Da li je održavanje hibridnih automobila skuplje?

Jedna od najčešćih nedoumica za sve vozače koji žele da kupe hibridni automobil jeste da li je njegovo održavanje skuplje nego održavanje klasičnih automobila. Naš odgovor glasi – ne. Toškovi redovnog održavanja hibridnog automobila nisu viši, a izdaci mogu biti veći u slučaju nekog većeg kvara. Takođe, popravka nakon isteka garantnog roka može biti prilično skupa.

S obzirom da je cena hibridnih automobila veća u odnosu na cenu klasičnih vozila sličnih karakteristika, potencijalni kupci uglavnom prvo pomisle koliku kilometražu treba preći kako bi ulaganje u hibridni automobil bilo isplativo. Odgovor na ovo pitanje pre svega zavisi od cene goriva, ali i od načina vožnje i od toga koliko se vozilo redovno održava.

Manja potrošnja ulja i duže trajanje kočnica

Kod hibrida benzinski motor se gasi kada je automobil na leru (prazan hod motora) i u nekim drugim situacijama, kao što je recimo, vožnja pri malim brzinama kada električni motor preuzima ulogu benzinskog. Ova promena je automatizovana i obavlja je računar koji se nalazi u automobilu. To znači da se benzinski motor hibridnih automobila manje troši i haba. Zbog toga na hibridnim automobilima, posebno onim manjim, ređe se menja ulje nego na automobilima sa SUS motorima.

Pored toga, regenaritvni kočioni sistem hibridnih automobila i niža toplota podrazumevaju da kočione obloge i sam kočioni sistem traju mnogo duže.

Kod većine hibridnih automobila nije potrebno posebno održavanje na hibridnom sistemu (ima izuzetaka – kao što je to hibrid Ford Escape, njegov filter vazduha na baterijskom sistemu treba zameniti na oko 70.000km).

Troškovi zamene baterije

Danas većina proizvođača daje dug garantni rok na hibridni sistem koji se najčešće kreće u rasponu od 8 do 10 godina. Međutim, uvek postoji mogućnost da neki delovi hibridnog sistema, najčešće delovi vezani za bateriju, ne funkcionišu kako treba. Ako nemate sreće i baterija vašeg hibridnog automobila „crkne“ nakon što je istekla garancija, troškovi  vezani za zamenu mogu biti izuzetno visoki. Dobra vest za one koji se odluče za kupovinu hibridnog automobila je ta da kod većine proizvođača cene zamene baterije imaju tendenciju smanjenja, pa je kod novijih modela zamena baterije pristupačnija, a u skorijoj budućnosti biće još niže.

Pored smanjene emisije štetnih gasova, jeftinije redovno održavanje hibridnih automobila je samo još jedna pozitivna stvar u beležnici onih koji žele da se odluče za kupovinu automobila ove vrste. No pre nego što se odlučite za kupovinu, dobro se raspitajte o karakteristikama, garantnom roku i drugim uslovima koje nudi prodavac, kako bi vaše zadovoljstvo bilo potpuno.

admin

Read Previous

Na šta sve treba misliti prilikom pripreme prazničkog porodičnog ručka

Read Next

Postporođajna depresija: simptomi, uzroci, posledice

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *