Mali trikovi za grejanje u kući: Kako do uštede?

Jedna od najvećih stavki u kućnom budžetu tokom jesenjih i zimskih meseci svakao su troškovi grejanja. Ipak, postoje određeni načini da ostvarite uštedu koja iako nije velika, može rasteretiti vaš novčanik, naročito ako se gleda na duge staze. Dobro grejanje u kući ne znači da treba trošiti što više skupih energenata, poput struje, drva, uglja ili gasa, već pažljivo ih i razumno koristiti.

Da bi se postigla ušteda, nije na odmet poznavati ili podsetiti se nekoliko saveta kako uštedeti na grejanju, koji će dobro doći svakom domaćinstvu, bilo da je u pitanju grejanje na struju ili gas, grejanje na drva ili ugalj. Pročitajte.

Gde i kako postaviti grejno telo?

Topao vazduh od grejnih tela, koja se najčešće nalaze ispod prozora, ide naviše, a hladan pada na dole i tako nastaje strujanje. Zato sve preperke do grejnog tela treba odmaći i otkloniti kako bi strujanje toplog vazduha bilo nesmetano, a toplotno zračenje grejnog tela što efikasnije.

Radijatori

Radijatori su najučinkovitiji ako se postave ispod prozora. Oko njih i iznad njih nije preporučljivo postavljati police, već im „osloboditi prostor“. U suprotnom, toplotni učinak može biti manji za čak 30%. Ne preporučuje se sušenje veša na radijatorima, jer se smanjuje emitovanje toplote. Ako već morate da sušite veš u prostoriji, sušilicu je najbolje postaviti ispred radijatora, sa razmakom od 20-30 cm.

TA Peći

Za TA peći je takođe najbolje mesto ispod prozora, ili do najhladnijeg zida, s tim da peć treba da bude razdvojena bar 20 cm od zida. Ako grejete više prostorija, bolje odaberite dva grejna tela od, na primer, 2,5 kw, nego jedno od 5 kw.

Dok ste van kuće, podesite termostat na 15-16 stepeni, a u vreme korišćenja na 22 stepena. Ako povećate temepraturu za samo jedan  stepen, povećaćete i porošnju struje za čak 6%. Termostat ne postavljajte na spoljne zidove, i najbolje je da budu na visini od 1,5 m. Proverite da li termostat pravilno meri temperaturu upoređivanjem sa vrednostima na sobnom termometru.

Šporeti i peći na drva i ugalj

Ako pravilno ložite šporete i peći koji troše čvrsta goriva, možete znatno uštedeti na potrošnji. Osim toga, obezbedićete sagorevanje bez velike čađi. Da bi ste ovo postigli, prilikom loženja drvo ili ugalj ne stavljajte direktno na vatru u ložištu, već pomerite žar na jednu stranu ili unazad, a sastrane ili ispred dodati ugalj ili drvo. Tako će vatra lagano goreti, a peć će se manje prljati od čađi. Osim toga, tako je oslobađanje štetnih gasova svedeno na minimum, a može se uštedeti i do 10% ogreva.

Drva treba nabavljati više meseci ranije, da bi se tokom toplog leta dobro prosušila. Dobro suva drva oslobađaju i do 40% više toplote, a smanjuje se i verovatnoća da se zadimi prostorija. Pored toga, biće i znatno manje pepela.

Ne gore sve vrste ogrevnog drveta podjednako, pa  treba birati kaloričnije vrste.  Najveću toplotnu moć imaju hrast, bagrem, bukva i grab, dok su javor i breza, kao i druge vrste drveta, uključujući i zimzelene, daleko manje učinkovitije.

I ono najvažnije: toplotna izolacija na kući

Toplota je vrsta energije koja prelazi sa toplijeg tela na hladnije i to čini sve dok se između njih ne izjednači temperatura. Kretanje toplote nije moguće sprečiti (zaustaviti), već se samo može usporiti. Ona se zimi kreće iz tople kuće napolje, a leti obrnuto. Zato je važno kakva je toplotna izolacija na vašem stambenom objektu.

Toplotnom izolacijom postiže se da se toplotna struja duže zadrži, a to dalje podrazumeva da je potrebno obezbediti manje nove energije (tj. manje grejanja). Shodno tome, sasvim je jasno da kuće sa dobrom toplotnom izolacijom mogu lake i jeftinije da se greju.

Da toplotna energija ne bi uzaludno odlazila, obavezno je i da vaši prozori i vrata dobro dihtuju. Prozori tačke preko kojih se gubi najviše toplotne energije, što zbog stakla koje je slab izolator, što zbog lošeg dihtovananja.

admin

Read Previous

Opstrukcija pluća: Šta je hronična opstruktivna bolest

Read Next

Proizvođači traže blažu politiku EK u vezi emisije CO2

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *