Značaj zimskih guma i lanaca za vožnju po snegu

Sa dolaskom zime ne dolazi samo do promena u vremenskoj prognozi, već i u svetu automobilizma. Za sve vozače to znači da će od 1. novembra morati da požure u servis kako bi letnje gume na svojim automobilima zamenili novim, zimskim, zahvaljujući kojima će njihova vožnja po nestabilnom zimskom vremenu biti mnogo lakša.

Iako je zimska oprema i značajna i obavezna, to ne sprečava veliki broj vozača da uopšte ne pribegnu njenoj upotrebi. Oni se obično vode logikom da ne postoji značajnija razlika između letnjih i zimskih guma, te da to pitanje može da sačeka još malo, dok ne padne veći sneg.

Zbog takvih stavova, tokom zime neretko dolazi i do udesa, nakon kojih se vrši otkup slupanih automobila, a njihove gume se kasnije prodaju kao polovne.

Prema zakonu, obavezna zimska oprema za automobile obuhvata zimske gume i lance za sneg. 

Zimske gume – garant sigurne vožnje

Kao što im i samo ime kaže, radi se o gumama koje su namenjene za zimsku upotrebu. Zbog posebnosti kojima raspolažu, one se nikako ne smeju koristiti tokom letnjeg perioda jer tada dolazi do njihovog ubrzanog trošenja.

Razlozi zbog kojih su ove gume toliko značajne su sledeći.

Napravljene su od posebne smese

Specifilnost zimskih guma je u tome što se proizvode po specijalnoj tehnologiji, od posebne gumene smese koja se poprilično razlikuje od one koja se koristi za pravljenje letnjih guma. Ova smesa je elastična i omogućava odlično prianjanje gume na zaleđenu ili podlogu pokrivenu snegom.

Materijali od kojih su ove gume napravljene troše se znatno sporije od letnjih, što utiče i na brzinu kočenja na mokroj površini.

Imaju veću efikasnost u zimskim uslovima

Zimske gume, logično, imaju znatno bolje performanse u zimskim uslovima od letnjih. Ovo se prvenstveno odnosi na držanje na putu i kočenje.

Bilo da se radi o snegu, ledu ili nekoj drugoj vremenskoj neprilici – zimske gume imaju kraći zaustavni put, što ih čini efikasnijim od svih drugih vrsta guma. 

Snažan uticaj dizajna na performanse

Sigurno ste čuli za dezen gazećeg sloja o čijem značaju govore svi u trenucima kada se pomenu zimske gume. Naime, iako na prvi pogled ne deluje tako, dizajn gume utiče na njihovu efikasnost, što je naročito važno u zimskom periodu.

Ovo je naročito važno tokom snežnog perioda, jer omogućava istiskivanje vode ispod guma, tzv. akvaplaning.

zamena gume

Lanci za sneg – obavezan deo zimske opreme

Drugi oblik obavezne zimske opreme kojom treba da snabdete svoj automobil jesu lanci za sneg. Njihova osnovna namena je da spreče zaglavljenost automobila u snegu.

Oni su od najvećeg značaja kada planirate putovanje u neki skijaški centar, na planinu ili generalno na neko mesto gde se očekuje znatno veća količina snega i leda.

Pažljivo odaberite veličinu lanaca

Prilikom njihovog montiranja, važno je da obratite pažnju na to da lanci budu odgovarajuće veličine, tj. da budu prilagođeni dimenzijama točka. Preveliki ili premali lanci mogu dovesti do ugrožavanja vaše bezbednosti na putu.

Od svih sredstava za poboljšanje kvaliteta vožnje tokom zimskog perioda, lance za sneg je ubedljivo najteže montirati, što ih čini ujedno i najjeftinijom opremom, sa cenom koja se kreće od 1500 dinara pa naviše

Postavite lance na sve točkove

Lanci se obično prodaju u paru i postavljaju se na pogonske točkove. Iako zbog toga mnogi vozači smatraju da je jedan par sasvim dovoljan, radi veće bezbednosti, najbolje je lance postaviti na sva četiri točka.

Jako je bitno da upamtite da nikako ne smete stavljati lance samo na jedan točak, čak i ako mislite da je to idealno rešenje. To “idealno” rešenje će neminovno ugroziti vašu bezbednost  saobraćaju.

Odaberite najbolje lance za svoj automobil

Lanci za sneg postoje u najrazličitijim oblicima, pa u zavisnosti od toga gde ćete putovati i vrste gume, odaberite najbolje lance za svoj automobil.

Neki od najčešće korišćenih su

  • Leptir lanci – Idealni za kretanje po ledu, postavljaju se na točkove sa uzdužnim kanalom u koji se ovaj lanac montira
  • Mreže za točkove – Bukvalno se zabadaju u sneg i odlično razbijaju led. Oni se montiraju po celoj gumi, čvrsti su i sa njima se ne sme voziti više od 50 km/h, što ih čini jednim od najboljih za zimski period.
  • Jednopotezni lanci – Ubedljivo najlakši za montiranje i demontiranje: sve se radi u jednom potezu (kako im i samo ime kaže).
  • Pauk lanci – Najskuplji su, ali i najnapredniji na tržištu. Prednost im je što su namenjeni svim automobilima i ne postavljaju se teško.

Poslednjih godina su sve popularnije i tzv. čarape za sneg, koji se lako navlače, a tretiraju se identično kao i lanci za sneg. 

Kako biste izbegli kidanje lanaca tokom vožnje, potrudite se da vam kretanja ne budu previše nagla. Vozite pažljivo i lagano, bez jakih kočenja. 

Dodatni saveti za vožnju po snegu

Osim zimskih guma i lanaca za sneg, zakon Republike Srbije propisuje da vetrobransko staklo bude očišćeno. Ovo poboljšava preglednost i bezbednost saobraćaja.

Takođe, uvek nosite sa sobom dodatnu garderobu i rukavice u slučaju da treba da nameštate lance koji su često prljavi i lopatu koja će vam priteći u pomoć ako zatreba raskrčavanje puta.

mateo

Read Previous

42. nedelja trudnoće – nedelja u kojoj ćete se upoznati sa vašom bebom

Read Next

Evo kako da uštedite novac na grejanju

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *