42. nedelja trudnoće – nedelja u kojoj ćete se upoznati sa vašom bebom

žena na pregledu kod ginekologa

42. nedelja trudnoće donosi nestrpljenje i isčekujete da se napokon upoznate sa svojom bebom. Sigurno ste uzbuđeni i osećate uzbuđenje i olakšanje što je kraj vaše trudnoće sve bliži.

U narednim redovima pročitajte šta se dešava sa vašim telom i sa vašom bebom tokom 42. nedelje trudnoće. 

Vaša beba u 42. nedelji trudnoće

U 42. nedelji trudnoće vaša beba je teška u proseku oko 3,7 kg i duga oko 51,5 cm. Vaša beba tokom ove nedelje dobija više na težini nego na dužini. Najveći broj beba pri rođenju imaja između 2.5 do 4.5 kg, a težina bebe i druge mere u najvećoj meri zavise od genetike. 

  1. nedelja trudnoće je period kada će se vaša beba roditi, bez obzira na to koliko joj je udobno u vašem stomaku. Kada se to desi, vaša beba će imati prvi udah, desetak sekundi po rođenju. Uzdah je iznenadan, podstaknut reakcijom bebe na novo okruženje i temperaturu. Pri prvom udahu, bebina pluća se pune vazduhom i počinju samostalno da funkcionišu. Disanje dovodi kiseonik u krvotok dok beba udiše, a ugljen dioksid se eliminiše uz pomoć izdaha. 

Bebe koje se rode u 42. nedelji trudnoće mogu imati duge noktiće na rukama. Bebe se mogu slučajno noktićima ogrebati po licu pa je poželjno da ih uz pomoć medicinske sestre isečete ili da nabavite rukavice koje će bebu zaštititi. A onda vam preostaje samo da uživate posmatrajući te male, tek rođene rukice. 

Trudnica u 42. nedelji trudnoće

Tokom 42. nedelje je veoma važno da se prati vaše zdravstveno stanje, što podrazumeva da se redovno radi CTG (kardiotokografija) koji predstavlja metodu praćenja materičnih kontrakcija i srčanih tonova bebe kako bi se saznala kondicija ploda i procenila trudnoća. Pored toga, nekada je potrebno da se uradi i biofizički profil ploda.To je veoma jednostavan, bezbolni test uz pomoć koga se procenjuje da li dete dobija dovoljno kiseonika u materici. Pored toga, vaš lekar će uraditi pregled vašeg grlića i proveriti da li je grlić skraćen i spreman za porođaj.

Beba u 42. nedelji trudnoće vaša beba zajedno sa plodovom vodom i placentom ima više od 4 kilograma težine, veoma je nisko i pritiska vašu karlicu, bešiku, rectum zbog čega ćete morati svaki čas da odlazite do toaleta. Vaše noge, stopala i gležnjevi su natečeni i teško vam je da stojite dugo ili da prelazite veće razdaljine. Ali ne brinite, još nekoliko dana i više nećete biti trudni a ove tegobe će biti iza vas. 

Pokušajte da se opustite dok isčekujete vaš porođaj

Već vam je dosta trudnoće, velikog stomaka, otežanog hodanja i pitanja okoline “Kada ćeš se poroditi?” i “Do kada ćeš biti trudna?” Ali budite strpljivi i ne brinite, samo je pitanje časa kada će vaš porođaj početi. Do tada se opustite, verujte svom lekaru i babicama koji će proceniti šta je najbolje za vas i vašu bebu, kao i svom telu i bebi koja zna kada je pravi trenutak da dođe na ovaj svet.

mateo

Read Previous

Automobili koji se najčešće prodaju na našim prostorima

Read Next

Značaj zimskih guma i lanaca za vožnju po snegu

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *