Bolesti jetre (hepatitis, ciroza, masna jetra) i ishrana

Jetra je najveća žlezda ljudskog organizma, teška oko 1 500 grama, tačnije negde oko 2% ukupne težine našeg tela. Ovako velika težina i zapremina jetre najbolja su potvrda o velikoj važnosti koje ovaj organ ima za normalno funkcionisanje organizma (naročito kada je u pitanju normalan metabolizam), kao žlezda sa unutrašnjim i spoljašnjim lučenjem. Zato su bolesti jetre veoma opasne po naše celokupno zdravlje.

Razni upalni procesi, pre svega virusne infekcije (najčešće je u pitanju zarazna žutica, odnosno hepatitis), kao i nepravilna ishrana siromašna belančevinama, a naročito ako je uz to praćena hroničnim alkoholizmom – sve ovo remeti rad jetre i onemogućava joj da obavlja svoje osnovne funkcije.

5 najvažnijih funkcija jetre

 • U jetri se vrši razgradnja ugljenih hidrata, masti i belančevina i njihovo ponovno stvaranje iz prostih jedinjenja;
 • U jetri se dešavaju procesi koji neutrališu toksična jedinjenja poput amonijaka, bilirubina i purinske baze i izbacuju ih iz organizma preko žuči i bubrega;
 • U jetri se vrši razgradnja jednog dela crvenih krvnih zrnaca;
 • Žučna kesa, koja se nalazi odmah ispod jetre, omogućuje apsorpciju vitamia A,D,E i K;
 • Jetra je odgovorna za oko 25% procesa koji su vezani za metabolizam, zbog čega svaki poremećaj u njoj može dovesti do težih posledica po opšte zdravlje.

Kada su u pitanju oboljenja jetre, pravilna ishrana ima ključnu ulogu i najvažniji  je činilac na putu ka ozdravljenju i lečenju. Evo šta sve treba da znate o bolestima jetre i pravilnoj ishrani.

Akutni hepatitis (zarazna žutica) – ishrana

 

Neki od najčešćih simptoma početnog stadijuma akutnog hepatitisa izazvanog virusom zarazne žutice su: mučnina, gađenje, povraćanje, tupi bol u regiji ispod grudne kosti i desnog rebarnog luka, a potom i neznatno povišena telesna temperatura.

Nakon 5-10 dana nastaje žutica, koja postepeno biva sve izraženija, a posle 3-4 nedelje obično sasvim isčezne. Izuzetno, žutica može da traje i do 60 dana. Nakon drugog stadijuma (žutice), počinje treći stadijum hepatitisa – oporavak, i tu ishrana ima veoma važnu ulogu.

Kao što smo već napomenuli, prvih nekoliko dana oboleli ima probleme sa mučninom, povraćanjem i gubitkom apetita. Tada u ishrani treba koristiti zaslađeni čaj, keks, voćne sokove pivski kvasac i grožđani šećer.

Kada apetit počne da se vraća, dnevni obroci treba da budu bogati ugljenim hidratima. Obavezno uključite u jelovnik sledeće namirnice:

 • hleb sa kvascem;
 • suvi pivski kvasac treba da bude obavezan sastojak svakodnevnog menija, i bolja je opcija nego korišćenje preparata sa kompleksom B vitamina;
 • povrće koje ne sadrži mnogo celuloze, kao što je krompir (ne preporučuje se prženi krompir, dok kuvani, pečeni ili u obliku pirea treba jesti), zatim spnać, blitva, šargarepa, kelj (pasirani), kupus, keleraba;
 • voće se može jesti u svim oblicima;
 • preporučuju se namirnice bogate šećerima, a naročito fruktozom (voće), s tim da je, na primer, čokolada zabranjena zbog toga što sadrži puno masnoća.
 • maksimalno treba izbegavati sva masna jela, naročito masna mesa kao što je svinjsko i mesne prerađevine. Zabranjeno je jesti prženu hranu, masna pečenja, dimljeno meso, slaninu, čvarke, kobasice.
 • belančevine je najbolje uzimati preko namirnica kao što su mladi sir, teletina, junetina, jagnjetina, živinsko meso, jaja, posna riba, mleko i kiselomlečni napici.
 • soljenje hrane ne treba izbegavati. Važno je da se ne koristi previše soli, već da jela budu umereno slana. Izuzetak je ako se kod obolelog javljaju otekline zbog nagomilavanja tečnosti u organizmu, kada so treba potpuno izbaciti.
 • od napitaka se preporučuju voćni i biljni čajevi, voćni sokovi, alkalna mineralna voda. Alkoholna pića su najstrože zabranjena!

Ciroza jetre

Ciroza predstavlja hronično oboljenje jetre. Manifestuje se tako što se u jetri razvija vezivno tkivo koje potiskuje normalne ćelije i na taj način umanjuje normalnu funkciju jetrei njenog krvotoka.

Kompenzovana i dekompenzovana ciroza jetre

Ciroze mogu biti kompenzovane i dekompenzovane.

O kompenzovanom stadijumu se može govoriti kada ne postoje jača funkcionalna oštećenja jetre i nema pojačanog rizika od zadržavanja tečnosti u trbušnoj duplji.

Kompenzovana ciroza  jetre: ishrana

Ishrana pacijenata sa kompenzovanom cirozom jetre treba da bude bogata kalorijama, pretežno ugljenim hidratima i belančevinama,  dok sa unošenjem masti treba biti oprezan i umeren, i to isključivo kroz svež buter ili margarin.

 • Belačnevine se neophodne zato što potpomažu regeneraciju ćelija jetre. Nutricionisti preporučuju snabdevanje organizma belančevinama iz posnog mesa, ribe, jaja, mleka i mladog sira.
 • Ugljeni hidrati su značajni zato što podstiču brzu regeneraciju hepatocita, kao i metaboličke funkcije jetre. Zato u ishrani obolelog treba da budu prisutni med, voćni džemovi, kašati voćni sokovi, suvo voće, sveže voće i povrće.
 • Potrebno je pojačati unos vitamina, pre svega vitamina B i C, zbog čega se preporučuju namirnice poput pivskog kvasca, limunovog soka, ribizle i sl.
 • Masnu i začinjenu, naročito ljutu hranu treba izbaciti iz jelovnika. Osoba sa kompenzovanom cirozom jetre ne bi smela da jede svinjsko meso, slaninu, masnu šunku, masnu ribu, zatim čokoladu, sardine i druge ribe u konzervi sa uljem, orahe. Hrana pržena na masti je zabranjena. Pikantne i masne sosove takođe treba isključiti iz menija, kao i turšiju.
 • Potrebno je izbegavati i hranu koja izaziva nadimanje, poput pasulja, graška, kupusa, sočiva.

Dekompenzovana ciroza jetre: ishrana

Kod bolesnika sa dekompenzovanom cirozom jetre karakteristično je nakupljanje tečnosti u trbušnoj duplji. Zato oboleli ne smeju da jedu soljenu hranu. Sa druge strane, u namirnice koje se preporučljive ubrajaju se:

 • sveže voće;
 • nemasan mladi sir, kiselo mleko, jogurt;
 • juneće, teleće, jagnjeće i živinsko meso, meso divljači, iznutrice (džigerica i bubrezi);
 • nemasne ribe: pastrmka, smuđ, kečiga, štuka, oslić;
 • jaja su dozvoljena, ali u ograničenim količinama – najviše 3 nedeljno, i to najbolje kao meko kuvana;
 • žitarice takođe mogu da budu korisne, pa jelovnik treba da sadrži griz, testenine (špagete i makarone), integralni pirinač, ovsenu kašu;
 • krompir treba da bude veoma zastupljen (pečen i kuvan);
 • od napitaka najbolja opcija su voćni sokovi (sveže ceđeni), čajevi od kamilice i mente, kao i voćni čajevi, a kafa isključivo bez kofeina.

Masna jetra (ishrana)

Masna jetra ne spada u oboljenja jetre u pravom smislu te reči.

Uzrok masne jetre može da bude različit, ali se najčešće javlja kod osoba koje prekomerno konzumiraju alkohol. Česti uzročnici masne jetre su i dijabetes, zatim urođeni poremećaji metabolizma triglicerida, hronična anemija, gojaznost. Takođe može da bude i posledica nepravilne ishrane siromašne belančevinama, ali i korišćenja nekih medikamenata.

Kod alkoholne masne jetre prvi korak u redukovanju ishrane je, naravno, potpuni prekid konzumiranja alkohola, što će brzo dovesti do potpunog normalizovanja nivoa masnoća u jetri.

Kod osoba sa povišenim trigliceridima, kod kojih postoji urođeni poremećaj metabolizma ugljenih hidrata, neophodno je smanjiti na minimum hranu koja je bogata ugljenim hidratima i masnoćama, a povećati unos posnog mesa, mladog sira, mleka i kiselomlečnih proizvoda.

admin

Read Previous

Kako se pripremiti za bebu ako živite daleko od grada

Read Next

Kako je digitalni marketing promenio svet poslovanja?

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *