Beba dolazi – Evo koje stvari treba da nabavite

krevetac

Kako se približava datum porođaja, mnogi roditelji nađu se u nedoumici šta je sve potrebno da se kupi. Spisak je podugačak i često se viđa greška da novopečeni roditelji kupuju i stvari koje im nisu potrebne na početku, kao što su društvene igre za decu ili razne igračke koje će se koristiti znatno kasnije. 

Za dolazak bebe treba se fokusirati na najvažnije stvari. U nastavku je spisak stvari za prvo opremanje, pošto ga pročitate, tačno ćete znati šta da kupite. Krenimo redom. 

Porodilište

Sve kreće iz porodilišta. Njavažnije stvari koje su potrebne tokom boravka u porodilištu su tetra pelene, vlažne maramice, tuferi za grudi, higijenski mrežasti ulošci i baby krema. 

Pored pomenutih stvari, biće vam potrebno da imate i odeću za iznošenje bebe. Nosiljka u kojoj ćete izneti bebu. To može biti jaja ili auto-sedište (ako imate automobil, svakako ćete morati da ga kupite).

Kada beba izađe iz porodilišta

Beba je stigla kući i sada sledi nova tura stvari koja vam je neophodna. Pre svega, pelene. Bićete i sami iznenađeni u kojim količinama se pelene troše. Neophodno je imati podlogu za presvlačenje, nemojte zaboraviti i kremu za pelensku regiju, pošto se često dešava da dođe do pelenskog osipa. 

Svakako ste već osmislili bebin kutak i gde će spavati, za to će vam trebati posteljina za bebe.Preporuka je da odaberete posteljinu od pamuka, jer se pokazalo u praksi da su nabolje po kožu bebe. 

Cuclu kupite za svaki slučaj. Verovatno je nećete odmah koristiti, ali nikada se ne zna. 

Krupna oprema

Ona se kupuje pre porođaja. Nemojte čekati da beba stigne, a potom juriti ove stvari. Obavezno je da imate krevetac, kolica i auto-sedište (zakonski propisano ako imate auto). Kada kupujete krevetac, potreban je i dušek. 

Danas se krupna oprema može naći na raznim akcijama, tako možete uštedeti dosta novca. Mnogi savetuju da se kupuju kolica 3 u 1, jer poseduju nosilicu, auto-sedište i kolica. U većini slučajeva su znatno jeftinija, nego da svaki proizvod kupujete zasebno. 

Odeća

Možda i najčešća greška prilikom kupovine. To ne treba da vas čudi, pošto je odeća tako osmišljena da joj je teško odoleti. Roditelji kupuju gomilu odeće koju beba neće koristiti na početku. Takođe, vremenom ćete videti koliko brzo se beba razvija i raste, tako da mnogo toga neće imati ni prilike da iskoristite. Isto tako, roditelji na početku dobiju mnogo poklona, pa vam se može dogoditi da se nagomila odeća s kojom nećete znati šta da radite. 

Prema iskustvu mama, najbolje je da kupite nekoliko bodića, pari čarapa, pidžamica i pantalonica, ali ne više od 4 ili 5. 

Stvari za dojenje i  ishranu

Ove stvari možete kupiti pre porođaja, ali ne morate. Preporuka je da se kupe, kako biste odmah sve imali i fokusirali se na bebu. Za mame je bitno da nabave nekoliko brushaltera za dojenje. Dobro će vam doći i ulošci za dojenje (komprese)

Pumpica za izmlazanje, pošto se može desiti da vam zatreba. Nemojte zaboraviti flašice, a takođe i opremu za njihovo održavanje. 

Postoje i jastuci za dojenje koji pružaju komfor, ali oni nisu neophodni. 

Pored svih pomenutih stvari, nabavite kadice za kupanje i kofice. Za kozmetiku koristite isključivo proizvode na prirodnoj bazi, bez boje i mirisa. Proizvodi ne bi trebalo da sadrže alkohol. 

Ovo su stvari koje će vam sigurno biti potrebne kada beba dođe. Fokusirajte se na njih, a ostale kao što su ljuljaške za bebe, glodalice, noše, cipelice odložite neko vreme. 

admin

Read Previous

Asertivnost i hronične bolesti: postavite granice radi sopstvenog zdravlja!

Read Next

Kako da samostalno napravite zemlju za cveće?

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *