Kako se pripremiti za bebu ako živite daleko od grada

Beba drži tatu za prst

Život van grada je nekad stvar odluke, a nekad neminovnost života, a on sa sobom nosi i prednosti i mane. Ono što je pozitivno je izolovanost od gradske buke i vreme, kao i puno prostora za boravak u prirodi, ali ta izolovanost je negativna onda kada su vam stvari iz grada potrebnije. 

Jedna od situacija u kojima to može da se desi jeste dolazak prinove u kuću. Bilo da planirate ili čekate bebu, ubrzo ćete uvideti koliko je stvari potrebno da pripremite za novog stanovnika vašeg doma. Kako ćete naći gde da kupite posteljine i ograde za krevetac, ili gde nabaviti potrebnu opremu za bebe postaće najvažnija pitanja. 

Pripremete životni prostor za dolazak bebe

Ukoliko živite van grada verovatno ste u kući te tako treba posebno da prirpemite dom za bebin dolazak. Domaćinstva često nisu najbezbednija za bebe, zato prvo treba time da se pozabavite. Odredite koja će prostrija biti za bebu, da li će spavati sa vama ili će imati svoju sobu.

Onda na red dolazi prilagođavanje prostorije za novorođenče. Nakon bezbednosti dolazi higijena. Obavezno okrečite prostoriju u kojoj će biti beba, na taj način ćete osvežiti prostoriju. Odaberite nežne, pastelne boje koje deluju smirujuće i odišu čistoćom. Ukoliko imate tepihe i zavese u toj prostoriji obavezno ih zamenite.

Kuće su znatno komfornije od stanova, zato iskoristite ovaj komfor i odredite koja će prostorija biti za šta kada beba dođe. Na taj način se možete posvetiti  pripremi samo ključnih prostorija. Takođe, obratite pažnju na grejanje, i kako je regulisano, s obzirom da živite u kući, pa prilagodite temperaturu bebinom dolasku ukoliko je to potrebno.

Praktičan raspored – ključ dobrog funkcionisanja

Kada bude došlo do toga da odlučujete o rasporedu elemenata u sobi, glavna stvar je da razmišljate o tome šta je praktično. Stvari koje ćete najčešće koristiti moraju biti na dohvat ruke. Napravite kutak za odlaganje stvari koje će vam tek trebati kad beba malo stasa, ili one koje koristite sporadično. 

Neka krevetac bude podešen tako da bez problema uvek možete da uzmete bebu ili da je sa lakoćom spustite u njega kad vam zaspi u rukama. Nemojte dodavati previše elemenata ili igračaka u krevetac tek rođene bebe, više će smetati nego što će imati funkciju.

S obzirom da ćete neke stvari kupovati u zalihama, odredite prostor i gde će to stajati. Plastične kutije su veoma praktične i pregledne, a ako imate dovoljno mesta možete ih držati i u zasebnoj prosotriji.

Majka grli svoju bebu u prirodi

Napravite zalihe potrebnih stvari za bebu

Najveća prepreka života van grada je ta što vam neke stvari nisu na dohvat ruke. Primera radi, ako vaša beba dobije temperaturu tokom noći, teško ćete naći dežurnu apoteku, ili ako vam trenutno ponestane neki od preparata koje koristite za bebu, moraćete da se odvezete i nabavite ga. 

Kako biste predupredili ovakve situacije najbolje bi bilo da pripremite zalihe svih potrepština. Ovde se misli na cucle, flašice, pelene, šampone, sapune, sirupe i sve proizvode namenjene isključivo za bebu.  I ovde je važna dobra organizacija te tako sortirajte zalihe, i pratite šta trošite najviše a šta vam možda i nije toliko potrebno koliko ste mislili.

Razvijte dobru mrežu podrške 

Bilo da živite u gradu ili van njega, roditeljstvo je često veoma zahtevan posao pogotovo za novopečene tatu i mamu. Zato je važno da oko sebe okupite ljude koji će biti tu da vam pripomognu kad vam je potreban savet ili odmor.

U uslovima života van grada, na listu vaših važnih kontakata ubacite i broj babice, pedijatra i sličnih postporođajnih usluga. U gradu su ovakve usluge dostupnije, i gotovo sve ustanove su blizu. Zato se pripremite na vreme. 

Na kraju krajeva, iskoristite priliku da provodite vreme u prirodi sa vašom bebom, uredite dvorište za bebin dolazak, i uživajte u miru izvan grada.

mateo

Read Previous

Najvažniji koraci organizacije venčanja

Read Next

Bolesti jetre (hepatitis, ciroza, masna jetra) i ishrana

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *