Kako da samostalno napravite zemlju za cveće?

presađivanje cveća

Najveći izazov mnogih je da ni iz čega naprave nešto, vodeći se ovim motivom vrtlari, baštovani, pa čak i inžinjeri holtikurture pokušavaju da naprave zemlju za cveće koja će i cenom i kvalitetom zadovoljiti potrebe ljubitelja cveća.

U traganju za savetima na ovu temu, najbolje je detaljno pretražiti savete na internetu, vodeći se njima, čak i amateri u gajenju cveća mogu da naprave zemlju koja će po strukturi biti najbliža šumskoj zemlji, koja je do skoro, mislimo na  vreme pre nego što su se pojavili supstrati, bila odlična podloga za bilo koje cveće.

Od lišća jednostavno napravite zemlju za cveće

Baštovani znaju da se tajna bujnog cveća krije u kvalitetu zemlje, mnogi su godinama tragali za tim čarobnim sastavom, dodavali, oduzimali različite komponente, kako bi sastav po strukturi, hranljivosti, kiselosti, prozračnosti bio što bolji za različito cveće, a cvetnih vrsta je mnogo i ne odgovara svakoj isti sastav, medjutim, u osnovi svakog sastava nekada je bila šumska zemlja.

Ona se jednostavno pravi od lišća, otpalom lišću su potrebne desetine godina da satruli i pretvori se u kvalitetan humus.

Ko danas ima vremena da toliko čeka? Niko!

Zato smo na internetu tragali za rešenjem kako da se taj proces truljenja lišća ubrza kako bismo sa vama podelili savet. Kad prikupite otpalo lišće u šumi, iseckajte ga na sitnije delove, kako bi se proces truljenja ubrzao i prelijte osokom, a onda pokrijete najlonom, kako biste ga zaštitili od mikroorganizama i ubrzali sam proces.

Osoka je organsko djubrivo nastalo od tečnih preradjenih materija biljnog i životinjskog porekla. Ukoliko dobro usitnite, isprskate osokom, izmešate i pokrijete najlonom da se smesa zapari.  Za dvadesetak dana biće ispod najlona  kvalitetna zemlja za cveće, cena koštanja je minimalna, što čini posebno zadovoljstvo.  Kada se tako dobijena zemlja provuče kroz sito i usitni, postaje po strukturi identična najfinijim supstratima. Obavezno se drži u kesama i džakovima da se ne osuši, pa i u samom džaku traje kompostiranje.

Ako sami pravite zemlju za cveće cena je minimalna, medjutim, kakav je kvalitet?

Treba da znete da je u uslovima kada je samostalno pravljena zemlja za cveće, cena je niska, medjutim, verovatno

Vas interesuje: Kakav je kvalitet te zemlje?

Ona jeste kvalitetnija od obične baštenske, ali nije visokog kvaliteta poput organskih supstrata koji sadrže i dodatne hranljive materije i tako poboljšavaju kvalitet zemlje. Ovako napravljenu zemlju možete sami da poboljšate tako što ćete dodati tečna djubriva i hranljive supstance.

Šta treba da dodate zemlji kako bi bila kvalitetnija?

Da bi samostalno pravljena zemlja za cveće cenom i kvalitetom bila prihvatljiva treba je poboljšati, ali, ipak, ne potrošiti previše.

Zagovornici organskog djubriva kažu da je najbolji dodatak zdravom zemljištu organska materija, koja podrazumeva baštenske ostatke stabala biljaka, lišća, pa čak i voća i povrća. Organske materijale treba  prekriti malčem, pa stajskim djubrivom, a na jesen je dobro dodati mineralna djubriva sa fosforom i kalijumom i kreč, kako bi se sve to preko zime dobro razgradilo. Od svih hranljivih sastojaka, na azot treba da obratite posebnu pažnju, važan je zato što u zemlji zadržava sve druge mineralne hranljive sastojke.

Pravljena zemlja za cveće ili kupljena?

Ukoliko pravljenu zemlju i kupljenu zemlju postavite kao opcije izmedju kojih treba da se bira, imaćete pred sobom dilemu postavljenu na razlici u ceni, ali i kvalitetu.

Ukoliko se odlučite za kupljenu, a ne pravljenu zemlju za cveće cena neće opteretiti Vaš budžet. Supstrate možete naći u ponudi i u hobi pakovanjima od 5, 10, 20 litara, a njihova cena je vrlo povoljna, a kvalitet je svakako mnogo bolji od kvaliteta zemlje koju samostalno pravite, zato što supstrati uključuju i izuzetno kvalitetna sporootapajuća djubriva.

mateo

Read Previous

Beba dolazi – Evo koje stvari treba da nabavite

Read Next

Tri saveta kako da se sjajno provedete za doček Nove godine

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *