Na šta sve treba misliti prilikom pripreme prazničkog porodičnog ručka

sto na kome se nalazi beli tanjir i pribor za jelo

Zima samo što i zvanično nije stigla, a sa njom i ono najbolje – praznične čarolije i novogodišnji praznici koji su savršen razlog za okupljanje porodice i stvaranje najlepših uspomena.

Kao što je već poznato, gde su porodica i novogodišnji praznici – tu su i praznični porodični ručkovi i večere, koji su neretko i najlepši porodični rituali, a pamte se cele godine. 

Međutim, domaćini i domaćice znaju da, osim svih divota koje pružaju, praznični porodični ručkovi zahtevaju i dugu pripremu, kao i puno pažnje posvećene detaljima, koji od njih prave doživljaj i iskustvo za pamćenje. Upravo ti detalji zaslužni su za to što se praznični ručak razlikuje od ostalih porodičnih ručkova, koji se organizuju tokom ostatka godine. 

Pa, evo na šta sve treba misliti prilikom pripreme prazničnog porodičnog ručka, koji će cela porodica još dugo pamtiti. 

Pripremite svečano posuđe i escajg

Pre nego što krenete na pripremu ručka, obavezno proverite da li imate dovoljno svečanog posuđa i escajga, koji će biti sjajan način da dodatno ulepšate i “usvečanite” vaš praznični porodični ručak. 

Kada je u pitanju escajg prodaja najbolje ide upravo u vreme praznika, što nas uopšte ne čudi, kada se setimo svih slava, praznika i obroka koji se organizuju baš u ovom periodu. Zato – proverite kakvo je stanje u vašim fiokama sa priborom za jelo i posuđem i ukoliko ga nema dovoljno – kupite ga!

Praznici su savršen izgovor za mali, kuhinjski šoping, zar ne?

Pripremite ručak koji će porodica obožavati

S obzirom na to da pripremate ručak za svoju porodicu, sigurno već znate koja jela ko voli, a koja ne voli. Sve ono sa spiska “ne voli” izbegnite – praznični ručak treba da bude po svačijem ukusu.

Dok će svako odabrati drugo jelo, koje će pripremiti za praznični ručak, ono što bi trebalo da važi za sve jeste sama struktura ručka: predjelo, supa/čorba, glavno jelo i desert.

Za predjelo prelažemo pravu, domaću trpezu, sačinjenu od sireva, kajmaka i suhomesnatih proizvoda sa naših prostora. Dodatno se može obogatiti i po kojim toplim predjelom u vidu pohovanih pečuraka, tikvica ili sjanih slanih rolata. 

Za glavno jelo predlažemo da bude više obroka, kako bi svako mogao da bira šta će više, a šta manje jesti, u odnosu na to što voli, a salate kao što su ruska, ali i turšija – obavezne su na prazničnoj trpezi.

Za desert – torta ili ako želite da ručak finiširate u tradicionalnom ruhu – sitni kolači, koji kod nas mnogo češći kao desert na slavama, ali i prazničnim ručkovima i večerama.

Biće ovo jedan divan, praznični obrok!

Praznična dekoracija trpeze dodatno ulepšava ručak

Osim jelke i standardnih novogodišnjih ukrasa koji će svakako krasiti ambijent, preporučujemo i dekorisanje samog stola. Od salveta koje će se slagati uz ceo ambijent, ali i svečani stolnjak – dajte mašti na volju i dekorišite i ostatak trpeze.

Od dekorativnih svećnjaka i sveća, preko perli ili slične dekoracije, koja će biti u duhu praznika -ovo je trenutak kad zaista možete da iskoristite svu svoju kreativnost i dekorišete prazničnu trpezu na nezaboravan način. 

božićni ukrasi na jelki

Dodatni saveti za prazničnu atmosferu

Upalite tihu muziku!

Preporučujemo da to budu klasici strane i domaće muzike, ali možete pustiti i praznične pesme, sa kojima u ovom periodu godine nema greške. 

Osim toga, mislite na vreme na tajming kada će ručak moći da bude serviran i pozovite porodicu da se nešto ranije i okupi. Uživajte uz aperativ dok ručak ne bude gotov, a možete da iskoristite priliku i tokom ovog porodičnog okupa razmenite novogodišnje poklone

Savetujemo i da praznični porodični ručak prođe u razgovoru i smehu, a da telefone čitava porodica ostavi u torbi ili na nekom drugom mestu koje je dalje od samog stola i centra dešavanja.

Iako će vaša praznična trpeza, uz naše savete biti itekako “Instagramična”, to ne znači da (najčešće) mlađi članovi porodice treba da provedu čitav dan na telefonu. 

Jedan škljoc i ostavljanje telefona van vidokruga tokom ručka značiće puno celoj porodici, a  atmosfera na ručku biće intimna i divna – baš onakva kakva za ovakve prilike i treba da bude! 

Jeste li već krenuli u osmišljavanje, pripremanje i organizaciju prazničnih porodičnih okupljanja? Sigurni smo da će vam ovaj tekst pomoći da oni proteknu na najbolji mogući način. 

mateo

Read Previous

Najisplativije poljoprivredne kulture – od čega se najviše zaradi?

Read Next

Da li je održavanje hibridnih automobila skuplje?

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *