za akcente se koriste kontrastne boje. Nekoliko popularnih stilova koji se uklapaju u ovo su minimalizam, moderni stil sa sredine XX veka i japandi

Tradicionalni dizajn enterijera definisan je klasičnijim detaljima, luksuznim tkaninama i elegantnijim nameštajem. Najčešće se viđa po starijim kućama, jer obuhvata širok spektar stilova dizajna. Glavni materijali koji se koriste u tradicionalnom dizajnu su drvo i tkanina, a nameštaj je obično tapaciran i ukrašen. 

Paleta boja je bogata i topla, sa kombinacijom neutralnih, i tonova dragog kamenja, koji se intenzivno koriste. Tradicionalni stilovi uključuju kolonijalni, viktorijanski, neoklasični, moderni, eklektiku i tako dalje. Normalno je da volite da kombinujete više stilova, pa tako većina ljudi uglavnom preferira mešavinu savremenog i tradicionalnog dizajna.

I na kraju…

Kao što vidite, hvatanje u koštac sa pronalaženjem svog ličnog stila uređenja enterijera je proces koji zahteva vreme, istraživanje i samoposmatranje. Ali, ako krenete polako, i verujete svom „stomaku“, na kraju ćete stići tamo gde ste naumili. 

Ne brinite, nećete morati da „stavite etiketu“ na svoj lični stil. Ako vam pomaže da se osećate bolje, i ako imate zvaničan naslov kao što je „savremeni“, to je za početak dovoljno. A i ako nemate, nije strašno! Umesto da pratite trendove, vaš cilj treba da bude da se izrazite na način koji vas lično čini srećnim. 

Nadamo se da smo uspeli bar da vas usmerimo na to kako treba da razmišljate dok kreirate svoj lični stil. Najvažnije je da se osećate samopouzdano, i da imate resurse koji su potrebni da biste mogli sa sigurnošću da donosite odluke. Pokušajte da se igrate, i ne shvatajte sve to previše ozbiljno jer ipak, u pitanju je vaš dom, vaše lično utočište.

Pa, imate li neku osnovnu ideju kakav je vaš lični stil? Podelite svoje misli sa nama, u komentarima.

Autorski tekst: Jelena Todorović

Srbijanka Stanković

Read Previous

Kako da zaštitite automobil zimi?

Read Next

Lepota planine u zimskom periodu: Gde uživati tokom hladnijih dana

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *