Bolesti jetre (hepatitis, ciroza, masna jetra) i ishrana

4.3
(43)

Jetra je najveća žlezda ljudskog organizma, teška oko 1 500 grama, tačnije negde oko 2% ukupne težine našeg tela. Ovako velika težina i zapremina jetre najbolja su potvrda o velikoj važnosti koje ovaj organ ima za normalno funkcionisanje organizma (naročito kada je u pitanju normalan metabolizam), kao žlezda sa unutrašnjim i spoljašnjim lučenjem. Zato su bolesti jetre veoma opasne po naše celokupno zdravlje.

Razni upalni procesi, pre svega virusne infekcije (najčešće je u pitanju zarazna žutica, odnosno hepatitis), kao i nepravilna ishrana siromašna belančevinama, a naročito ako je uz to praćena hroničnim alkoholizmom – sve ovo remeti rad jetre i onemogućava joj da obavlja svoje osnovne funkcije.

5 najvažnijih funkcija jetre

 • U jetri se vrši razgradnja ugljenih hidrata, masti i belančevina i njihovo ponovno stvaranje iz prostih jedinjenja;
 • U jetri se dešavaju procesi koji neutrališu toksična jedinjenja poput amonijaka, bilirubina i purinske baze i izbacuju ih iz organizma preko žuči i bubrega;
 • U jetri se vrši razgradnja jednog dela crvenih krvnih zrnaca;
 • Žučna kesa, koja se nalazi odmah ispod jetre, omogućuje apsorpciju vitamia A,D,E i K;
 • Jetra je odgovorna za oko 25% procesa koji su vezani za metabolizam, zbog čega svaki poremećaj u njoj može dovesti do težih posledica po opšte zdravlje.

Kada su u pitanju oboljenja jetre, pravilna ishrana ima ključnu ulogu i najvažniji  je činilac na putu ka ozdravljenju i lečenju. Evo šta sve treba da znate o bolestima jetre i pravilnoj ishrani.

Akutni hepatitis (zarazna žutica) – ishrana

 

Neki od najčešćih simptoma početnog stadijuma akutnog hepatitisa izazvanog virusom zarazne žutice su: mučnina, gađenje, povraćanje, tupi bol u regiji ispod grudne kosti i desnog rebarnog luka, a potom i neznatno povišena telesna temperatura.

Nakon 5-10 dana nastaje žutica, koja postepeno biva sve izraženija, a posle 3-4 nedelje obično sasvim isčezne. Izuzetno, žutica može da traje i do 60 dana. Nakon drugog stadijuma (žutice), počinje treći stadijum hepatitisa – oporavak, i tu ishrana ima veoma važnu ulogu.

Kao što smo već napomenuli, prvih nekoliko dana oboleli ima probleme sa mučninom, povraćanjem i gubitkom apetita. Tada u ishrani treba koristiti zaslađeni čaj, keks, voćne sokove pivski kvasac i grožđani šećer.

Kada apetit počne da se vraća, dnevni obroci treba da budu bogati ugljenim hidratima. Obavezno uključite u jelovnik sledeće namirnice:

 • hleb sa kvascem;
 • suvi pivski kvasac treba da bude obavezan sastojak svakodnevnog menija, i bolja je opcija nego korišćenje preparata sa kompleksom B vitamina;
 • povrće koje ne sadrži mnogo celuloze, kao što je krompir (ne preporučuje se prženi krompir, dok kuvani, pečeni ili u obliku pirea treba jesti), zatim spnać, blitva, šargarepa, kelj (pasirani), kupus, keleraba;
 • voće se može jesti u svim oblicima;
 • preporučuju se namirnice bogate šećerima, a naročito fruktozom (voće), s tim da je, na primer, čokolada zabranjena zbog toga što sadrži puno masnoća.
 • maksimalno treba izbegavati sva masna jela, naročito masna mesa kao što je svinjsko i mesne prerađevine. Zabranjeno je jesti prženu hranu, masna pečenja, dimljeno meso, slaninu, čvarke, kobasice.
 • belančevine je najbolje uzimati preko namirnica kao što su mladi sir, teletina, junetina, jagnjetina, živinsko meso, jaja, posna riba, mleko i kiselomlečni napici.
 • soljenje hrane ne treba izbegavati. Važno je da se ne koristi previše soli, već da jela budu umereno slana. Izuzetak je ako se kod obolelog javljaju otekline zbog nagomilavanja tečnosti u organizmu, kada so treba potpuno izbaciti.
 • od napitaka se preporučuju voćni i biljni čajevi, voćni sokovi, alkalna mineralna voda. Alkoholna pića su najstrože zabranjena!

Ciroza jetre

Ciroza predstavlja hronično oboljenje jetre. Manifestuje se tako što se u jetri razvija vezivno tkivo koje potiskuje normalne ćelije i na taj način umanjuje normalnu funkciju jetrei njenog krvotoka.

Kompenzovana i dekompenzovana ciroza jetre

Ciroze mogu biti kompenzovane i dekompenzovane.

O kompenzovanom stadijumu se može govoriti kada ne postoje jača funkcionalna oštećenja jetre i nema pojačanog rizika od zadržavanja tečnosti u trbušnoj duplji.

Kompenzovana ciroza  jetre: ishrana

Ishrana pacijenata sa kompenzovanom cirozom jetre treba da bude bogata kalorijama, pretežno ugljenim hidratima i belančevinama,  dok sa unošenjem masti treba biti oprezan i umeren, i to isključivo kroz svež buter ili margarin.

 • Belačnevine se neophodne zato što potpomažu regeneraciju ćelija jetre. Nutricionisti preporučuju snabdevanje organizma belančevinama iz posnog mesa, ribe, jaja, mleka i mladog sira.
 • Ugljeni hidrati su značajni zato što podstiču brzu regeneraciju hepatocita, kao i metaboličke funkcije jetre. Zato u ishrani obolelog treba da budu prisutni med, voćni džemovi, kašati voćni sokovi, suvo voće, sveže voće i povrće.
 • Potrebno je pojačati unos vitamina, pre svega vitamina B i C, zbog čega se preporučuju namirnice poput pivskog kvasca, limunovog soka, ribizle i sl.
 • Masnu i začinjenu, naročito ljutu hranu treba izbaciti iz jelovnika. Osoba sa kompenzovanom cirozom jetre ne bi smela da jede svinjsko meso, slaninu, masnu šunku, masnu ribu, zatim čokoladu, sardine i druge ribe u konzervi sa uljem, orahe. Hrana pržena na masti je zabranjena. Pikantne i masne sosove takođe treba isključiti iz menija, kao i turšiju.
 • Potrebno je izbegavati i hranu koja izaziva nadimanje, poput pasulja, graška, kupusa, sočiva.

Dekompenzovana ciroza jetre: ishrana

Kod bolesnika sa dekompenzovanom cirozom jetre karakteristično je nakupljanje tečnosti u trbušnoj duplji. Zato oboleli ne smeju da jedu soljenu hranu. Sa druge strane, u namirnice koje se preporučljive ubrajaju se:

 • sveže voće;
 • nemasan mladi sir, kiselo mleko, jogurt;
 • juneće, teleće, jagnjeće i živinsko meso, meso divljači, iznutrice (džigerica i bubrezi);
 • nemasne ribe: pastrmka, smuđ, kečiga, štuka, oslić;
 • jaja su dozvoljena, ali u ograničenim količinama – najviše 3 nedeljno, i to najbolje kao meko kuvana;
 • žitarice takođe mogu da budu korisne, pa jelovnik treba da sadrži griz, testenine (špagete i makarone), integralni pirinač, ovsenu kašu;
 • krompir treba da bude veoma zastupljen (pečen i kuvan);
 • od napitaka najbolja opcija su voćni sokovi (sveže ceđeni), čajevi od kamilice i mente, kao i voćni čajevi, a kafa isključivo bez kofeina.

Masna jetra (ishrana)

Masna jetra ne spada u oboljenja jetre u pravom smislu te reči.

Uzrok masne jetre može da bude različit, ali se najčešće javlja kod osoba koje prekomerno konzumiraju alkohol. Česti uzročnici masne jetre su i dijabetes, zatim urođeni poremećaji metabolizma triglicerida, hronična anemija, gojaznost. Takođe može da bude i posledica nepravilne ishrane siromašne belančevinama, ali i korišćenja nekih medikamenata.

Kod alkoholne masne jetre prvi korak u redukovanju ishrane je, naravno, potpuni prekid konzumiranja alkohola, što će brzo dovesti do potpunog normalizovanja nivoa masnoća u jetri.

Kod osoba sa povišenim trigliceridima, kod kojih postoji urođeni poremećaj metabolizma ugljenih hidrata, neophodno je smanjiti na minimum hranu koja je bogata ugljenim hidratima i masnoćama, a povećati unos posnog mesa, mladog sira, mleka i kiselomlečnih proizvoda.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Klikni na zvezdicu i oceni!

Prosečna ocena 4.3 / 5. Broj ocena: 43

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će oceniti ovaj post.

admin

Read Previous

Kako se pripremiti za bebu ako živite daleko od grada

Read Next

Kako je digitalni marketing promenio svet poslovanja?

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.