Nekoliko korisnih saveta za održavanje tepiha

Da li postoji savršen podni pokrivač koji bi bio dovoljno dobar za ceo vaš dom? U nastavku teksta pročitajte na koji način vaši tepisi mogu biti jednako dobri i čisti, samim tim i ugodni za svačije stopalo.

Dok hodate po različitim površinama, stopala vam šalju svoj impuls dodira, tvrd, mek, hladan ili topao. Osećaj hodanja po zelenoj travi, vrelom pesku ili betonu sasvim je drugačiji od onoga kada uđete u kuću. Kakvi podovi tamo čekaju vaša stopala? Na koji način birate tepihe za prostorije u kojima svakodnevno boravite? Kada razmišljate o kupovini podnih pokrivača, uzmete u obzir ova pitanja i potrudite se da date prave odgovore na njih. Ako nemate iskustva u kupovini tepiha, posavetujte se sa onima koji rade u prodavnici istih. 

Međutim, šta je sa onima koji ne razmišljaju o kupovini, već o održavanju postojećih tepiha?

Ako vam svakodnevno usisavanje tepiha nije dovoljno i iz tog razloga ste rešili da ga detaljno očistite, pre nego što odlučite da to sami uradite, razmislite o dubinskom pranju koje pruža tepih servis. Neke od opcije koje nude ovakvi servisi jesu dolazak na kućnu adresu, preuzimanje tepiha, dubinsko pranje, sušenje i ponovno vraćanje tepiha u vaš dom. U ovom slučaju je vaše samo da platite uslugu, a za čistoću tepiha pobrinuće se zaposleni u tepih servisima.

Samostalno pranje tepiha

Ako pak odlučite da tepih sami perete, očistite ga od prašine pre tretiranja vodom. Urolajte ga, iznesite napolje i izlupajte sa obe strane. Prvo istresite naličje tepiha, dok sa licem budite nežniji i nakon lupanja koristite meku četku za četkanje. Vodite računa da tepih ne okačite da visi o neku tanku žicu kako se ne bi prelomio. Ukoliko nemate mogućnost iznošenja tepiha iz stana ili kuće, usisajte ga usisivačem duže od uobičajenog usisavanja. 

U marketima ili prodavnicama kućne hemije, mogu se naći sredstva raznih proizvođača za čišćenje tepiha u kućnim uslovima. Najjednostavnija varijanta je pomešati u veći sud vodu i kupljeno sredstvo od čega će se stvoriti dosta pene. Penu stavite na sunđer i ribajte tepih. Zahvaljujući ovom načinu pranja, tepih se brzo suši, pogotovo leti. 

Ako vam je prodavnica daleko ili nemate vremena da odete do nje, rastvorite deterdžent za pranje sudova u mlaku vodu, napravite sapunicu i ribajte tepih.

Osvežite boje tepiha

Uzmite tri veća sveža krompira, oljuštite ih, izrendajte i stavite u toplu vodu. Nakon dva sata, procedite vodu kroz gazu ili krpu i dobijenom tečnošću istrljajte celu površinu tepiha.

Još jedan način za osveženje boje je da na čistu krpu nanesite vodu i amonijak ili vodu i sirće. Prebrišite tepih ovim mešavinama i videćete promenu.

Mrlje na tepihu

Blato sa tepiha nemojte odmah dirati. Ostavite ga da se osuši. Napravite sredstvo od vode i sirćeta. Na litar vode stavite dve kašike sirćeta. Kada se uverite da se blato osušilo, iščetkajte ga, stavite prethodno pripremljeno sredstvo i obrišite čistom krpom.

Tokom zimskih meseci, dešava se da prilikom čišćenja peći čađ padne na tepih. Na zaprljana mesta stavite kuhinjsku so. Nakon pola sata, iščetkajte suvom četkom i usisajte. Mesto na kom je pala čađ, nemojte čistiti vlažnom krpom ili vlažnom četkom kako ne biste postigli kontraefekat.

Mrlje od paradajza i senfa uklonite vodom i deterdžentom. Stavite malo vode na mrlju, nanesite na sunđer deterdžent i istrljajte mrlje.

Kako biste uklonili mrlje od ulja sa tepiha, možete napravite kašu od magnezijuma i benzina, premazati uljanu mrlju i ostaviti da se osuši. Kada se smesa osuši, iščetkajte je i usisajte.

Zaštita tepiha

Često se dešava da se nakon pomeranja nameštaja sa tepiha vide ulegnuća. Stavite na to mesto mokru krpu preko koje ćete preći peglom nekoliko puta kako bi se vuna ili neki drugi materijal podigli na tepihu.

Potrudite se da često menjate položaj tepiha. Okrećite ga na nekoliko dana. Na ovaj način izbegavate prljanje i gaženje samo jedne strane tepiha.

Kako biste tepih zaštitili od moljaca, pre njegovog stavljanja na pod, naslažite stare novine i preko njih stavite tepih. Novinski papir je efikasno sredstvo u borbi protiv ovih napasti.

Saksije nikako ne stavljati direktno na tepih bez podmetača. Voda će mu i te kako smetati i brzo će se uništiti.

Imajte na umu da prilikom čišćenja tepih ne ribate kružnim pokretima niti “uz dlaku”. Najbolje je brisati tepih “niz dlaku” kako ne bi došlo do oštećenja.

admin

Read Previous

Kupovina stana: stara ili nova gradnja?

Read Next

6 razloga zašto je važno redovno održavati automobil?

One Comment

  • Ja sam skoro uzela Samsung usisivac koji ima psebnu komoru za prasinu a pored toga i klasicnu kesu za krupnije ostatke. Najbolja odluka sto se tice grinja

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *