Zubi u trudnoći: kako da sačuvate lep osmeh tokom drugog stanja

Prirodno je da žena tokom čarobnih devet meseci gestacijskog perioda želi da učini sve što je u njenoj moći da sačuva zdravlje ploda. Tako se često dešava da,zbog pogrešnih informacija trudnice izbegavaju kontrolu kod zubara i popravku ili vađenje zuba, jer se plaše da će stomatološke intervencije naštetiti bebi.

Međutim, zanemarivanje higijene zuba, odlaganje lečenja infekcija i ozbiljnijih oboljenja poput parodontopatije, mogu imati posledice po zdravlje i trudnice i bebe. U nekim slučajevima zabeleženo je čak da oralni problemi mogu izazvati i prevremeni porađaj i negativno uticati na težinu novorođenčeta. 

Zato bi odgovorno bilo da, ako ćete uskoro postati mama, barem dva puta tokom trudnoće odete na stomatološki pregled. Da vas oslobodimo straha od zubarske stolice i stomatoloških instrumenata, pripremili smo tekst u kome objašnjavamo šta se dešava sa zubima u trudnoći i kako možete da sačuvate lep osmeh i tokom drugog stanja. Pročitajte! 

Da li zubi ispadaju u trudnoći? 

Treba odmah razrešiti jedno od najčešćih pitanja koje trudnice postavljaju stomatolozima – da li zubi ispadaju u trudnoći? 

Uverenje da zubi zbog nedostatka kalcijuma kod trudnice, počinju da se klate i ispadaju tokom drugog stanja je jedna velika zabluda! Zubi neće početi da ispadaju i da se kvare sami od sebe zbog trudnoće. Naime, drugo stanje može biti samo posredni uzročnik zubobolji, karijesu, gingivitisu i ostalim problemim vezanim za zube, dok su krvarenje desni, klaćenje  i gubitak zuba uzrokovani ozbiljnom bolešću, takozvanom parodontopatijom, a ne nedostatkom kalcijuma u trudnoći, kako se često veruje. 

Zato, ako primetite da su vam desni često upaljeni i naduti, peku vas i povlače se, treba obavezno otići na stomatološki pregled. Ukoliko je već došlo do ispadanja zuba, preporučuju se nadogradnja i drugi protetski radovi. 

Protetski radovi nadomestiće nedostatak izgubljenog, pigmentovanog, destruiranog zuba, ali i korigovati bilo koje nepravilnosti zuba i vilice. Sve ovo stomatolozi postižu postavljanjem zubnih implantata,  krunica, faseta, zubnih mostova ili proteza. 

Metode koje će vam predložiti zubar razlikuju se po načinu ugradnje, trajnosti i ceni. Takvim protetskim nadoknadama nećete samo rešiti problem estetske prirode, već ćete i povratiti pravilnu funkciju žvakanja, normalan odnos među vilicama i sprečiti dalje propadanje zubnog aparata. 

Iako sve ove metode mogu uspešno rešiti problem bezubnosti, pitajte stomatologa koji od proverenih načina nadoknade zuba su najadekvatniji za rekonstruisanje vašeg osmeha. Imajte na umu da je trudnoća posebno stanje organizma, sa značajnim hormonalnim i drugim promenama, pa se pojedine protetske metode, kao što je ugradnja zubnih impantata, ne preporučuju nekim ženama tokom gestacijskog perioda i perioda dojenja. 

Šta se zapravo dešava sa zubima u trudnoći? 

Najčešći problemi sa zubima, koji se u trudnoći dešavaju zbog nepravilne higijene i hormonskog disbalansa, su naporna zubobolja, rizik od nastanka karijes i povećana sklonost ka gingivitisu.

Bol u zubima je obično izazvan karijesom koji, kao što je poznato, uglavnom nastaje zbog šećera. Žene tokom blagoslovenog stanja uglavnom imaju potrebu da jedu mnogo više slatkiša nego inače. Međutim, kada posle čokolade, sladoleda i kolača zanemare oralnu higijenu, može doći do zubobolje i karijesa.   

Trudnički gingivitis ili upala desni se javlja kod velikog broja trudnica. Tačnije, neki podaci kažu da čak 50% do 70% žena tokom drugog stanja dobije crvenu i nadražajnu sluzokožu sa nadutim desnima koji krvare. Uzrok ovom problemu su i fiziološke promene kroz koje trudnica prolazi. Nestabilni hormoni zube i desni čine mnogo osetljivijim i podložnijim uticaju štetnih bakterija koje se nalaze u ustima.  

Rešenja svih tih problema su prevencija, redovni stomatološki pregledi i pojačana oralna higijena.

Kako da sačuvate lep osmeh tokom drugog stanja? 

Nije tajna da je pranje zuba osnovni preduslov da oni ostani zdravi, beli i na broju. Mnogi ipak,  koristeći pregrube četkice i pogrešne paste za zube, ovaj jednostavan postupak spovode nepravilno.

Neispravni pokreti četkice sa površine zuba neće uspeti da sklone sav zubni tlak pun bakterija, već će ga sabiti između njih. To je jedan od najčešćih razloga iritacije desni, stvaranja karijesa i  gingivitisa. Zato, birajte mekane četkice, ne stvarajte pritisak pranjem i koristite isključivo paste sa fluorom. 

Takođe, u svoju oralnu higijenu pred spavanje uvedite i čišćenje zuba koncem. Barem jednom dnevno, zubnim koncem skidajte naslage između zuba do kojih vlakna četkice ne mogu dopreti.   

S obzirom da mnoge trudnice imaju problema sa mučninom i povraćanjem u prvim nedeljama trudnoće, treba napomenuti da nije poželjno prati zube odmah nakon povraćanja. Kiselina u kombinaciji sa jakim pokretima četkice može oštetiti zubnu gleđ. 

Usta, zato, ispirajte tečnošću bez alkohola ili barem vodom nakon obroka, jutarnje mučnine i povraćanja. Tako ćete sačuvati zube od želudačne kiseline i bakterija koje mogu značajno oštetiti zubnu gleđ. 

Potrudite se da uravnotežite i ishranu – jedite zdravo, umereno i bez suviše slatkiša. Ako ne možete da se odreknete bombona, torti ili krema, posle svakog obroka perite zube!

Lep osmeh i zdravlje zuba tokom drugog stanja ćete jedino sačuvati pravilnom oralnom higijenom i uz redovne preglede i profesionalu pomoć stomatologa.

Da li se smeju popravljati zubi tokom trudnoće?

Trudnice uglavnom misle da bi poseta stomatologu, zbog vađenja zuba, snimanja i anestezije, mogla da našteti bebi. Međutim, istina je da je bolje, ako već do bolova dođe, otići na pregled i popraviti zub, nego trpeti nelagodnost i stres.

Popravka zuba, kao i ostale stomatološke intervencije, preporučuje se u drugom trimestru trudnoće, onda kada je organogeneza bebe već završena. Međutim, ukoliko je hitno, treba odraditi lečenje i popravku zuba trudnici i u nedeljama pre nego se formiraju svi organi ploda.

Da li je dozvoljeno vađenje zuba tokom trudnoće? 

Stomatolozima je poslednja opcija da se zub izvadi. Samo u slučaju kada je potpuno zahvaćen karijesom, ne može da se izleči i postoji opasnost da infekcija zahvati i ostale zube, doktori pribegavaju vađenju datog zuba čak i kod trudnice. 

Zbog bolova i stresa koji žena može da doživi, vađenje se uglavnom obavlja tokom drugog trimestra trudnoće. Nelagodnu intervenciju trudnici definitivno može da olakša anestezija. 

Lokalna anestezija provereno ne može da našteti ni bebi ni trudnici. Stomatolozi će u slučaju da moraju da vade zub ili leče njegov koren, koristiti najmanju dozu koncentracije anestezije, koja ne može da izazove pobačaj ili prevremeni porođaj trudnici, niti bilo kakav drugi problem sa plodom.   

Za razliku od anestezije, snimanje zuba se ne preporučuje ženama u drugom stanju. Ako je baš neizbežno, treba ga odraditi posle dvanaeste nedelje trudnoće.

Kako ublažiti zubobolju kod trudnice? 

Pre uzimanja bilo kakvih lekova za ublažavanje zubobolje, trudnica  mora potražiti savet od svog stomatologa. Do tada, da ne bi osećala diskomfor, može primeniti neke prirodne načine za smanjenje upale i bolova. 

Ispiranje usta čajem od žalfije, kamilice ili nevena značajno će umiriti desni. Bol smanjuju i obloge sa ledom koje se stavljaju na upaljeno područje. Umirujući efekat stvara i ostavljanje snopa lista isušene nane ili krastavca na deo oko zuba koji boli. 

Lepota i nega osmeha kod trudnice započinje pravilnom oralnom higijenom. Samo redovnim stomatološkim pregledima, popravljanjem zuba i lečenjem upaljenih desni, mogu se sprečiti neželjene komplikacije i sačuvati zubi od ispadanja u trudnoći. Zato, nemojte se plašiti da posetite svog stomatologa, čak ni tokom drugog stanja! 

admin

Read Previous

6 razloga zašto je važno redovno održavati automobil?

Read Next

Kako urediti poslovni prostor

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *