Tri najćešće nedoumice novopečenih roditelja!

Roditelji i beba

Bebe su zaista velika misterija roditeljima. Ukoliko ste prvi put u ovoj ulozi, sigurno je da već imate pregršt nedoumica koje vam ne daju mira, pa na razne načine pokušavate da dođete do nekih odgovora, samo da sebi skinete teret sa vrata.

Brige i pitanja koja u prvim danima sa bebom kod kuće mogu da se jave, obično su vezana za bebinu ishranu, spavanje, prvo kupanje, oblačenje. Ono čega se svi mladi roditelji plaše jeste neznanje, tačnije imaju strah da li će umeti da sve potrebe deteta prepoznaju i na njih adekvatno odgovore.

Ono što mi na početku imamo da vam poručimo jeste to da uvek sledite svoj instinkt i da postupate po svom osećaju, jer će vašoj bebi upravo najviše prijati ono što joj od srca pružate. Izbegavajte da primenjujete savete baka, deka, tetki, rođaka i drugih “brižnih” sagovornika, jer vašu bebu niko bolje od vas ne oseća i ne može da odgovori na njene potrebe, tako kao što možete upravo vi, njeni roditelji.

Nijedna beba nije ista, čak ni bebe istih roditelja, zato je nikako ne treba upoređivati sa drugim bebama, nego joj dopustiti da se na pravilan i njoj svojsten način razvija, a vi budite pored nje i uživajte u njenom odrastanju, jer je to najlepši mogući period koji vam se u životu može desiti, a koji će proći neverovatno brzo.

Znamo da je uzaludno da govorimo o tome da bespotrebno brinete, to je jednostavno jače od vas, zato smo danas tu da prikažemo neke smernice koje će vam koliko toliko olakšati na putu roditeljstva.

Beba pije mleko

Ishrana bebe u prvim danima

Prva u nizu, a zasigurno i najveća nedoumica koja muči nove roditelje jeste da li njihova beba dovoljno, dobro i kvalitetno jede. Za mame koje doje, najveća briga jeste da li imaju dovoljno mleka, da li im je beba gladna i kada je vreme da se uključi adaptirana formula.

Za mame koje ne doje, najveći problem je da pronađu koja mlečna formula odgovara baš njenoj bebi, a da potkrpe sve njene potrebe, da nema zatvora, grčeva, da je lako svarljiva, ma milion pitanja.

Najbolji pokazatelj toga da li beba dobro jede, jeste njeno napredovanje u prva tri meseca života. Ono bi u proseku trebalo da bude oko 750gr mesečno, a kod mnogih beba je taj broj u prvom mesecu, dosta i veći. Prve promene u bebinom izgledu ćete primetiti već u prvom mesecu života. Beba će delovati popunjeno i tek tada ćete onda imati osećaj da imate pravu bebu kod kuće.

Ono što bi u prvim danima kod kuće sa bebom trebalo još da pratite jeste i bebina stolica, koja vam može dati najadekvatniju sliku toga kako beba napreduje. Kod dojenih beba, stolica može da se javi 10 puta u toku dana, ili jednom u 10 dana.

Kod beba koje su na AD mleku, trebalo bi da je stolica prisutna bar svakog dana po jedna. Boja stolice treba da bude zlatno žute boje, bez obzira koje mleko beba koristi. Sve što odstupa izvan toga, pitanje je za pedijatre.

Kupanje bebe u prvim danima života

Druga po redu nedoumica i strah je kupanje bebe. Koliko češto, kada i čime kupati bebu, kakva temperatura vode treba da bude, toplina prostorije u kojoj se beba kupa, kako postupati sa pupkom dok kupate bebu, količina vode, apsolutno sve ih zanima i brine. Sve su ovo pitanja na koje novopečeni roditelji nemaju odgovor, dok malo ne uđu u štos. Kasnije, kada ovladaju tehnikom, kupanje bebe postaje i rutina, ali i zabava.

Prvo i osnovno pravilo jeste to da bebu ne treba kupati svake večeri. Dovoljno je da to radite dva do tri puta nedeljno. Bebina koža je nežna i treba joj dati prostora dok njena koža ne ojača i ne stvori svoj zaštitni sloj. Čestim kupanjem joj se koža može isušiti, što kasnije može dovesti do ozbiljnih problema sa alergijama.

Temperatura vode u kojoj kupate bebu treba da bude 37stepeni,a prostorija gde se kupanje obavlja, a kasnije i beba oblači, za par stepeni niže, oko 30.

Preparati za kupanje bebe vam u prvim danima nisu ni potrebni. Dovoljno je da svoju bebu operete toplom vodom i da joj dobro izmasirate i zagrejete stomačić. Kasnije, kada beba malo ojača, trudite se da uvek birate prirodne, blage preparate koji će bebinu kožu učiniti mekanu kao svila.

Bebe kojima pupak nije otpao po izlasku iz porodilišta, zahtevaju specifičnije kupanje, tačnije, to kupanje neće biti pravo, već bi trebalo više da liči na brisanje bebe. Pupak dok ne otpadne mora da ostane suv, a da ga zaštitite će vam pomoći jedna velika, suva tetra pelena koju ćete postaviti direktno iznad njega. Kada kupanje bude gotovo, bebu dobro utapkajte suvim, mekanim peškirom, i neka masaža bebe bude neizostavna rutina koju ćete primenjivati za bolji i lepši san.

Beba spava

Bebin san u prvim danima, pa i mesecima

Ono što roditelje takođe dosta brine jeste i to što bebe u prvim danima dosta spavaju. Ponekad, broj sati koji beba prespava u toku dana može da bude, tj trebalo bi da bude od 18-20. Zdrava beba će sama da nametne sebi ritam kada će da se budi.

Budiće se kada je gladna, a ako to ipak ne uradi, a prošlo je 3h od poslednjeg obroka, morate je buditi vi, makar u prvih mesec dana života. Dešava se često da pojedine bebe imaju produženu fiziološku žuticu kod kuće, pa ih ona čini pospanim više nego što inače jesu.

Najbolji položaj bebe za spavanje jeste bok, tačnije oba boka, kao i spavanje na leđima. Spavanje na stomaku se ne preporučuje, bar dok beba ne bude mogla sama da se okrene sa stomaka na leđa i obrnuto. Kasnije, beba će sama da zauzme položaj koji njoj najviše odgovara.

Dragi naši roditelji, nadamo se da smo vam bar malo olakšali vas put ka roditeljstvu i odgovorili na neka pitanja. Ne brinite previše, uživajte što više možete i samo sledite svoje instinkte. Sada imate najvažniju ulogu u životu i koliko god da vam se čini da je teško, znajte da će vam sve to jednog dana mnogo nedostajati.

mateo

Read Previous

Kada je najbolje vreme da posetite Prag? Prelep je na zimu, još lepši u proleće

Read Next

Top trening kod kuće: 8 razloga za nabavku sobnog bicikla

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *