Postporođajna depresija: simptomi, uzroci, posledice

Postporođajna depresija je problem kome se ne nada nijedna žena dok je u drugom stanju. Žene najčešće tokom trudnoće sanjare i zamišljaju majčinstvo kao neizmernu sreću i zadovoljstvo u vremenu koje će provoditi sa svojom bebom. Međutim, nežnost i ljubav prema bebi nisu jedina osećanja koja se javljaju kod mama. Postporođajni period karakterišu brojne i burne emocije sa kojima majka, pored svih obaveza oko negovanja bebe, treba da se nosi.

Pritom, ono što budućoj majci niko ne govori jeste činjenica da je majčinstvo od prvog dana težak i iscrpljujući rad koji je kontinuiran. U takvim okolnostima, majci novorođenog deteta ostaje veoma malo vremena za odmor koji joj je neophodan. I to nije sve…

Naime, sa rođenjem deteta, u čitavoj porodici dolazi do niza promena što se tiče organizacije svakodnevnog života svih njenih članova, koji moraju da se prilagode novom dnevnom rasporedu. Pažnja svih je usmerena uglavnom na bebu, dok su potrebe majke potpuno potisnute u drugi plan. Majke su bukvalno prinuđene da se što pre naviknu na novu ulogu, odgovornost i sve dužnosti koje negovanje bebe podrazumeva.

Najčešće se očekuje da je žena spremna i sposobna da tada bez problema sama brine o bebi, ali i o sebi. Sa druge strane, većina žena nakon porođaja biva zbunjena, rastrgnuta u vrtlogu emocija koje oseća i iscrpljenosti usled intenzivne brige i nege deteta. Dodatni pritisak sa kojim porodilja mora da se nosi su očekivanja okoline i njena lična očekivanja o tome kako treba da se ponaša i kako treba da se oseća.

U takvoj situaciji svaka novopečena mama može veoma lako da posumnja u sebe i da otpočne sa preispitivanjem svega što radi, oseća i misli. Situaciju dodatno otežava činjenica da je nakon porođaja došlo i do pada nivoa hormona progesterona i estrogena, čiji se nivo za svega nekoliko dana značajno umanjio i vratio se na noramalan nivo pre trudnoće, pa takve drastične hormonalne promene dodatno izazivaju smetnje u raspoloženju žene.

Kako prepoznati postporođajnu depresiju?

Kao što samo njeno ime kaže, postporođajna depresija se javlja nakon trudnoće, u toku prve godine od rođenja deteta i za majku predstavlja ozbiljno emotivno stanje. Prisutno je osećanje tuge, bespomoćnosti, nezainteresovanosti za dete i za sve što se dešava u njenom okruženju.

Stanje je još teže zbog toga što majka sa postporođajnom depresijom počinje da oseća krivicu i stid zbog svega što joj se dešava, a što nije saglasno sa onim što je ona očekivala od sebe. Situacija postaje toliko ozbiljna da je porodilji neophodna stručna pomoć, podrška porodice i prijatelja u njenoj borbi da prevaziđe nerelana očekivanja koja nameće sama sebi.

Simptomi postporođajne depresije

Znakovi koji upućuju na sumnju da je žena u postporođajnoj depresiji, odnosno najčešći simptomi postporođajne depresije su:

 • Na planu emocija dolazi do naglog smenjivanja osećanja, žena plače, tužna je, obeshrabrena, oseća beznadežnost, ravnodušna je. Mogu se javiti i ljutnja i bes usled sveukupnih okolnosti u kojima se našla.
 • Majka sa postporođajnom depresijom je iscrpljena, umorna, nedostaje joj energije. Ne pokazuje interesovanje za okolinu. Gubi interesovanje za stvari koje su joj do nedavno pričinjavale zadovoljsto.
 • Javljaju se smetnje sa funkcijom spavanja, žena je konstantno pospana ili ima nesanicu. Sa druge strane, spavanje i odmor ne poboljšavaju situaciju.
 • Ženu muči osećanje krivice, nemoći, očaja. Nedostaje joj „ogromna“ ljubav prema detetu i pojačano je zabrinuta za bebino zdravlje. Pored toga, proganjaju je loše misli, što dodatno otežava brigu o bebi.
 • Postporođajna depresijja je praćena i gubitkom apetita ili pojačanom željom za hranom.
 • Mogu da budu prisutne i suicidne misli, žena je skolna samooptuživanju i u stalnom je strahu za bezbednost deteta.

Postporođajna depresija nije isto što i baby blues

Nimalo nije jednostavno prepoznati znakove postporođajne depresije i razlikovati ih od neprijatnih  osećanja koja su sasvim normalnna za ženu nakon porođaja, a koja se najčešće opisuju kao „Baby Blues“. Neraspoloženje, premor, nezadovoljstvo, zbunjenost, iscrpljenost, nagle promene raspoloženja i ponekad ljutnja – sve ovo je sasvim normalno nakon porođaja kod mnogih žena. Naime, žene tada pokušavaju da se adaptiraju i naviknu na novonastale okolnosti i da povrate osećanje kontrole, da na nekin način osmisle i organizuju svoj život sa novim odgovornostima. Sve ove oscilacije u osećanjima zapravo su zdrav način prilagođavanja novim životnim okolnostima i sasvim su normalna pojava.

Međutim, ovakva osećanja su prisutna i kod postporođajne depresije. Razlika je u intenzitetu i u tome koliko dugo traju. Kod Baby Blues-a neprijatna osećanja su slabija i nestanu nakon par  sati kvalitetnog sna i odmora.

Važni momenti nakon porođaja su oni u kojima se uspostavlja emocionalna veza između majke i deteta. Naime, tokom trudnoće majkama niko ne otkriva da je za osećanje ljubavi prema detetu potrebno vreme, da se ljubav ne događa odmah po porođaju. Ukoliko majka to od sebe očekuje odmah, već tokom prvog  susreta sa svojom bebom, postoji velika verovatnoća da će tada iskusiti snažno osećanje krivice i stida.

Dakle, neraspoloženje, umor, iscrpljenost, u kombinaciji sa tugom i osećanjem krivice su zapravo sasvim normalne reakcije žene na sam porođaj, na veliku promenu u njenom životu i na premor koji se javlja usled prevelike brige o bebi.

Nerekto se dešava da se navedene smetnje opisuju kao simptomi depresije, što je potpuno pogrešno, jer ne treba usled trenutnog premora i neraspoloženja aktuelnu stvarnost procenjivati kao konačnu.

Postporođajnu depresiju treba razlikovati od postporođajne psihoze!

Postporođajnu depresiju takođe moramo razlikovati i od postporođajne psihoze, koja je veoma ozbiljno stanje. Postporođajna psihoza podrazumeva suočavanje mlade majke sa izuzetno ozbiljnim i opasnim simptomima kao što su halucinacije, dezorijentisanost, osećaj zbunjenosti, gubitak kontakta sa realnošću. Najzad, kod žena sa postporođajnom psihozom mogu da budu prisutne i suicidne misli, kao i misli da bi mogle da povrede sebe ili svoju  bebu. Ovakva stanja se uglavnom leče medikamentoznom terapijom.

Uzroci postporođajne depresije i faktori rizika

Od čega zavisi da li će doći do postporođajne depresije? Najčešće se kao uzroci navode: promene koncentracije hormona u organizmu žene nakon porođaja, fizička iscrpljenost, umor, bol, strepnja ili strah  za detetovo zdravlje, nedostatak emocionalne i praktične podrške partnera i ostalih članova porodice, teška materijalna situacija i sl.

U faktore rizika svrstavaju se i sledeće stavke: ranije iskustvo sa depresivnim smetnjama ili drugim sličnim poremećajima psihološke prirode, visokorizična trudnoća,  rođenje deteta sa fizičkim ili mentalnim oštećenjima, problematičan odnos sa partnerom, nizak životni standard.

Porodilje najčešće imaju problem da svoje stanje prepoznaju kao postporođajnu depresiju zato što se ovakva depresija sporo razvija, misli vremenom postaju sve lošije, sumornije, osećanje beznadežnosti jača postepeno. U takvom stanju osoba ima pojačanu potrebu da razmišlja o svojoj realnosti, pa tako i majka pokušava da za sve što oseća i misli pronađe uzroke u stvarnom životu, istovremeno okrivljujući sebe za tu takvu realnost. To je u stvari način da osoba pokuša da povrati osećaj kontrole nad svojim životom. U momentu kada žena svoje stanje prepozna kao postporođajnu depresiju, ona je već  na pola puta do otklanjanja ovog problema.

Kako se izboriti sa postporođajnom depresijom?

Drage mame, da bismo vam bar malo olakšali sve što vas očekuje nakon rođenja bebe, i  da bismo vam pomogli da izbegnete postporođajnu depresiju ili da se lakše nosite sa njom ako je već imate, daćemo vam nekoliko malih ali važnih saveta:

 • Odvojite svakog dana bar malo vremena samo za sebe, opustite se, brinite o sopstvenom zdravlju.
 • Ne ustručavajte se da potražite pomoć oko bebe i svakodnevnih kućnih poslova.
 • Ne pokušavajte da budete idealna majka – to u realnosti ne postoji! Vašem detetu nije potrebna idealna, već odmorna, zadovoljna i smirena majka.
 • Razgovarajte sa svojim bližnjima o tome kako se osećate, podelite teret koji nosite sa njima. Podrška partnera, porodice i prijatelja je veoma važna u prevazilaženju postporođajne depresije.
 • Informišite se, čitajte ili se pridružite grupama žena koje su imale slična iskustva i probleme nakon porođaja. Dobro je znati da nisi sama i da problem ima rešenje.
 • Ne stidite se da se obratite za stručnu pomoć. Što se pre otpočne sa lečenjem, lakše i uspešnije se savladava depresija.

admin

Read Previous

Da li je održavanje hibridnih automobila skuplje?

Read Next

Najvažniji koraci organizacije venčanja

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *