Automobili koji se najčešće prodaju na našim prostorima

prednji prikaz belog automobila

Odavno je poznato da vozni park jedne države ili regiona predstavlja odraz kupovne moći njenih stanovnika. Ipak, kada se radi o povezanosti između kupovine vozila i odlika vozača koji se za iste odlučuju, valja gledati mnogo širu sliku, koja nam dozvoljava da izvedemo i prave, detaljnije zaključke.

Automobili koji se najčešće prodaju na našim prostorima govore mnogo toga o samim kupcima, ali i potražnji i tržišnim kretanjima na polju automobilizma. 

Istražili smo umesto vas, a u nastavku teksta predstavljamo vam koji se to automobili najčešće prodaju na našim prostorima, koje su njihove odlike i na koje karakteristike kupci prvo obraćaju paznju pri odabiru novih cetvorotočkaša.

Polovnjaci – polovni automobili su izbor broj 1 u celom regionu

Ovo je mozda i najočiglednija karakteristika voznog parka regiona. Polovni automobili, nekad i sa preko 10 godina starosti, voze se značajno više nego nova vozila. I to ne samo da ih vozači kupuju, nego izuzetno često i prodaju.

Kada vlasnici automobila žele da nađu što bolju cenu za otkup automobila Zemun, Sarajevo, Split – ma bilo gdje u regionu –  sa lakoćom će je i pronaci! Zašto? Zato što se polovni delovi i polovni automobili izuzetno lako prodaju, pa se agencijama za otkup ovaj posao i te kako isplati. 

Zanimljivo je da je taj trend u uzlaznoj putanji. Brojčano, iz godine u godinu je otprilike isti broj vozaca koji se odlučuju za nova vozila, dok su kupovine polovnjaka uvek u rastu.

Na primer, u Srbiji je početkom ove godine prodato 34% više polovnih automobila u poređenju sa istim vremenskim periodom prethodne godine. Kada uporedimo sa pretprošlom, jer je ipak u prošloj celo tržište automobila bilo u krizi – taj procenat iznosi 9%. Dakle, rast interesovanja za polovnjake je neupitan. 

Nova vozila se kupuju skoro 10% manje nego u istom periodu pre dve godine. 

prikaz autoputa noću

Nemački automobili i dalje vode u popularnosti

Nećemo ovde nabrajati model za modelom, verovatno ćete i sami pretpostaviti o kojim autima je reč kada navedemo samo najpopularniju zemlju maticu cetvorotočkaša kod naših vozača. To ostaje Nemačka!

Brendovi Volkswagen, Opel, Audi i Renault najviše se traže u našem regionu. Za to imamo i sjajnu sintagmu: njemački kvalitet. I zaista, nemački automobili dokazali su kao pouzdana vozila, dok su francuski poznati po komfornom i lepom dizajnu. To objašnjava i zbog čega su ove dve zemlje one odakle potiču najpopularniji automobili na našim prostorima.

Poslednjih godina, na ulicama regiona češće se viđaju i: Fiat-i, kao i Citroen-i. 

Benzinci ili automobili na dizel – šta se više vozi?

Zanimljivo je da prema procjenama ovde podaci variraju, odnosno razlikuju se između kupaca polovnjaka i kupaca novih vozila. Kupci polovnih automobila češće biraju dizel motore, a kupci novih – benzince.

Ono što raduje, a u uzlaznom je trendu, jeste da kupci sve češće biraju hibridne automobile koji se oslanjaju na održive energetske izvore. Ovaj broj je i dalje mali, ali raste. 

Kupci novih automobila i njihovi omiljeni cetvorotočkaši

Novi Fiat se sve češće bira, što se moze objasniti skoro otvorenom fabrikom FIat-a u Srbiji, te mogućnošću kupovine ovog automobila po manjoj ceni od one koja je bila do sada, iz uvoza. Osim toga, na našim putevima od novih automobila popularne su marke: Škoda, Toyota, Kia i Renault

Škoda je jedan od najpouzdanijih automobila, pa se u slučaju dobrog održavanja i savesne vožnje, ova kupovina vozačima uglavnom isplati. Renault je već dugo među najpopularnijim i nudi širok cenovni rang, pogodan za svačije kupovne mogućnosti. Toyota i Kia se polako, ali sigurno, probijaju na nase tržište i osvajaju vozače.

Dugovečnost i povoljno održavanje – odlike koje Balkanci traže u automobilima

Kako su putevi retko gde u regionu savršeno uređeni, a ulice u velikim gradovima neretko budu prepune vozilima, pa haotika postaje njihovo drugo ime, ne čudi što su štete na automobilima izuzetno česte. 

A šta je najbolje voziti kada očekuješ da ti se automobil brzo ošteti?

Vozila koja imaju lako dostupne i povoljne rezervne delove. Dakle, nema mnogo smisla birati i najkvalitetniji Jaguar, kada jedan njegov retrovizor može da bude više cene od polovine celog automobila nižeg ranga!

Osim toga, kupci na Balkanu obraćaju pažnju na to koji modeli su poznati po visokoj pouzdanosti i pružaju mogucnost da se na njih oslonimo tokom svakodnevne vožnje, u što dužem vremenskom periodu. Iako je često isplativije menjati vozilo na svakih par godina, te dopunjavajući cenu od njegove prodaje radi boljeg i novijeg modela, kod nas je ta navika izuzetno retka, te automobil ostaje u porodici uglavnom više od barem pola decenije. 

Zato je neophodno da bude i što dugovečniji.

Upravo birate sledeće vozilo?

Pa, poslušajte statistiku i naučite nesto iz nje. Ne pravi ogroman broj vozača slučajno ovakve izbore. Osim toga, dobro se informišite. Ispitajte tržište, pogledajte kako se kreću cijene i birajte ona sa sto manje pređene kilometraže i godinama starosti.

Kada napravite uži izbor, onda poslušajte i svoju intuiciju. Na kraju krajeva, automobil mora da bude skladan vašem ličnom ukusu i životnom stilu, zar ne? Vozite bezbedno!

mateo

Read Previous

Venecijaneri se vraćaju na velika vrata – savršena estetika i idealna zaštita

Read Next

42. nedelja trudnoće – nedelja u kojoj ćete se upoznati sa vašom bebom

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *