6 razloga zašto je važno redovno održavati automobil?

Život savremenog čoveka je postao gotovo nezamisliv bez automobila. Posedovanje sopstvenog vozila daje vlasnicima slobodu da odlaze gde god žele i kad god žele i omogućava lakše obavljanje svakodnevnih zadataka, kao što su odlasci na posao ili u kupovinu. Zato je redovno održavanje automobila je veoma važno kako biste mogli da budete bezbedni u vožnji i kako biste izbegli iznenadne prevremene kvarove.

Vremenom, razni delovi automobila se habaju i moraju se zameniti ili servisirati, pa ako želite da izbegnete situaciju da vas vozilo ostavi na putu i to baš onda kada vam je najpotrebnije, onda ga morate redovno održavati. 

Evo nekoliko osnovnih razloga zašto je važno da radite redovne servise na vašem automobilu. 

#1 Bezbednost i pouzdanost će biti daleko veća

Kada se nalazite na putu, poslednja stvar koju želite da vam se dogodi je da vam otkaže neki deo na vozilu. Kvar u radu pojedinih delova može dovesti u opasnost vas, vaše saputnike ali i druge učenike u saobraćaju. 

Ako redovno servisirate vozilo, povećaćete sigurnost tokom vožnje. Redovnim i preventivnim pregledima automobila možete sprečiti otkaz pojedinih delova i sistema i stvaranje većih problema koji vas mogu koštati puno novca ali i vremena. 

Na primer, održavanjem kočione tečnosti na preporučenom nivou, redovnom zamenom kočionih obloga i pregledom stanja kočionih diskova i doboša, imaćete automobil u koji ste sigurni i koji neće imati problema kada je u pitanju kočioni sistem. Ako serviser primeti da je neki deo ovog sistema dotrajao, izvršiće zamenu potrošnih delova vašeg vozila po preporuci proizvođača i imaćete sigurnu i bezbednu vožnju. 

Ako niste sigurno gde treba servisirati vozilo, najbolje je da odete u ovlašćeni audi, bmw, mercedes, vw, pežo ili citroen servis, u zavisnosti od marke automobila koji vozite i ne samo da ćete dobiti profesionalnu uslugu, već ćete verovatno dobiti i garanciju za rad i delove koji su zamenjeni.

#2 Poboljšaćete performanse automobila

Zajedno sa većom sigurnošću u vožnji, redovnim servisiranjem ćete dobiti i najbolje performanse koje vaš auto može da da. Ako je vozilo nešto starije proizvodnje, možda nećete moći iz njega da izvučete performanse kao kada je bilo novo, ali će svakako one biti daleko bolje ako je održavanje redovno. 

Zamislite da imate bolje prijanjanje pneumatika za asfalt, stabilnije upravljanje i pouzdanije startovanje motora. Potrebno je samo da pozovete servis i zakažete pregled vašeg ljubimca a sve ostalo će uraditi profesionalci.

#3 Možete uštedeti puno novca

podignut automobil u auto servisu

Redovno održavanje vozila košta neuporedivo manje od vanrednih popravki. Ako čujete neobične zvukove ili je prošlo isuviše vremena od poslednjeg servisiranja, odvezite vaš auto na pregled i odmah popravite nedostatke koji su uočeni. 

Redovnim servisiranjem sprečićete veće štete koje mogu nastati usled nesaniranja manjih oštećenja. Na primer, ako ulje, čija je zamena rutinska i relativno jeftina, ne menjate redovno, možete rizikovati oštećenje motora i time sebe izložiti daleko većim troškovima nego što će vas koštati redovna godišnja zamena motornog ulja.

#4 Smanjićete potrošnju goriva

Kada redovno brinete o vašem vozilu, ono će vam vratit na najbolji mogući način. Većina vozača će se složiti da je cena goriva visoka. Međutim, redovnim održavanjem vašeg četvorotočkaša u optimalnom stanju obezbedićete mogućnost da prelazite više kilometara sa istom količinom goriva. Drugim rečima, potrošnja goriva kod automobila koji se redovno servisiraju biće manja nego kod istih modela, istog godišta koja nisu redovno održavana. 

Na primer, zaprljan filter vazduha će povećati potrošnju goriva. Takođe neispravan rad svećica, dizni ili nedovoljan pritisak u pneumaticima može znatno uticati na povećanje potrošnje.

#5 Cena vašeg vozila na tržištu automobila će biti veća

Kako vaš automobil stari tako mu se i prodajna vrednost smanjuje. Ako planirate da u bližoj ili daljoj budućnosti stavite na prodaju vašeg četvorotočkaša, onda bi trebali da ga redovno servisirate, kako bi njegova cena na tržištu bila veća. Dakle, ne samo da ćete zbog toga imati sigurniju i udobniju vožnju, već ćete za njega moći da dobijete više novca ukoliko rešite da ga prodate. 

Ljudi koji kupuju polovne automobile obraćaju pažnju na to da li su oni redovno održavani. Neki od potencijalnih kupaca će vam verovatno tražiti servisnu knjižicu kako bi imali potpunu predstavu o tome u kakvom se stanju automobil nalazi. Nijedan kupac, naravno, ne želi da kupi vozilo koje zahteva dodatnu popravku i dodatno ulaganje.

Na primer, vozila sa novim ili relativno novim pneumaticima, urađenim velikim i malim servisom, očuvanim sedištima i enterijerom imaće veću cenu nego isti modeli koji nisu redovno održavani i ne nalaze se u najboljem stanju.

#6 Auto će vas duže služiti

Prema statistici Agencije za bezbednost saobraćaja, prosečna starost auta u Srbiji je 17 godina. Pa zato, baš kao što je neophodno da radite pregled zuba jednom godišnje, tako je neophodno da redovno servisirate vašeg ljubimca i tako mu produžite vek trajanja. Servisiranjem, automehaničari uočavaju problem na vašem prevoznom sredstvu još dok je on u početnoj fazi i rešavaju ga. 

Pojedini vlasnici vozila nisu uvek svesni prednosti i važnosti održavanja. Mnogi od njih rade samo popravke kada su one najnužnije. Neki čak i najneophodnije popravke odlažu dok se na automobilu ne pojavi veliki kvar koji uzrokuje nemogućnost dalje vožnje. Takav odnos prema vozilu ne preporučujemo nijednom vlasniku. 

admin

Read Previous

Nekoliko korisnih saveta za održavanje tepiha

Read Next

Zubi u trudnoći: kako da sačuvate lep osmeh tokom drugog stanja

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *