Drač – Biser Jadrana i najveće letovalište Albanije

drač-dvorac-ulica-albanija

Foto: Pixabay.com

Drač je jedan od najznačajnijih i najstarijih gradova Albanije. Kao najveća albanska luka na obali Jadranskog mora, smatra se glavnim turističkim centrom zemlje. Bogata istorija grada ostavila je upečatljiv trag – brojni lokaliteti i arheološka nalazišta čine ovo letovalište još živopisnijim i zanimljivijim mestom za odmor.

Duge peščane plaže i tirkizno plavo more glavni su razlozi koji privlače turiste u Drač. Letovanje u Albaniji biće izgleda popularno i u godinama koje slede, i to ne samo zbog neobične lepote prirode i još neistraženih turističkih potencijala, već i zbog pristupačnih cena. Zapravo, sve više ljudi sa prostora Balkana bira da svoj letnji odmor provede u Draču, jednom od najstarijih gradova u ovom području.

Otkrivamo vam kakva istorijska blaga kriju zidine starog grada, gde su najlepše plaže i šta neizostavno morate posetiti ukoliko letujete u Draču. Pročitajte.

Drač kroz istoriju: od Jadranske taverne do turističkog centra

Od 7. veka p.n.e. kada mu je rimski pesnik Katulus dao simboličan naziv Jadranska taverna do današnjih dana, Drač je doživeo burnu istoriju. Prema najstarijim zapisima, osnivanje Drača vezuje se za 627. godinu pre nove ere, kada je podignut kao antički grad Epidamnos. Pod vlašću starih Grka bio je do 3. veka pre nove ere. Potom ga preuzimaju Rimljani i menjaju naziv grada u Dirakijum (Dyrrhachium). Rimska uprava doprinela je neverovatnom razvoju grada, pa je smatran značajnom trgovačkom lukom.

grad-drač-albanija
Foto: Pixabay.com

Drač je bio deo velikog Vizantijskog carstva, vodili su ga Mlečani i Turci. Krajem 19. veka veliki broj Srba muslimanske vere naselio je ovaj kraj, nakon okupacije Bosne i Hercegovine od stane Austrougara (1878. godine). Među pravoslavnim življem smatran je “starim srpskim gradom”, a postojala je i zamisao da postane srpska izvozna luka. Na početku 20.veka, u jednom kraćem periodu (od 1913. do 1920. godine) bio je prestonica Albanije. Može se reći da je pravi procvat i modernizaciju Drač doživeo posle Drugog svetskog rata. Danas predstavlja, uz Tiranu, ekonomski i turistički centar u zemlji.

Antički lokaliteti u Draču koje morate posetiti

Drač je idealna destinacija za sve koji letovanje zamišljaju kao aktivan odmor na kome je moguće potpuno se opustiti, ali i otkriti nešto novo. Grad-luka podeljen je na stari i novi deo, a neke od najznačajnijih znamenitosti su amfiteatar rimskog cara Trajana, Arheološki muzej i vizantijsko utvrđenje Kalaja e Duresit.

Kao jedan od najvećih na Balkanu, amfiteatar je izgrađen u 2. veku nove ere i bio je u upotrebi 200 godina. Mogao je da primi oko 20.000 ljudi, a njegov eliptičan oblik i impozantna arhitektura oduševljava posetioce i danas. Smatra se jednom od popularnijih turističkih atrakcija u Albaniji, a naročito je zanimljiv zbog kapele sa ranohrišćanskim mozaikom koja se nalazi unutar amfiteatra.

mozaik-kapela-drač
Foto: Pixabay.com

U blizini obalskog šetališta u Draču nalazi se Arheološki muzej, prvi i najveći arheološki muzej u Albaniji. U muzeju se čuva preko 3200 predmeta. U pitanju su artefakti iz perioda praistorije, Antičke Grčke i Rima, kao i Vizantijskog carstva, među kojima kameni sarkofazi, antički novac, te minijaturne skulpture boginje Afrodite.

Jedna od kulturno istorijskih znamenitosti koja zavređuje pažnju sasvim sigurno je i dvorac u Draču (Kalaja e Duresit). Ovu tvrđavu sagradio je vizantijski car Anastazije I u 5. veku. Tada je Drač važio za jedan od najutvrđenijih gradova na Jadranu.

Kristalno more i beli pesak – rajske plaže u Draču

Prostrana, dugačka i peščana gradska plaža u Draču pogodna je za porodični odmor sa decom. Durres beach se proteže ka jugu dužinom od oko desetak kilometara. Karakteristična je po svom sitnom pesku i plićaku, te postepenoj dubini. S obzirom na to da se nalazi nedaleko od centra grada i da ima širok izbor zabavnih i sportskih sadržaja, ne treba da iznenadi što je jedna od omiljenijih plaža na albanskoj obali Jadranskog mora.

Među poznatijim plažama van grada koje zadivljuju belim peskom i kristalno čistim morem su plaže Golemi, Mali Robi i Gjenerali. Okružene borovom šumom, manje, mirnije i intimnije predstavljaju pravu oazu i savršeno mesto za opuštanje. Svojom netaknutom lepotom izdvaja se i kamenita plaža Badhori.

Ljubitelji ronjenja ne treba da zaobiđu Lalzi zaliv, koji se nalazi severno od Drača i predstavlja svojevrsno prirodno blago. Voda u zalivu je izuzetno čista, a na plažama nema mnogo posetilaca. Zbog toga su pve plaže i uvale odličan izbor za sve koji tragaju za mirom i relaksacijom.

Među turistima je naročito popularan Rt Rodon, kao i plaža Spilje, koja je sasvim opravdano svojom lepotom zaslužila epitet “rajska plaža”.

Kako do Drača?

Drač se nalazi na nešto više od pola sata vožnje automobilom od Tirane prema zapadu (oko 33 kilometara). Saobraćajna povezanost je dobra. Premda ne postoji direktna autobuska linija iz Srbije za Drač, putovanje iz Beograda ili pak Niša je moguće s jednim presedanjem u Prištini.

Drač je od Beograda udaljen oko 770 kilometara, a od Niša 300 kilometara. Za turiste koji se odluče da u letovalište Drač putuju automobilom, zbog aktuelne situacije u zemlji i svetu i zatvaranja granica pojedinih zemalja za državljane Srbije preporučuje se vožnja preko Kosova. Za ulazak na Kosovo potrebna je samo lična karta, a od januara 2021. godine za prelazak albanske granice ne treba pasoš ni međunarodna vozačka dozvola. Međutim, vozači treba da pripreme zeleni karton.

Ukoliko putujete iz zapadne Srbije, preporučen je ulazak na Kosovo preko prelaza Jarinje. Za putnike iz Beograda, Novog Sada ili gradova severne i istočne Srbije, savetuje se prelaz Merdare. Putovanje dalje treba da se odvija rutom: Priština – autoput Ibrahima Rugove – granica sa Albanijom – Tirana – Drač.

Provod u Draču – zabava za sve uzraste

Drač je poznat na albanskoj rivijeri kao turistička destinacija koja nudi najviše mogućnosti za dnevni i noćni provod. Brojni klubovi, barovi i kafići privlače mlade iz zemlje i regiona koji žele da se opuste i zabave. Neka od najukusnijih jela i morskih specijaliteta mogu se probati u brojnim restoranima, i to po mnogo pristupačnijim cenama nego, primera radi, u letovalištima u Grčkoj i Crnoj Gori.

No, pored delikatesa koji zadovoljavaju ukuse onih najizbirljivijih, izvanredne kuhinje i zabave, Drač mnoge opčinjava upravo zbog toga što predstavlja idealnu kombinaciju sadržaja za sve uzraste. Od prelepih plaža i tirkiznog mora, preko istorijskih i kulturnih znamenitosti do zabavnih i sportskih sadržaja – nije ni čudo što ovo albansko letovalište postaje sve omiljenije među turistima.

Srbijanka Stanković

Read Previous

Motivacija za vežbanjem je ono što nas pokreće

Read Next

Plastični IBC kontejneri – inovativna paleta proizvoda nove generacije

One Comment

  • tekstu nedostaje opis odnosa obi;nog stanovnistva prema gostima iz srbije. unapred hvala na slede’em tekstu.

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *