Kako održavati automobil u hladnim zimskim danima?

zaleđen retrovizor na automobilu

Iako je najhladnije godišnje doba mnogima omiljeno, isto to se ne može uvek reći i za vozače kojima zima donosi veliki broj briga i problema koja se tiču održavanja automobila, koje ume biti i te kako zahtevno.

Za vlasnike automobila, sneg i poledica koje zima sa sobom donosi, mogu biti prava noćna mora. Oni se u tom periodu susreću sa brojnim problemima poput zaleđene brave, automobila koji ne želi da se upali ili prosto zavejanim automobilom (ipak je sav taj sneg potrebno raščistiti). Ujutru, problem kao da dobija duplo veće razmere, kada automobil “prespava”, a vlasnik mora veliki deo vremena da provede čisteći i zagrevajući ga, što je često praćeno kašnjenjem na posao. 

Kod nas je sve češći i otkup automobila koji su polovni, stariji, a samim tim i podležniji uticaju vremenskih neprilika, što nas navodi na to da se zapitamo: kako održavati automobil tokom zimskih dana da bismo mu produžili životni vek?

Predupredite zaleđene brave

Da biste sprečili zaleđivanje brava na automobilu, uprskajte u njih s vremena na vreme specijalno sredstvo protiv smrzavanja, a poželjno je da sa sobom uvek nosite i sprej za odleđivanje koji vam može biti od velike koristi u kriznim situacijama.

Od pomoći može biti i ubrizgavanje glicerina u brave, kao i njegovo nanošenje na ključ, jer na taj način možete sprečiti stvaranje leda.

Dobro stanje akumulatora i motora je pola posla

Starija vozila mnogo gore podnose zimske uslove od novih, što znači da će tada do izražaja doći sve slabosti motora vašeg automobila. 

Kako bi motor mogao normalno da započne svoj rad, zdrav akumulator od najvećeg je značaja. Zato, na vreme uradite servis, kako vas automobil ne bi izdao u poslednjem trenutku.

Pripremite točkove na zimske dane

Zimske gume i lanci za sneg su must have kada dođe zima. Oni su se mnogo puta pokazali kao pouzdani saveznici u borbi sa snegom i ledom, a njihova glavna namena je upravo da obezbede vašu bezbednost u saobraćaju.

Bitno je da upamtite da lanci za sneg nisu zamena za zimske gume, te ih ne možete koristiti na letnjim gumama.

Proverite kočnice svog automobila

Tokom zime, putevi znaju da postanu izuzetno nezgodni. To može dovesti do nejednakog kočenja pojedinih točkova, zbog čega se automobil mnogo lakše zanosi, a vozač počinje da gubi kontrolu nad vozilom. 

Ovo znači da treba obavezno da proverite i da, ukoliko postoji potreba, zamenite kočnice i kočionu tečnost (ako je starija više od dve godine). 

Dobra preglednost puta – veliki uticaj na sigurnost vožnje

Za bolju preglednost na putu, nabavite tečnost za pranje vetrobrana sa niskom temperaturom zamrzavanja i obratite pažnju na to da je uvek imate u dovoljnoj količini (idealno bi bilo da je nosite u gepeku). U slučaju da tečnost nije zamenjena na vreme, može doći do brojnih oštećenja, poput naprslina na posudi za tečnost i crevu. 

Pre upotrebe obavezno proverite da li je neophodno tečnost mešati sa vodom.

zaleđeni automobili koji su parkirani

Očuvane alu felne – spas za točkove

Iako su zimske gume namenjene za zimsku upotrebu, to ne znači da do njihovog oštećenja ne može doći. Baš iz tog razloga, ne bi bila loša ideja da kupite čelične felne koje će sačuvati gume od soli, kao i drugih oštećenja do kojih može doći u toku vožnje.

Proverite grejanje i zamenite filtere

Još jedna od značajnih stavki u pripremi vašeg automobila na zimske uslove je provera (i eventualna zamena) filtera vazduha i goriva. Tako ćete očistiti svoje vozilo i omogućiti mu da “prodiše”.

Obratite pažnju i na grejanje i ventilaciju, koji su od najvećeg značaja za odmagljivanje stakla.

Sve navedeno predstavlja samo jedan deo pripreme vašeg automobila za dolazeću zimu. Pored svega, nemojte da zaboravite da proverite brojna mikrooštećenja do kojih je moglo doći, a kojih vi niste bili svesni i kroz koje mraz može da dospe unutar vašeg automobila. Uključite i voskiranje, kao proceduru koja će ne samo sačuvati vaš automobil od mraza, već će mu dati i potreban sjaj i lepotu.

mateo

Read Previous

Proteini u ishrani i njihov značaj za zdravlje kože

Read Next

Kako spakovati kabastu opremu za zimovanje u vaš automobil

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *