Top trening kod kuće: 8 razloga za nabavku sobnog bicikla

Sobni bicikl trening

Young athletic woman cycling on stationary bike while having sports training in a gym.

Zima stiže, a zaljubljenici u biciklizam ostaju bez svoje omiljene aktivnosti. To ne mora biti tako. Šta više, pedaliranje u stanu ili kući tokom zimskih meseci može imati svoje velike prednosti.

Ako razmišljate o nabavci sobnog bicikla, nakon ovog teksta ćete biti bliži toj odluci. Vaše telo će vam na tome biti zahvalno, jer trening na sobnom biciklu ima niz benefita, koje je prava šteta propustiti samo zbog toga što je napolju hladno.

Krenimo redom – ovo su prednosti treniranja na sobnom biciklu.

Ušteda vremena

Jedna od najvećih prednosti korišćenja sobnog bicikla za trening je maksimalna iskorišćenost vremena. Ako vam nedostaje vremena (a ko ga danas ima dovoljno?) – vožnja u zatvorenom može vam pomoći da uradite trening čak i onda kada mislite da „sada nemate vremena za to“.

Sobni bicikl vas uvek čeka spreman. U vašem stanu, sobi. Dakle, nema priprema za trening, guranja kroz saobraćaj da dođete do teretane ili priprema i odvajanja vremena za „živu“ vožnju biciklom.

Posle treninga? Opet ne gubite vreme na povratak. Siđete sa svog sobnog bajsa i pod tuš. Gotovo je!

Istina je da je ušteda vremena, ali ne nauštrb efikasnosti samog treninga, na strani sobnog bicikla.

Loše vreme više nije prepreka

Tokom zimskih i kišovitih jesenjih meseci vrlo je očigledno koju prednost dobijate time što vas kod kuće strpljivo čeka sobni bicikl.

Međutim, čak i tokom leta ili proleća, ova sprava i dalje ima svoje adute – nećete preskočiti trening, ako se vreme naglo pokvarilo, ili vam je ponestalo vremena za aktivnost napolju.

Naravno da će se uvek javiti oni koji se, s pravom ili ne, busaju u svoje unačke grudi kako njima vreme ne može ništa, jer oni „voze i po snegu i ledu“. Ima ih, da… Čak i oni bi trebalo da uzmu u obzir jednu ne tako očiglednu stvar –  sigurnost.

Putevi prekriveni snegom ili ledom su sve samo ne bezbedni, ma koliko da ste otporni. U takvim danima je bolje pedalirati u toplini svog doma.

Ni bickli više nisu što su bili, sad postoje i oni „pametni“

Razvoj tehnologije u oblasti fitnes sprava ostvaruje i uticaj u pomeranju granica izdržljivosti vežbača.

Poslednje generacije sobnih bicikala imaju „smart“ interfejs koji vam pomaže da uradite maksimalan trening i testirate svoje granice.

Ovo se posebno odnosi na trening snage.

Pametni sobni bicikli su opremljeni ugrađenim meračima snage, omogućavajući vozačima da postavljaju specifične ciljeve treninga sa mnogo većom preciznošću.

Tu je vrlo često i spoljna kontrola otpora. Ovo praktično znači da bicikl povežete sa aplikacijom za trenig, pa vaš online trener može u potpunosti da kontroliše vaše vežbanje. Sjajno, zar ne?

Vožnja bez uznemiravanja

Vožnja bicikla u zatvorenom prostoru vam omogućava da vozite bez prekida.

Kada se vozite po putu, može biti teško završiti određenu sesiju treninga – posebno ciljane intervale – a da vaš ritam ne bude poremećen nesavršenom rutom ili potrebom da se zaustavite zbog saobraćaja ili raskrsnica.

Trening u zatvorenom prostoru uklanja te prekide i nekontrolisane varijable, tako da možete da se fokusirate samo na ciljeve treninga.

Doslednost

Strukturisana, fokusirana karakteristika biciklizma u zatvorenom obezbeđuje konzistentnost od jednog treninga do drugog. Ako imate cilj na umu, bilo da je to završetak vaše prve vožnje od 100 milja ili trka na elitnom nivou, vožnja bicikla u zatvorenom vam omogućava da održite svoj trening na pravom putu.

Međutim, važno je da ne zaboravimo i sve one benefite vožnje napolju – da izađemo napolje i vreme provedemo na svežem vazduhu i u prirodi. Stoga, gledajte da trening u zatvorenom koristite kao dopunu vožnji na otvorenom, a ne da ga zamenite.

Zanimljivije je nego ikad

Interaktivne aplikacije za fitnes i vežbanje oživele su treninge u zatvorenom prostoru.

Pre samo deset godina, vožnja sobnog bicikla je obično zahtevala da se izolujete u neku praznu sobu gde je vaš (veoma bučni i glomazni) sobni bicikl trajno smešten. Problem sa motivacijom za vežbanjem je tada bio mnogo teži nego danas.

Sada, zahvaljujući aplikacijama možete raditi trening sa prijateljima u isto vreme, a takođe imati i trke i grupne vožnje.

Fokusirajte se na tehniku

Trening u zatvorenom vam omogućava da se fokusirate na tehniku, pre svega na ritam i hod pedale.

Trening na sobnom biciklu je odlična vežba kako za rekreativne vežbače, tako i za profesionalne bicikliste koji uz pomoć njega dovode svoju tehniku do savršenstva.

Bilo kad, bilo gde

Ne morate da ulažete u pametni bicikl za zatvorene prostore da biste osetili prednosti. Većina teretana ima neku vrstu spin klase ili statičnog bicikla, dok postoje i specijalizovani turbo klubovi.

Takođe možete kombinovati vožnju biciklom u zatvorenom u teretani sa treningom sa tegovima, unakrsnim treningom ili drugim vežbama.

To je posebno slučaj zimi, kada vam zimska sezona pruža mogućnost da radite na drugim oblastima vašeg učinka, pored ciljanih sesija na sobnom biciklu.

Image by Drazen Zigic on Freepik

Ana Lu

Read Previous

Tri najćešće nedoumice novopečenih roditelja!

Read Next

Kako se izboriti sa problemima? 8 jasnih signala da vaše telo popušta pod stresom

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *