Kako dobiti hrvatski pasoš: cela procedura

4.2
(131)

Radi lakšeg putovanja, bez procedure izdavanja viza za brojne zemlje, pasoš Evropske unije postao je želja mnogih Srba i drugih naroda Zapadnog Balkana. Ne samo da se sa njim može putovati u Veliku Britaniju ili Sjedinjene Američke Države bez vize, koja inače košta preko 100 evra, već se može i duže od tri meseca ostati u bilo kojoj državi članici EU. 

Ovo je važan podatak za sve one koji planiraju da odu na privremeni rad u inostranstvo bez pozivnog pisma neke kompanije. Sve dok se Srbija ne priključi EU, alternativna rešenja su pasoši susednih zemalja, pre svega Mađarske i Hrvatske. Život u nekadašnjoj istoj državi, mešoviti brakovi i zajednički koreni, upućuju nas da pokucamo na vrata komšija sa zapada. Stoga, ako ste zainteresovani za hrvatski pasoš, saznajte da li i vi možete aplicirati i kakva je procedura izdavanja. 

Ko ima pravo da aplicira za hrvatsko državljanstvo?

Od 1. januara 2020. godine, izmenom Zakona o hrvatskom državljanstvu od strane Hrvatskog sabora, ublaženi su uslovi za upis u evidenciju državljana Republike Hrvatske. 

Izmene se pre svega odnose na sticanje državljanstva poreklom. Punoletna osoba starija od 21 godine rođena u inostranstvu (u Srbiji na primer) čiji je bar jedan od roditelja u trenutku njenog rođenja bio državljanin Hvatske, može aplicirati do 2022. godine za hrvatsko državljanstvo, odnosno može dobiti hrvatski pasoš. Drugi slučaj za sticanje prava na hrvatsko državljanstvo odnosi se na sve kojima ono nije upisano na rođenju. Ako ste rođeni na teritoriji Hrvatske u periodu od 8. januara 1977. do 8. novembra 1991. godine i oba roditelja su u trenutku vašeg rođenja imala hrvatsko državljanstvo, možete podneti zahtev takođe do 2022. godine. 

Do hrvatskog državljanstva možete doći i stupanjem u bračnu zajednicu. Dvojno državljanstvo možete steći samo ako imate prebivalište na teritoriji Republike Hrvatske. Osim toga, ako ste mlađi od 60 godina, morate da dokažete poznavanje hrvatskog jezika, latiničnog pisma, hrvatske kulture i državnog uređenja. 

Sva dokumenta koja prilažete treba da budu prevedena, i zato će vam biti potreban sudski tumač za hrvatski jezik. Za sve nejasnoće, pročitajte Zakon o hrvatskom državljanstvu. 

Podnošenje zahteva za hrvatsko državljanstvo 

Zahtev za sticanje hrvatskog državljanstva podnosi se u policijskoj upravi u mestu privremenog, odnosno stalnog boravka. Izuzetak predstavljaju osobe sa invaliditetom, za koje se zahtev može podneti putem zakonskog zastupnika ili lica ovlaščenog punomoćjem. Ako podnosilac zahteva nema privremeni ili stalni boravak u Republici Hrvatskoj, u tom slučaju podnosi zahtev za državljanstvo u ambasadi ili konzulatu. Potrebno je da popunite zahtev u zavisnosti da li aplicirate za sebe ili svoje dete. Pored zahteva, od dokumentacije su vam potrebni i:

 • Biografija i motivaciono pismo za sticanje hrvatskog državljanstva
 • Lična karta ili pasoš i overena kopija važećeg indentifikacionog dokumenta
 • Uverenje o državljanstvu
 • Izvod iz matične knjige na propisanom obrascu u skladu sa međunarodnim ugovorima (proverite sa sudskim tumačem)
 • Ako ste u braku, potreban je i izvod iz knjige venčanih (ne stariji od 6 meseci)
 • Uverenje o nekažnjavanju
 • Saglasnost za proveru verodostojnosti svih priloženih isprava

Takse se plaćaju odmah prilikom apliciranja, ako to radite u ambasadi, odnosno nakon izdavanja državljanstva, ako aplicirate u policijskoj upravi u Hrvatskoj. Važno je da znate da za različite osnove sticanja državljanstva treba priložiti i druge isprave. 

Hrvatski pasoš šta je potrebno od dokumenata za izdavanje i koja je procedura

Sticanje hrvatskog državljanstva je osnova za dobijanje pasoša, odnosno putovnice. Celokupno uputstvo za izdavanje pasoša možete pronaći na sajtu gov.hr (e-Građani). Ukoliko imate važeću hrvatsku ličnu kartu, za pasoš možete aplicirati elektronskim putem. Oni koji je nemaju osobnu, moraju zahtev predati lično u policijskoj upravi. Hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u zemlji, prilikom predaje zahteva treba da izaberu policijsku upravu kojoj će uputiti eZahtjev za izdavanje pasoša i u koju će se pasoš po izradi dostaviti. Nije omogućena dostava izrađenog pasoša u inostranstvo. Rok izrade je 30 dana od dana podnošenja zahteva. 

Takse koje je potrebno da isplatite kako biste aplicirali za hrvatski pasoš su: taksa na ime troškova postupka izrade pasoša, administrativna taksa i eventualno taksa za dostavu na adresu prebivališta. 

Za izdavanje pasoša u redovnom postupku, osim zahteva potrebni su vam i sledeći dokumenti:

 • Dokaz o uplati svih navedenih taksi
 • Lična karta ili druga isprava na osnovu koje se može proveriti identitet i hrvatsko državljanstvo (za maloletno dete prihvata se izvod iz matične knjige rođenih ili rodni list)
 • Fotografija 35×45 mm 
 • Stara putna isprava, ako ovo nije prva koju imate

Svakako, pre nego što aplicirate za hrvatsko državljanstvo, a nakon toga i za pasoš, pozovite Ambasadu Republike Hrvatske u Beogradu. Zakoni se stalno menjaju, kao i postupci podnošenja zahteva. Zato, da biste bili potpuno sigurni tokom postupka, proverite sve sa ambasadom i sudskim tumačem za hrvatski jezik. 

 

Koliko je koristan ovaj tekst?

Klikni na zvezdicu i oceni!

Prosečna ocena 4.2 / 5. Broj ocena: 131

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će oceniti ovaj post.

admin

Read Previous

7 veština koje treba da poseduje agent za prodaju nekretnina

Read Next

Mikro kamere – sve što treba da znate

9 Comments

 • Mukotrpno, ali se isplati

  • Postovanje,
   Rodjena sam u B i H, vec 43 godine zivim u Beogradu. Majka mi se uvek upisivala kao Hrvatica, a i ja, i imam hrvatsko drzavljanstvo. Zelim da izvadim putovnicu Hrvatske. Sta mi je potrebno da dostavim u Konzulat. Hvala, pozdrav Sonja Kulier Djordjevic

 • Istjece mi Hrvatska Putovnica 7.12.2021 godine kako je mogu produziti nitko se ne javalja na telefon.Matija Puskar Novi Becej 1 maj 7/1 23272 Treba mi Hitno Putovnica Unapred hvala.

 • Da napravim pasos

 • Za upis u knjigu građana RH platio prevod sa ćirilice na latinicu 1.200 din po strani do 250 reči = 2.400 din. Overa kopije pasoša kod notara 720 din. Uverrnje iz suda 240, uverenje iz MUPa 950, rodni list i drzavljanstvo 1.630 din plus kopirnica… Sve ukupno 55 eura plus uplata konzularne takse u Rajf.banci 50 eura.

 • Kako moze da si izda (produzi) pasos hrvatskom drzaljaninu koji ima stalni boravak u Srbiji

 • Interesuje me kako mogu deci i meni da izvadim hrvatski pasoš svekar je rođen u Hrvatskoj? Hvala

 • Poštovani, molim Vas za informaciju, šta je potrebno od dokumentacije da izvadim hrvatski pasoš. Rođen sam u Hrvatskoj, imam stalni boravak u Srbiji. Imao sam ranije Hrvatski pasoš koji je u međuvremenu 2016.g. istekao. Unapred se zahvaljujem.

 • Zanima me postoji li realna mogućnost za dobijanje Hrvatske outovnice i domovnice, zivim u Sremskoj Mitrovici gde sam i rodj na kao i moj otac ali se izjasnjavate kao Hrvat od kad znam za sebe. Godinama sam se izjasnjavala kao Jugosloven a onda raspadom te zemlje sam se pocela izjasnjavati kao ono sto sam. Realno ne znam sta da mislim vredi li da pokusam za mene je vec kasno ali deca bi trebala da mozda ispostuju moje predke.
  Hvala

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *