Motivacija za vežbanjem je ono što nas pokreće

Motivacija za vežbanje

Foto: freepik.com

Put do sreće i uspeha često je bolan i neprijatan. Mnogim ljudima nedostaje motivacija za vežbanjem, a to vodi do nezadovoljstva, lenjosti i nedostatka ambicije.

Psiholozi su otkrili da unutrašnja (intrinzična) i spoljašnja (ekstrinzična)  motivacija mogu imati različite efekte na ponašanje i delovanje ljudi ka ostvarenju svojih ciljeva.

Kada imate aktivnost koju obavljate radi čistog uživanja u njoj i zbog toga što vam prirodno odgovara onda se radi  o unutršnjoj motivaciji

Primer možete pronaći u vežbanju u kome uživate, u fizičkim aktivnostima ili želji da se oslobodite stresa ,a ne radi viška kilograma. Isto tako u trčanju  koje vas opušta ili imate želju da pobedite lični rekord, a ne da pobedite u takmičenju. To  radite jer vam je prijatno, interesantno, zabavno i osećate se ispunjeno.

Kod spoljašnje motivacije najčešće imate želju  da dobijete  nešto zauzvrat, nagradu ili pohvalu , i zbog toga kvalitet vašeg angažovanja obično bude lošiji. Bitan je ishod , ali to ne zadovoljava vase osnovne psihološke potrebe.

Obzirom da smo svi različiti i da nije svaka aktivnost svima prijatna ,u nedostatku unutrašnje motivacije oslanjamo se na spoljašnju.

Prepoznavanje truda i pohvala budu veoma bitni u motivisanju pojedinaca. Ali u tom slučaju ne treba zapostaviti unutrašnju motivaciju.

Pročitajte još: Napadi panike i panični poremećaji

 

KAKO OJAČATI MOTIVACIJU ZA VEŽBANJEM

  1. Morate verovati u sebe. Samopouzdanje je najvažnije, ako ne verujete u sebe put do cilja je tezak. Da biste se aktivirali i motivisali morate imati stav da vi to možete. 
  2.  Bitno je da budete optimista. Istraživanja pokazuju da je učenje  optimizma priznavanje trenutka kada ste pesimistični, nekada se osećate kao da je ceo svet vaš ,a nekada vam se ne ustaje iz kreveta. Kada se suočite sa tim imate moć  da raspravljate o pesimizmu. 
  3. Dobar prijatelj će vam pomoći da postanete odgovorni za svoj napredak u postizanju ciljeva. Danas to moze biti i personalni trener koji će vam na najbolji i profesionalan način pomoći u  postizanju uspeha ,ali i biti vaš motivator i oslonac kada gubite snagu i volju. To je neko ko će vam  pomoći da prevaziđete sve negativne aspekte kroz koje prolazite u toku treninga.
  4. Stavite svoju opremu za vežbanje na vidljivo mesto. Kupite opremu u kojoj ćete se osećati lepo i koja će vam biti udobna, stavite je na sto ili stolicu, tako ćete imati stalni podsetnik na zadate ciljeve i prioritete.
  5. Okružite se motivacionim citatima. Oni će vam biti stalni podsetnici da krenete i da radite na svojim ciljevima.

“ Jedini loš trening  jeste onaj koji se nije ni dogodio.”

Kada pronađete svoj lični motiv i cilj, put do uspeha je siguran. Nije dovoljo da želite da budete u formi , bitno je da želite da budete zdrava osoba . Svaki trenutak je pravo vreme , sve ostalo je oduglovačenje.

Ukoliko ne znate koje biste vežbe radili u kućnim uslovima imate mogućnost online treninga koji vam može biti i dobra motivacija za vežbanjem.

Sale R

Read Previous

Obavite kućne poslove brže uz ove savete

Read Next

Drač – Biser Jadrana i najveće letovalište Albanije

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *