Kako da zaštitite automobil zimi?

Vožnja i održavanje vozila u zimskim uslovima otežani su usled nepovoljnih vremenskih prilika. 

Kiša, sneg, vetar i zaleđeni asfalt, kao i veća osetljivost vozila na sve ove neprilike otežavaju upotrebu vozila i njegovo održavanje u besprekornom stanju. Zato se podrazumeva da ćete biti maksimalno oprezni i otvoriti četvoro očiju kako na putu, tako i kada se parkirate i obavite rutinsku kontrolu vašeg ljubimca na 4 točka.

Rešili smo da vam i sami u tome pripomognemo i damo nekoliko korisnih saveta koji će vam biti od koristi u zimskim uslovima, a upravo se tiču vozila.

Nabavite kasko osiguranje

Prva i osnovna stvar kada je u pitanju zaštita vozila zimi jeste upravo kasko osiguranje. 

Pored osnovnog osiguranja koje svakako morate imati i koje se odnosi na osiguranje od autoodgovornosti, odnosno osiguranja od tuđih grešaka u saobraćaju, uz kasko ćete moći potpuno bezbrižno da spavate.

Kasko osiguranje pokriva štete nastale kao posledica grada, kiše, oluje, ledenica, krađe vozila, saobraćajnih nezgoda

Dakle, kada god se vozilo ošteti, pri čemu nije moguće definisati krivicu, čak i kada ste vi krivi (s tim da je važno dobro pročitati uslove), kasko osigranje pokriva štetu.

I sami znate koliko su naročito česte ledenice koje padaju sa krovova direktno na automobile. Bezbrižno parkirajte svoj automobil zimi gde god poželite i ne brinite. Kasko je tu za vas!

Održavajte akumulator

Zimski uslovi mogu negativno uticati na akumulator vašeg vozila zato što iscrpljuju njegovu snagu brže nego obično. U tom slučaju, kada akumulator oslabi, biće otežano paljenje motora. 

Stari akumulatori su obično više podložni izazovima zime, pa je mudro razmisliti o njihovoj zameni nakon dugog perioda korišćenja ili ako primetite da im slabi snaga. Ulaganje u akumulator visokih performansi može vam obezbediti veću sigurnost i pouzdanost tokom zimskog perioda.

Pre početka zime, proverite koliko je vaš akumulator star. Ako je bliži petoj godini upotrebe, budite slobodni da ga zamenite preventivno. 

Periodično proveravajte nivo elektrolita, ako je to izvodljivo, kao i stanje priključaka na akumulatoru. Čistite priključke od rđe i osigurajte da su konekcije čvrste i stabilne za optimalan prenos električne energije. 

Koristite punjač akumulatora za održavanje njegove napunjenosti, posebno ako vaš automobil nije u upotrebi duže vreme. Takođe, za dodatnu zaštitu tokom hladnih meseci, razmislite o korišćenju termo pokrivača za akumulator koji pružaju dodatnu toplotnu izolaciju.

Redovno dopunjujte i menjajte antifriz 

Antifriz igra ključnu ulogu u zaštiti motora od smrzavanja rashladne tečnosti. Neophodno je redovno proveravati nivo antifriza u vozilu i osigurati da je njegova koncentracija prikladna za niske temperature koje donosi zima. 

Osim što sprečava smrzavanje, antifriz takođe povećava tačku ključanja rashladne tečnosti, štiti motor od rđe i korozije, te doprinosi efikasnom radu motora.

Pred početak zimske sezone, preporučuje se da pročitate uputstvo za vaš automobil kako biste saznali koja vrsta antifriza je najbolja za vaš model. 

Bitno je imati na umu da se efikasnost antifriza smanjuje sa vremenom zbog gubitka zaštitnih svojstava, stoga je važna redovna zamena. Intervali zamene antifriza variraju, ali se obično savetuje zamena na svakih pet godina ili posle svakih 100.000 pređenih kilometara

Prilikom provere antifriza, obratite pažnju da njegov nivo bude između minimalne i maksimalne oznake na rezervoaru za rashladnu tečnost. Ako niste sigurni kako da proverite ili dopunite antifriz, potražite savet mehaničara ili ovlašćenog servisera. 

Odaberite kvalitetne zimske gume

Važno je ne štedeti na zimskim gumama, jer one predstavljaju jedinu barijeru između vašeg vozila i klizavog puta. Takođe, nemojte razmatrati kupovinu polovnih zimskih guma.

Birajte set od četiri kvalitetne zimske gume koje nose oznaku zimskih uslova, kao što je simbol planine ili pahulje, i koje imaju šaru dubine minimum 4 milimetara.

Gume označene sa M+S (blato i sneg) su postale popularne, ali treba imati na umu da one ne nude isti nivo performansi kao prave zimske gume. Oznaka M+S može biti prisutna i na gumama namenjenim za sve sezone.

Zimske gume značajno doprinose bezbednosti vožnje jer omogućavaju bolje prijanjanje na putu, kao i efikasniju vožnju po snegu, blatu i ledu.

Tokom zimskih meseci, redovno proveravajte pritisak u gumama, jer hladnoća može dovesti do njegovog smanjenja. Neadekvatan pritisak u gumama umanjuje kontrolu nad vozilom. Zbog zimskih temperatura, neophodno je da pritisak u gumama bude za 0.2 bara viši od standardno preporučenog.

Ovo je naročito bitno ukoliko parkirate vozilo u garaži, gde temperatura može bitno varirati u odnosu na spoljašnje uslove.

Pripremite opremu za neočekivane situacije

Uvek u automobilu držite komplet prve pomoći, rezervnu gumu, snažnu svetiljku, grejač za akumulator i druge alate koji bi vam mogli zatrebati u hitnim situacijama. S obzirom da su zimski uslovi često nepredvidivi i izazovni za vozače, bitno je biti spreman za različite scenarije koji se mogu dogoditi na putu.

Snažna svetiljka, poželjno sa LED tehnologijom, može biti od velike pomoći ako morate da vršite popravke ili proveravate vozilo noću. 

Pobrinite se da vaš komplet prve pomoći uvek sadrži sve neophodne medicinske materijale i alate za pružanje hitne medicinske pomoći u slučaju nezgoda ili povreda. 

Pored toga, razmislite o nabavci drugih korisnih predmeta kao što su lanci za sneg koji su na nekim deonicama i obavezni, vučna užad, rukavice, termalno ćebe i drugi predmeti koji bi mogli biti korisni u vanrednim situacijama ili pri kvarovima na putu.

Dobro pripremite svoje vozilo tokom zime za sve moguće situacije. Nadamo se da smo vas i mi podsetili na neke od važnijih stavki zaštite vozila i u tom smislu pomogli. 

admin

Read Previous

Online apoteka – prijatelj vašeg zdravlja i kućnog budžeta

Read Next

Kako da pronađete svoj lični stil uređenja enterijera

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *