Kako dobiti hrvatski pasoš: cela procedura

Radi lakšeg putovanja, bez procedure izdavanja viza za brojne zemlje, pasoš Evropske unije postao je želja mnogih Srba i drugih naroda Zapadnog Balkana. Ne samo da se sa njim može putovati u Veliku Britaniju ili Sjedinjene Američke Države bez vize, koja inače košta preko 100 evra, već se može i duže od tri meseca ostati u bilo kojoj državi članici EU. 

Ovo je važan podatak za sve one koji planiraju da odu na privremeni rad u inostranstvo bez pozivnog pisma neke kompanije. Sve dok se Srbija ne priključi EU, alternativna rešenja su pasoši susednih zemalja, pre svega Mađarske i Hrvatske. Život u nekadašnjoj istoj državi, mešoviti brakovi i zajednički koreni, upućuju nas da pokucamo na vrata komšija sa zapada. Stoga, ako ste zainteresovani za hrvatski pasoš, saznajte da li i vi možete aplicirati i kakva je procedura izdavanja. 

Ko ima pravo da aplicira za hrvatsko državljanstvo?

Od 1. januara 2020. godine, izmenom Zakona o hrvatskom državljanstvu od strane Hrvatskog sabora, ublaženi su uslovi za upis u evidenciju državljana Republike Hrvatske. 

Izmene se pre svega odnose na sticanje državljanstva poreklom. Punoletna osoba starija od 21 godine rođena u inostranstvu (u Srbiji na primer) čiji je bar jedan od roditelja u trenutku njenog rođenja bio državljanin Hvatske, može aplicirati do 2022. godine za hrvatsko državljanstvo, odnosno može dobiti hrvatski pasoš. Drugi slučaj za sticanje prava na hrvatsko državljanstvo odnosi se na sve kojima ono nije upisano na rođenju. Ako ste rođeni na teritoriji Hrvatske u periodu od 8. januara 1977. do 8. novembra 1991. godine i oba roditelja su u trenutku vašeg rođenja imala hrvatsko državljanstvo, možete podneti zahtev takođe do 2022. godine. 

Do hrvatskog državljanstva možete doći i stupanjem u bračnu zajednicu. Dvojno državljanstvo možete steći samo ako imate prebivalište na teritoriji Republike Hrvatske. Osim toga, ako ste mlađi od 60 godina, morate da dokažete poznavanje hrvatskog jezika, latiničnog pisma, hrvatske kulture i državnog uređenja. 

Sva dokumenta koja prilažete treba da budu prevedena, i zato će vam biti potreban sudski tumač za hrvatski jezik. Za sve nejasnoće, pročitajte Zakon o hrvatskom državljanstvu. 

Podnošenje zahteva za hrvatsko državljanstvo 

Zahtev za sticanje hrvatskog državljanstva podnosi se u policijskoj upravi u mestu privremenog, odnosno stalnog boravka. Izuzetak predstavljaju osobe sa invaliditetom, za koje se zahtev može podneti putem zakonskog zastupnika ili lica ovlaščenog punomoćjem. Ako podnosilac zahteva nema privremeni ili stalni boravak u Republici Hrvatskoj, u tom slučaju podnosi zahtev za državljanstvo u ambasadi ili konzulatu. Potrebno je da popunite zahtev u zavisnosti da li aplicirate za sebe ili svoje dete. Pored zahteva, od dokumentacije su vam potrebni i:

 • Biografija i motivaciono pismo za sticanje hrvatskog državljanstva
 • Lična karta ili pasoš i overena kopija važećeg indentifikacionog dokumenta
 • Uverenje o državljanstvu
 • Izvod iz matične knjige na propisanom obrascu u skladu sa međunarodnim ugovorima (proverite sa sudskim tumačem)
 • Ako ste u braku, potreban je i izvod iz knjige venčanih (ne stariji od 6 meseci)
 • Uverenje o nekažnjavanju
 • Saglasnost za proveru verodostojnosti svih priloženih isprava

Takse se plaćaju odmah prilikom apliciranja, ako to radite u ambasadi, odnosno nakon izdavanja državljanstva, ako aplicirate u policijskoj upravi u Hrvatskoj. Važno je da znate da za različite osnove sticanja državljanstva treba priložiti i druge isprave. 

Hrvatski pasoš šta je potrebno od dokumenata za izdavanje i koja je procedura

Sticanje hrvatskog državljanstva je osnova za dobijanje pasoša, odnosno putovnice. Celokupno uputstvo za izdavanje pasoša možete pronaći na sajtu gov.hr (e-Građani). Ukoliko imate važeću hrvatsku ličnu kartu, za pasoš možete aplicirati elektronskim putem. Oni koji je nemaju osobnu, moraju zahtev predati lično u policijskoj upravi. Hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u zemlji, prilikom predaje zahteva treba da izaberu policijsku upravu kojoj će uputiti eZahtjev za izdavanje pasoša i u koju će se pasoš po izradi dostaviti. Nije omogućena dostava izrađenog pasoša u inostranstvo. Rok izrade je 30 dana od dana podnošenja zahteva. 

Takse koje je potrebno da isplatite kako biste aplicirali za hrvatski pasoš su: taksa na ime troškova postupka izrade pasoša, administrativna taksa i eventualno taksa za dostavu na adresu prebivališta. 

Za izdavanje pasoša u redovnom postupku, osim zahteva potrebni su vam i sledeći dokumenti:

 • Dokaz o uplati svih navedenih taksi
 • Lična karta ili druga isprava na osnovu koje se može proveriti identitet i hrvatsko državljanstvo (za maloletno dete prihvata se izvod iz matične knjige rođenih ili rodni list)
 • Fotografija 35×45 mm 
 • Stara putna isprava, ako ovo nije prva koju imate

Svakako, pre nego što aplicirate za hrvatsko državljanstvo, a nakon toga i za pasoš, pozovite Ambasadu Republike Hrvatske u Beogradu. Zakoni se stalno menjaju, kao i postupci podnošenja zahteva. Zato, da biste bili potpuno sigurni tokom postupka, proverite sve sa ambasadom i sudskim tumačem za hrvatski jezik. 

 

admin

Read Previous

7 veština koje treba da poseduje agent za prodaju nekretnina

Read Next

Mikro kamere – sve što treba da znate

94 Comments

 • Mukotrpno, ali se isplati

  • Postovanje,
   Rodjena sam u B i H, vec 43 godine zivim u Beogradu. Majka mi se uvek upisivala kao Hrvatica, a i ja, i imam hrvatsko drzavljanstvo. Zelim da izvadim putovnicu Hrvatske. Sta mi je potrebno da dostavim u Konzulat. Hvala, pozdrav Sonja Kulier Djordjevic

   • Treba vam domovnica ne starija od 6 meyeci,rodni list tj izvod iz maticne knjige,vazeci srpski pasos,licna karte i da uplatite 125 eura i pasos vam je gotov za 7 radnih dana

    • Da li je moguće da apliciram za Hrvatski pasoš budući da sam rođen u Srbiji a otac mi je rođen u Hrvatskoj gde se i školovao.Ja sam 1979 godište.

     • Moguce je.Ja sam dobila.

    • Da li postoji mogućnost dobijanja hrvatske putovnice ako je po poreklu,tj.deda je rođen 1917.god.(tada još uvek u Kraljevini Jugoslaviji) a njegov sin tj.moj otac u BiH.Ima li uslova za tako nešto?Inače danas mesto rođenja dede teritorijalno pripada državi Hrvatskoj.

     • Ja imam domovnicu podnela sam za prvu putovnicu kolko se ceka u konzulatu mi nista nisu rekli

    • Kako mogu deca da dobiju hrvatski pasos, deda im je iz Gline?

  • Poštovani,rođen sam u Hrvatskoj 1968 godine,upisan sam u knjigu državljana BiH,interesuje me da li postoji mogućnost sticanja državljanstva Republike Hrvatske.Unaprijed se zahvaljujem

   • Poštovani,ja sam rodjena 1974 u Beogradu.Moja majka koja je preminula 2019 god ,rodjena u Kninu.Tražili smo njen izvod iz knjige rođenih,medjutim dobili smo dokument da su ti papiri nestali iz arhive …Inače moja majka je bila 1935 god.a krajem 50-tih godina je došla u Beograd.
    Koja je procedura da ja izvadimo pasoš a posle i moje dete.Pozdrav i hvala

  • Čitavoga života pokušavam da dobijem Hrvatski pasoš a uredbom od 01.01.2022 dobijam mogućnost za PUTOVNICU. Svi oko mene imaju pasoš sem mene a ja sam jedini putovao po EU uz puno muka. Majka i brat sa kojima trenutno živim su rodjeni u Hrvatskoj a pokojni otec koga se ne sećam jer je preminuo 80. God. prošloga veka i ja smo rodjeni u Srbiji. Ja sam ovde konstantno bez posla a imam i maloletno dete i ovo ne smatram životom. Državljanstvo bi mi značilo bolji život i slobodu i meni i sinu.moj tel: +381656414726 S’poštovanjem Zvezfam

   • Ja sam dobila jednostavno, nakon godinu i po dana.2005-te sam predala.Rodjena u Srbiji, otac i majka rodjeni u Hrvatskoj.

    • Postovani,roditelji su mi rodjeni u Hr,zakazala sam termin u konzulatu,znate li koliko se placa taksa,takodje ne znam kako da napisem zivotopis?Mozete li mi pomoci?

   • Poštovani,ja sam rodjena 1974 u Beogradu.Moja majka koja je preminula 2019 god ,rodjena u Kninu.Tražili smo njen izvod iz knjige rođenih,medjutim dobili smo dokument da su ti papiri nestali iz arhive …Inače moja majka je bila 1935 god.a krajem 50-tih godina je došla u Beograd.
    Koja je procedura da ja izvadimo pasoš a posle i moje dete.Pozdrav i hvala

  • Poštovanje!
   Rođen sam 1981. godine u Zagrebu i živeo tamo do kraja 1991.
   Po roditeljima,automatski mi je matičar upisao državljanstvo SR Srbija.
   Otac mi je dobio hrvatako državljanstvo 1984. godine.
   Brat mi je 1977.godište i on ima hrvatsko državljanstvo.
   Pokojna baka mi je rođena u hrvatskoj i narodnost je navodila kao Hrvatica.
   Imam li ja pravo na hrvatsko državljanstvo i koja su mi dokumenta potrebna za ostvarivanje tog prava?
   Hvala unapred!

 • Istjece mi Hrvatska Putovnica 7.12.2021 godine kako je mogu produziti nitko se ne javalja na telefon.Matija Puskar Novi Becej 1 maj 7/1 23272 Treba mi Hitno Putovnica Unapred hvala.

  • Potrebno je da prilozite stari pasos i da podneste zahtev za produzenje i platite 125e i dobicete novi za 7 radnih dana

  • Postovanje, Sta mi je od dokumenata potrebno za produzenje Hrvatskog pasosa…zivim u Beogradu…Gde mogu produziti Hrvatski pasos? istekao je pre 3 godine

   • Dragana,treba da produzim pasos al ne znam gde se vadi domovnica u Beogradu,dal u ambasadi ili na drugom mestu?
    Sliku imam..stari pasos..licnu Srpsku..i dal treba svez izvod iz knjige rodjenih ili netreba?
    Hvala na odgovoru

  • Molim vas za informaciju da li moj maloletni sin (2018 godiste- 4god.) ima pravo na drzavljanstvo Republike Hrvatske posto sam ja dobila zakljucak da se po clanu 30. Zakona o hrvatskom drzavljanstvu smatram Hrvatskom drzavljankom i uoisana sam u knjigu drzavljana 08.09.2022.
   Unapred hvala

   • Moj stariji sin nema, a mladji ima pravo jer sam ja postala njihov drzavljanin u periodu izmedju dva rodjenja moje dece.

   • Zivim u vanbracnoj zajednici 30 godina , vanbracni suprug je hrvat i ima putovnicu , zajednicko dete 27 godina takodje ima putovnicu , pitanje ; kako ja uz njih da dobijem putovnicu? ( nekako se osecam odbaceno)
    Hvala unapred.

  • Poštovani, da li imam prava na hrvatski pasoš, moja pra baka je bila hrvatica, ja živim u Srbiji, pra deda i deda su rođeni u hrvatskoj, davno je deda došao u Srbiju..

 • Da napravim pasos

 • Za upis u knjigu građana RH platio prevod sa ćirilice na latinicu 1.200 din po strani do 250 reči = 2.400 din. Overa kopije pasoša kod notara 720 din. Uverrnje iz suda 240, uverenje iz MUPa 950, rodni list i drzavljanstvo 1.630 din plus kopirnica… Sve ukupno 55 eura plus uplata konzularne takse u Rajf.banci 50 eura.

 • Kako moze da si izda (produzi) pasos hrvatskom drzaljaninu koji ima stalni boravak u Srbiji

  • Sve zavrsavate u konzulatu Hrvatske na Dedinju

 • Interesuje me kako mogu deci i meni da izvadim hrvatski pasoš svekar je rođen u Hrvatskoj? Hvala

 • Poštovani, molim Vas za informaciju, šta je potrebno od dokumentacije da izvadim hrvatski pasoš. Rođen sam u Hrvatskoj, imam stalni boravak u Srbiji. Imao sam ranije Hrvatski pasoš koji je u međuvremenu 2016.g. istekao. Unapred se zahvaljujem.

  • Domovnica ne starija od 6 meseci a to mozete da podignete preko agencije i cena je 5320din i sve to sa licnom kartom i starim pasosem podnesete u konzulat platite 125e i za 7 radnih dana dobijete novi pasos

   • Postovana ozenjen sam hrvaticom zivimo i nemackoj od pre mesec dana ja sam srbin .. da li postoji mogucnost da dobijemhrvatsko drzavljanstvo i pasos ?? I posle koliko meseci ?? Hvala na odgovoru

  • Poštovani, moja situacija je sledeća.
   Ja sam rođen u Srbiji,otac takođe. Pokojni deda je bio rođen u Belom Manastiru.
   Ja se izjašnjavam kao Hrvat,a i oni su,ima pismeni dokaz. Da li mogu dobiti domovnicu,pa Hrvatsko državljanstvo na osnovu pripadnost Hrvatskom narodu ili?

 • Zanima me postoji li realna mogućnost za dobijanje Hrvatske outovnice i domovnice, zivim u Sremskoj Mitrovici gde sam i rodj na kao i moj otac ali se izjasnjavate kao Hrvat od kad znam za sebe. Godinama sam se izjasnjavala kao Jugosloven a onda raspadom te zemlje sam se pocela izjasnjavati kao ono sto sam. Realno ne znam sta da mislim vredi li da pokusam za mene je vec kasno ali deca bi trebala da mozda ispostuju moje predke.
  Hvala

 • Pokojni otac je rođen u Hrvatskoj ( 1950.god.) da li ja i deca imamo pravo na hrvatski pasoš?

  • Ja sam takodje dobila hrvatsko drzavljanstvo preko roditelja.Ako tek podnosite zahtev to morate da uradite licno u mestu gde vam je otac rodjen i sve mozete zavrsiti za jedno prepodne,a nakon 6 meseci pozovete telefonom u Zagreb u opstinu i dobijete novi maticni broj i drzavljanstvo,a deca takodje dobijaju drzavljanstvo preko vas.Da nebi isli u Zagreb da ga podignete imate sagenciju koja uz punomocje vam salje zavrseno drzavljanstvi kosta vas 5000din pola placate kad vam posalju punomocje koje za 360din overite kod notara a drugu polovinu placate po dobijanju papira a mogu vam poslati i broj agencije.

   • Poštovanje,
    Molim Vas da mi pošaljete kontakt agencije koja se bavi pripremom, realizacijom, dokumentacije za dobijanje hrvatskog drzavljanstva. Hvala unapred,
    Lep pozdrav Anica Kovar

   • Ako moze pomoc preko koje agencije ja bi platila samo da mi neko pomogne da resim papirologiju

  • Imate pravo i vi i deca,ali za podnosenje zahteva morate ici licno u hrvatsku sve zavrsavate za jedno pre podne,a ostale stvari u konzulatu

 • Postovani,da li mogu da dobijem hrvatsko drzavljanstvo na osnovu toga sto su mi majka i njeni preci Hrvati. Majka se po nacionalnosti izjasnjavala kao hrvatica,iako nikada nije imala hrvatsko drzavljanstvo. Ja sam,kao i pokojna majka katolicke veroispovesti. Srdacno

  • Mozete dobiti drzavljanstvo ako vam je majka rodjena tamo samo morate izvaditi sve njene papire u mestu gde se vodi da je rodjena i tamo da predate zahtev za vas i sve zavrsavate za jedno prepodne

  • Ukoliko vam majka nema drzavljanstvo nemate pravo ni vi na njega

  • Moja sestra je rodjena 1967 godine u Hrvatskoj ,Slavonka pozega I tamo je upisana u knjigu rodjenih.Zivi u BiH.Ima li pravo na Hrvatski pasos?Puno pozdrava.

  • Poštovana Vesna, nemojte odustajati odmah.

   Gospođa/ica Dragana vam je dala odgovor ali to se odnosi na jedan drugi osnov dobijanja hrvatskog državljanstva. Za ljude kojima su jedan ili oba roditelja bili upisani u trenutku njihovog rođenja kao hrvatski državljani a oni sami nisu. I sad su ta deca dobila neki rok od dve ili tri godine da se naknadno upišu u hrvatsko državljanstvo. Uglavnom su to osobe srpske narodnosti iz Hrvatske koje od rata žive u Srbiji ili Bosni i Hercegovini. Ne razumem se dobro u taj osnov dobijanja državljanstva.

   Ali se zato razumem u Član 16 hrvatskog državljanstva. To je dobijanje državljanstva za pripadnike hrvatskog naroda. Za ljude koji su po nacionalnosti Hrvati. Nebitno gde ste rođeni vi ili majka, da li je Srbija, Tunguzija ili Alžir. Bitno je da ste Hrvati. Kao što svi Hrvati u Bosni i Hercegovini, od kojih su mnogi Hrvatsku videli samo na razglednici, imaju hrvatsko državljanstvo, tako mogu i Hrvati u Srbiji.

   Problem je dokazati tu hrvatsku narodnost.

   Sva moguća dokumenta od roditelja, baba, deda, pradeda, prababa, koja u sebi imaju rubriku narodnost i da je tu upisano Hrvat. Ne Srbin, nikako ne Jugosloven, već Hrvat! Radne knjižice roditelja, vojna knjižica oca, diplome iz škola roditelja, sve moguće što imate od roditelja s rubrikom narodnost. Što starije, to bolje. I da se vidi da su se u kontinuitetu izjašnjavali kao Hrvati. Nemojte mešati državljanstvo i narodnost!
   Šta god ima rubriku narodnost i da piše Hrvat/ica je dobrodošlo. Roditelji, babe, dede. Što starije, to bolje. I da se posložii po redu, od babe, dede, mame, tate, da se vidi kontinuitet. Od roditelja je obavezno!

   E, tek onda, dolazite vi na red. Onaj prvi papir iz bolnice, kad ste se rodili. Nalazi se u opštini u matičnoj službi i dobija se kopija kada se zatraži. Tu mora da piše da su vam se roditelji izjasnili kao Hrvati po narodnosti. Zatim, morate otići u osnovnu i srednju školu da vam izdaju kopiju upisnice iz Matičnih knjiga učenika. Da se vidi da su vas roditelji pri upisu u škole upisali kao Hrvata. U zavisnosti od godina upisa, nekad se upisavala nacionalnost, nekad nije. I ako nema rubrike narodnosti, opet trebaju ta dokumenta. Ako ste studirali, kopije ŠV obrazaca s fakulteta. I da ste se na svakom obrascu, na svakom semestru, upisali kao Hrvatica. Zatim da ste upisani u Poseban birački spisak hrvatske nacionalne manjine u Srbiji. On valjda postoji nekih 15 godina. I to ne dva dana pre podnošenja papira za državljanstvo, već godinama. U Izvodu iz matične knjige rođenih u Srbiji, od 2019, postoji rubrika gde možete da izjasnite narodnost. Očekuje se da ste to odradili i da vam tamo piše Hrvat već 3,5 godine.

   Sve ovo nabrojano su dokumenti koji se traže specijalno za Član 16. A tu su i oni opšti papiri. Diplome iz škole, da niste osuđivani iz policije, da niste pod istragom iz Suda, radna knjižica itd. Svaki dokument, svako slovo, svaki pečat, sve što je na ćirilici, ide kod sudskog tumača za hrvatski jezik i prevodi se. Ono što je na latinici, ne mora se prevoditi.

   Crkveni dokumenti o veroispovesti nisu potrebni.

   Kad se sve preda, čeka se od 14 meseci pa do 2 godine. Neki i duže!

 • Pasos ili putovnica hrvatska ako niste nikad vadili.
  -Domovnica
  -Rodni list ne stariji od 6 meseci
  -licna karta republike srbije
  -pasos republike srbije
  -2 fotografije
  -74 evra u dinarskoj protivvrednosti (kad zakazete oni vam daju instrukcije za uplatu)

  Domovnica za dete ako je rodjeno posle datuma vaseg upisa u Hrvatsko drzavljanstvo
  – Izvod iz maticne knjige rodjenih na medjunarodnom obrascu.
  – Pasos R.Srbije detetov
  – Vencani list na medjunarodnom obrascu.
  – Domovica vaša
  – Licne karte od oba roditelja
  ako su sa čipom iskopirati adrese.
  -35 evra u dinarskoj protivvrednosti (kad zakazete oni vam daju instrukcije za uplatu)

 • Ja sam takodje dobila hrvatsko drzavljanstvo preko roditelja.Ako tek podnosite zahtev to morate da uradite licno u mestu gde vam je otac rodjen i sve mozete zavrsiti za jedno prepodne,a nakon 6 meseci pozovete telefonom u Zagreb u opstinu i dobijete novi maticni broj i drzavljanstvo,a deca takodje dobijaju drzavljanstvo preko vas.Da nebi isli u Zagreb da ga podignete imate sagenciju koja uz punomocje vam salje zavrseno drzavljanstvi kosta vas 5000din pola placate kad vam posalju punomocje koje za 360din overite kod notara a drugu polovinu placate po dobijanju papira a mogu vam poslati i broj agencije.

  • Da li mozete da mi posaljete kontakt agencije?
   Hvala.

   • Treba da produzim Hrvatski pasos u Beogradu pa me zanima gde vadim domovnicu i koliko je taksa za pasos?
    Posaljite mi i broj agencije da vidim i sa njima kako mi je najpovoljnije da to resim.
    Hvala

  • Poštovani,

   Smatrate da i deca ciji su roditelji upisani u knjigu drzavljana nakon njihovog rodjenja, imaju prava na domovnicu?

  • Pozdrav Dragana
   Dali bi mogla da mi pošalješ broj agencije koj a posreduje u dobijanju hrvatskog pasoša.
   Unapred hvala

  • Molim vas za kontakt agencije koja moze uraditi padis u ime nas,
   Zahvaljujem i srdacan pozdrav
   Andreja

 • Rođen sam u Hrvatskoj 1971. i živeo tamo do 1991. Majka Hrvatica, ima domovnicu. Da li imam pravo na hrvatsko državljanstvo i dokumenta i da li ih vadim u BG ili Hrvatskoj? Hvala.

 • Kako da dodjem do pasosa Republike Hrvatske?Ridjena sam u Osijeku 1980 godine kao i moji roditelji!Otac i ja nemamo Hrvatsko drzavljanstvo i zivimo u Backoj Palanci u Srbiji,dok majka zivi u Osijeku i ima hrvatsko drzavljanstvo?!Hvala umapred

 • Da li mogu izvaditi sve u konzulatu u Beogradu?
  Otac, baba i deda su rodjeni u Hrvatskoj, dobili smo sva dokumenta.
  Potrebna mi je oceva domovnica i na to da dobijem pasos?
  Da li to sve moze u Beogradu i u sto kracem roku?

 • da li u Beogradu ima matični ured HR, treba mi za domovnicu i OIB? ili to treba u HR izvaditi?

 • Molim za odgovor tata je rodjen u Bjelovaru (Hrvatska) sada je pokojni,trenutno radim i živim u Austriji imam tatinu domovnicu kako mogu izvaditi putovnicu i gde se obratiti za pomoć ili bih dala punomocje advokatu

 • Dobar dan imam jedno pitanje aplicirao sam za hrvatsku domovnicu jos decembru rodjen sam 1972 i majka mi je upisana od rodjenja u knjigu hrvatskih drzavljana zanima me koliko se ceka na odgovor posto cekam vec godinu dana hvala

 • Pozdrav, pokojni Deda mi je rođen na Rabu i njegova celokupna familija je i dalje tamo, oni su starosedeoci na Rabu, ja i moji roditelji smo državljani Srbije i rođeni smo u Srbiji, da li ja na osnovu dede mogu zatražiti dobijanje Hrvatskog državljanstva i putovnice.
  Hvala Najlepše

 • Poštovani, da li možete da ostavite kontakt agencije koja pomaze u dobijanju hrvatskog pasoša?

  Hvala

  • Da li znate ime agencije koja pomaze u dobijanju pasosa?

 • Deda mi je rodjen u Zadru 1910,preselio se u Bosnu u potrazi za plodnom zemljo.ubijen od strane cetnika 46-te god,inace pravoslavac…da li imam sanse da dobijem HR pasos,hvala

 • Postovanje,

  Rodjen sam u Osijeku 84′ ali sam po rodjenju upisan u knjigu drzavljana BIH po ocu.
  Da li se nesto promenilo i da li sada mogu biti upisan u knjigu drz.RH jer znam da to ranije nije bio slucaj?
  Unapred hvala na odgovoru.

 • Postovana Dragana,

  Posto se u konzulatu niko ne javlja na telefon molio bih Vas za pomoc

  Otac je rodjen u Hrv i ima njihovo drzavljanstvo a zivi u Srb, ja sam rodjen 1983. u Srb. Imam li osnova za sticanje Hrv drzavljanstva?

  Hvala unapred

 • Dobar dan predao sam papire za izradu putovnice pre dve nedelje radim je prvi put imao sam sve papire pa me interesuje koliko treba da se čeka posto mi je rečeno od 7 do 10 dana ali još niko ne zove hvala unapred …

 • Oprostite kako da podnese moj suprug za putovnicu ima domovnicu I rodni list br.OIB STA JOS TREBA I KAKO DA ZAKAZEMO UNAPRED HVALA

 • Moje izrazito postovanje tj poštivanje prema Vama i Vašoj Državi Hrvatskoj.i Hrvatskom puċanstvu.
  Rođen sam u Nišu ,1974 po ocu Hercegovac ,u izvodu iz matične liste rođenih drževljanstvo je još uvek Jugoslovensko.
  Prezime je Hrvatsko potiče još sa Brača koreni su mi iz severozapadne Hercegovine
  Možda je suludo što ovo pišem sada u 48 oj godini života
  Oduvek sam bio priklonjen strani Herceg Bosne i Hrvatske iako sam rođen u Srbiji
  Nemam nikakvih problema mada sam ih imao zbog prezimena i imena
  Kakva je veravtnoća i koje bi uslove trebso da ispunim da dobijem putovnicu i iskaznicu republike Hrvatske ,ne zbog putovanja i slično već zbog dolaska u Hrvatsku zbog posla i promene drževljanstva
  Ovo nema nikakve veze sa politikom jednostavno bih voleo biti državljanin Hrvatske jer se tako i oseċam
  Hvala unapred na odgovoru kakav god bio
  Kreso Mehmed Samir
  Niš Srbija

  • U dušu vam niko ne zaviruje. Traže se potvrde zvaničnih državnih dokumenata. Jedini način po kome možete tražiti hrvatsko državljanstvo je po članu 16 hrvatskog državljanstva, a to je po pripadnosti hrvatskom narodu. E, sad, nije dovoljno da kažete da se osećate kao Hrvat. Već je potrebno to dokazati.

   Sva moguća dokumenta od roditelja koja u sebi imaju rubriku narodnost i da je tu upisano Hrvat. Ne Srbin, ne Jugosloven, već Hrvat! Radne knjižice roditelja, vojna knjižica oca, diplome iz škola roditelja, sve moguće što imate od roditelja s rubrikom narodnost. Što starije, to bolje. I da se vidi da su se u kontinuitetu izjašnjavali kao Hrvati. Nemojte mešati državljanstvo i narodnost.

   E, tek onda, dolazite vi na red. Onaj prvi papir iz bolnice, kad ste se rodili. Nalazi se u opštini u matičnoj službi i dobija se kopija kada se zatraži. Tu mora da piše da su vam roditelji Hrvati po narodnosti. Zatim, morate otići u osnovnu i srednju školu da vam izdaju kopiju Matičnih knjiga učenika. Da se vidi da su vas roditelji pri upisu u škole upisali kao Hrvata. Ako je postojalo to pitanje o narodnosti. I ako nema rubrike narodnosti, opet trebaju ta dokumenta. Ako ste studirali, kopije ŠV obrazaca s fakulteta. I da ste se na svakom obrascu upisali kao Hrvat. Zatim da ste upisani u Poseban birački spisak hrvatske nacionalne manjine u Srbiji. I to ne dva dana pre podnošenja papira za državljanstvo, već godinama. U Izvodu iz matične knjige rođenih u Srbiji, od 2019, postoji rubrika gde možete da izjasnite narodnost. Očekuje se da ste to odradili i da vam tamo piše Hrvat već 3,5 godine.

   Sve ovo nabrojano su dokumenti koji se traže specijalno za Član 16. A tu su i oni opšti papiri. Diplome iz škole, da niste osuđivani iz policije, da niste pod istragom iz Suda, vojna knjižica, radna knjižica itd. Svaki dokument, svako slovo, svaki pečat, sve što je na ćirilici, ide kod sudskog tumača za hrvatski jezik i prevodi se. Ono što je na latinici, ne mora se prevoditi.

   Crkveni dokumenti o veroispovesti nisu potrebni.

   Kad se sve preda, čeka se od 14 meseci pa do 2 godine. Neki i duže!

 • Pozz…mama i deda su mi rodjeni u hrvackoj deda je umro zanima me sta mi treba od papira za hrvacki pasos..imam srpsko drzavljanstvo

 • Ja sam u konzularnom odjelu Republike Hrvatske u Beogradu, podnio zahtjev za utvrđivanje hrvatskog državljanstva, podneo sam ga 20. prosinca 2021., podneo sam ga na osnovu članka 5. stavka 2, zakona o hrvatskom državljanstvu, moj otac je hrvatski državljanin, priložio sam njegovu domovnicu i rodni list, da li ja imam šanse za dobijanje državljanstva. Imam 23 god.

  • Pozdrav, moja situacija je slicna kao vasa, moja majka je hrvatski drzavljanin podnela sam zahtev pre 4 meseca.. Zanima me da li ste vi uspeli da dobijete papire

 • Poštovani,da li znate nekog advokata koji se bavi dobijanhem hrvatskog drzavljansta.
  Majka mi tođena u Hrvatskoj ima državljanstvo, ja sam 1981.godiste I ima jos do kraja godine po važećem zakonu da podnesem zahtev, pa mi je hitno

  • Postovanje, interesuje me da li imam pravo na sticanje HR drzavljanstva, otac je rodjen 57.god u RH,potvrdu o prijemu u Drzavljanstvo RSrbije dobija tek 94god., ja sam rodjena 1986.godine u Srbiji..

 • Poštovani,da li znate nekog advokata koji se bavi dobijanhem hrvatskog drzavljansta.
  Majka mi tođena u Hrvatskoj ima državljanstvo, ja sam 1981.godiste I ima jos do kraja godine po važećem zakonu da podnesem zahtev, pa mi je hitno.

 • Imam isto pitanje kao prethodno.
  Ja sam 1977 godiste. Moja majka ima domovnicu, koju je dobila po osnovu porekla. Moji baba i deda po majci su takodje imali domovnice. U trenutku mog rodjenja moja majka je bila upisana u drzavljanstvo tadasnje Hrvatske,po mestu rodjenja njenog oca, a mog dede. Imam li ja pravo?

 • Majka rodjenja hrvatica. Ja imam 47 god da li na osnovu majke mogu traziti drzavljanstvo republike Hrvatske i šta je potrebno da uradim . Unapred hvala svima na pomoći

  • Majka rodjenja hrvatica. Ja imam 47 god da li na osnovu majke mogu traziti drzavljanstvo republike Hrvatske i šta je potrebno da uradim . Unapred hvala svima na pomoći

 • Zanima me da li mogu da apliciram za Hrvatski pasoš budući da sam rođen u Srbiji (1979godište) ali je moj pokojni otac rođen u Hrvatskoj gde je pohađao i školu postoji i dokument gde je tačno upisan ,tačnije opština Slunj.Hvala vam

 • Molim vas za pomoc i kome da se obratim. Otac mi je rodjen u Zagrebu.. Rimokatolicke Veroispovesti.. Znaci Hrvat je. Jedino sto posedujem je njegova umrlica. Roditelji su ziveli u Francuskoj.. tamo sam se ja rodila,nisam dobila Francusko drzavljanstvo.. te godine,kada sam punila 18 godina bilo je ukinuto dvojno drzavljanstvo,sledece godine je zakon ponovo vracen.. ali je vec bilo kasno..ja sam bila upisana u knjigu drzavljana u Srbiji. Molim svakog ko mi moze pomoci i objasniti kako i gde da odem i odakle da pocnem.. jer zelim imati Hrvatsko Drzavljanstvo. Jer mi je Otac ,Hrvat.. i mislim da imam prava na to! Ili je moje misljenje neispravno! Ali mi bar objasnite… molim vas! Unapred ,svima puno Hvala na Pomoci!!!

 • Postovani,

  Zeleo bih da proverim sledece.

  Moja majka je podnela zahtev za Hrvatsko drzavljanstvo i putovnicu buduci da je njena majka a moja baka Vera Marija Elizabeta rodjena Hrvatica (Varazdin), poseduje Hrvatsko drzavljanstvo i putovnicu i od rodjenja se izjasnjava kao Hrvatica. Da li ja kao njen unuk po istoj liniji imam prava na HR drzavljanstvo i putovnicu iako sam rodjen i odrastao u Srbiji gde baka zivi poslednjih 50 godina. Takodje, koliko je jednostavna procedura za dobijanje drzavljanstva po toj liniji? Hvala unapred na odgovoru. Srdacan pozdrav

 • Poštovani, da li je mogu aplicirati za hrvatski pasoš ako mi je deda(očev otac) rođen u Hrvatsku, njegova majka je bila Hrvatica?

 • Poštovani,

  Smatrate da i deca ciji su roditelji upisani u knjigu drzavljana nakon njihovog rodjenja, imaju prava na domovnicu?

 • Kako mogu dobiti nadoknadni upis u rh drzavljana jer su knjige izgorele , rodjena sam u kninu 1980 a roditelji su drzavljani hrvatske , pa me zanima sta mi je potrebno od dokumentacije

 • moj rodoslov sa majcine strane iz benkovca,, ona nema pravo na hr papire,a dodje neki konj iz neke drzave i dobije ga,dje tu pravda

 • Zdravo jas Sam iz makedonija dali moze I kako da podnesam hr drzavhanstvo

 • Rodjen sam u Srbiji 76-e , oba roditelja u Hrvatskoj? Da li postoji mogucnost za dobijanje hrvatskog dzravljanstva i sta je potrebno od dokumenata zna li ko ? Hvala!

 • Postovani,rodjen sam 1992 godine u Glini … nemam ni jedan dokument hrvacki … roditelji i brat imaju,domovnice,putovnice,sve … trebao bih da se upisem u knjigu gradjana … dali ja to mogu,i kako bih to mogao?

 • Pozdrav sta je potrebno od papira da se izvadi pasoš rođen sam u Hrvatskoj živim u Beograd pa sam planirao da vadim zanima me sta sve tteba da se prikupi od papira hvala svima… Pozdrav za vas

 • ja sam iz dalmacije tako sto mi je pradeda iz plavna u hrv pa jel mogu da dobijem domovnik.

 • Postovanje,
  Majka mi je rodjena u Hrvatskoj i poseduje domovnicu. Ja sam rodjen u Srbiji, punoletan sam. Da li mogu na osnovu majke da izvadim hrvatski pasos?

 • Treba mi pomoc,udala sam se za decka koji ima dvojno drzavljanstvo ima hrvatski pasos rodjen je u Splitu majka mu je iz Sinja,receno mi je da moram 5 godina ziveti u Hrvatskoj da bi mogla da dobijem pasos.Da li je to moguce.

 • Postovani,
  Jel imam pravo da na osnovu mog hrvatskog drzavljanstva koje sam stekao preko mame, apliciram za cerku da i ona dobije a zivimo u Srbiji?

  Unapred zahvalan.

 • Poštovani,
  Živim i radim u R. Srbiji .
  Kako ishodovati domovnicu i putovnicu za ćerku rođenu 1992.u R.Hrvatskoj .
  Otac joj je po rođenju i poreklom hrvatski državljani a ja sam 17.10. 1992.god dobila domovnicu na osnovu stalnog mesta prebivalista i stalnog radnog odnosa do 05.1993.god.
  Dakle ,administrativnim propustom ,ćerka nije upisana u knjigu državljana R.Hrvatske ,a u knjigu rođenih upisano joj je samo ime majke i svojevoljno ,su mi upisali u tom momentu kao državljanku R .Srbije koja još nije ,u tom periodu kao takva ,postojala ,već SRJ ….
  Dakle ,ja imam dvojno državljanstvo, ćerka se rodila i kratko živela u R.Hrvatskoj i otac joj je bio hrvatski državljanin.
  Kako do domovnice i putovnice!?
  Srdačan pozdrav,
  Hvala na saradnji.

 • Poštovani,
  Kako do domovnice i putovnice za punoletno dete.
  Rođena je 1992.god.u R.Hrvatskoj gde je i prebivala do 10.1993.god.
  Administrativnim propustom nije upisana u knjigu državljana R. Hrvatske a u maticnu knjigu rođenih ,sem imena ,datuma i mesta rođenja ,upisano je samo ime majke i proizvoljno ,majci upisano državljanstvo R. Srbije koja tada još nije kao takva postojala ,već SRJ.
  Pokušala sam ćerki da ishodujem hrvatsko državljanstvo 90-ih ,ali ga nije dobila .
  Otac i po poreklu i po rođenju je hrvatski državljanin ;a ja sam domovnicu ishodovala u 10.1992.god. kao stalno zaposlena i sa stalnim prebivalistem u R.Hrvatskoj.
  Dakle , ćerka je rođena 1992.god. i prebivala u R.Hrvatskoj.
  Majka ima hrvatsko državljanstvo .
  Otac drzavljanin R. Hrvatske.
  Kako ishodovati domovnicu !?
  Hvala ,
  Srdačan pozdrav.

 • Cerka mi je punoletna. Posedovala je madjarski pasos. Istekao je i ne moze ga produziti jer ne zna madjarski. Drzavljanin je Srbije sa adresom prebivalista u Srbiji. Otac je hrvat sa mestom rodjenja i prebivalista takodje u Srbiji. On ima hr drzavljanstvo i putovnicu. Sta je trenutno potrebno za dobijanje hr drzavljanstva?

 • Koliko košta putovnica?

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *