Najvažniji koraci organizacije venčanja

Mladoženja i mlada se drže za ruke

Sama pomisao na ovako bitnu proslavu kao što je venčanje, donosi sa sobom odgovrnost i brigu kako sve uspešno organizovati. Zato mnogi misle da je faktor stresa neizbežan u ovakvoj situaciji. Međutim, uz dobro planiranje i orgnizovanje stresne situacije se mogu izbeći u velikoj meri.

Ako planirate venčanje biće vam potrebne smernice koje će vam olakšati ovaj zahtevan zadatak. Što se više raspitate više ćete učiniti za sebe, jer ćete dobiti bolju sliku o tome šta vas čeka tokom organizacije. Informisanost je pola puta do uspeha, pa smo s tim u vezi, pokušali da odgovrimo na neka od mogućih pitanja. 

Kreiranje plana i određivanje prioriteta 

S obzirom da vas čeka dug put od ideje do realizacije mnogo je bitno da se od samog početka stvari rade smisleno. Vaš prvi zadatak je da napišete plan po stavkama, i da odatle počnete sa organizacijom. Ako shvatite da ne možete sve sami da ispratite, organizovanje vašeg venčanja ipak nek urade profesionalci.  

Ovo je proveren savet za minimalan steres – prepustite posao nekome ko ga obavlja hladne glave i rutinski. Pripremite spisak stavki kojih se setite, a za ono čega se niste setili, takođe se mogu pobrinuti profesionalci.

Ukoliko ipak želite da imate udela u svemu što se organizacije tiče, okupite bliske ljude da vam pomognu. Odredite koji će njihove uloge biti, delegirajte zadatke, i krenite sa radom. Na listu potrebnih stvari napišite i okvirne cene, kako biste od početka vodili računa o budžetu. 

Određivanje datuma i odabir prostora

Da li vam je prioritet određen datum ili određen prostor? Ovo je pitanje koje će se nametnuti na samom početku. Zato se odmah odlučite za jedno i olakšajte sebi izbor. Dobro osmotrite prostor i tom prilikom prvo obratite pažnju na ono što je vama najvažnije. 

Jedan od glavnih faktora je i broj gostiju koji planirate da pozovete. Nemojte zaboraviti da promotrite uslugu i higijenu lokala.  U većini slučajeva cena će biti presudna prilikom izbora, ali se svakako potrudite da dobijete najbolje uslove za tu sumu.

Praktičan savet je da prilikom obilska prostora sa sobom nosite beležnik i da po kategorijama zapisujete svoje utiske, odnosno da napišete gde vam se više dopao raspored sedenja, gde je ponuda hrane bila bolja itd…Vodite računa o predlozima koje vam daje vlasnik restorana, ukoliko ima previše uslova razmislite još jednom da li ste spremni na takvo ograničavanje.

Mladoženja i mlada i zalazak sunca

Rezervacije svih važnih usluga

Odabrali ste prostor, znate datum i vreme, sledeće je da zakažete sve ostale usluge. Odmah se bacite u potragu za muzikom,  poslastičarnicom koja će napraviti tortu, a onda i fotografom, frizurom i šminkom, SPA tretmanom i slično. Sve što treba da se izradi pre svadbe zakažite na vreme

Još jedna bitna stvar jeda ostavite “lufta” za mnoge usluge. U ovakom tipu organizacije dešavaju se lančanja kašnjenja, zato je važno da ostavite vreme viška, kako ne biste predupredili ovu mogućnost. Bilo bi dobro da i za najvažnije usluge imate plan B, te tako pronađite alternativnu za fotografa i slične usluge koje su neophodne. 

Vodite računa da i gosti budu na vreme informisani o svemu, zbog toga je važno da na vreme pošaljete pozivnice, dobijete povratni odogovor, procenite moguće istupke u broju gostiju i slične stvari.

Ažurirajte svoje ček-liste do samog dana venčanja

Kako se približava dan venčanja broj stavki koje treba da odradite će se smanjivati, ali isto tako ćete neke i dodavati. Zato bi bilo dobro da na nedeljnom nivou radite proveru svoje liste, neku vrstu preseka, kada ćete steći uvid u to šta je odrađeno, a šta ćete morati da dodate na listu zadataka.

Imajte u vidu da će nervoza i tenzija rasti kako se veliki dan približava pa će se dešavati da neke stvari zaboravite, ili da pravite sitne greške i previde. Zato imajte ljude koji su zaduženi da isprate vaše delanje u tom periodu. Ukoliko vam je lakše beležite na dnevnom nivou stvari koje ste odradili, i na taj način ćete skrenuti pažnju sa treme. 

Kada osvane radostan dan odložite sve spiskove, planere i rokovnike, ovo je vaš dan. Prepustite sve finese bliskim ljudima a vi se potrudite da skupite što više energije za dan koji sledi jer će vam biti potrebna. Potrudite se da što opušteniji zakoračite u bračni život, a mi vam u tome želimo svu sreću.

mateo

Read Previous

Postporođajna depresija: simptomi, uzroci, posledice

Read Next

Kako se pripremiti za bebu ako živite daleko od grada

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *