Parga Grčka: Najpoznatije letovalište Epira

Parga je gradić i letovalište na zapadu Grčke, na severozapadu okruga Preveza u periferiji Epir, smešten u malom zalivu Jonskog mora, nasuprot ostrva Antipaksos i Paksos. Nalazi se na 50 km severno od grada Preveza, 30 km južno od Igumenice i 60 km jugozapadno od Janjine, administrativnog centra periferije Epir. Od luke Kerkira na Krfu, jednom od najlepših grčkih ostrva, Parga je udaljena 87 km.

Parga je najpopularniji turistički centar ovog dela Grčke. Karakterišu ga predivne plaže pokraj čistog i toplog Jonskog mora, rajski ambijent prirode u zalivu, zanimljiva arhitektura, odlična turistička infrastruktura i brojni tragovi bogate istorije koje su ovde ostavljale razne civilizacije.

Ako se odlučite za letovanje u Grčkoj, evo šta sve možete videti i raditi u Pargi. Ko zna, možda vam baš ovaj tekst pomogne da se odlučite da vaša sledeća grčka destinacija bude upravo Parga.

Istorija Parge

Najstarija saznanja o postojanju naselja na teritoriji današnje Parge sežu do XIV veka p.n.e. Tada je ovde postojalo naselje koje je trpelo snažan uticaj mikenske kulture. Nakon raspada mikenske civilizacije, Pargom vladaju najpre starogrčka plemena, onda Rimljani, a posle njih Vizantijci, sve do XV veka. Početkom istog veka Parga pada pod upravu Venecije, čiji se uticaj i danas snažno oseća u gradu. Venecijanci su do kasnog XVIII veka razvijali ovo područje, nakon čega su nastupili burni događaja koji su bili posledica nastojanja Mletaka, Francuza, Britanaca, Austrijanaca i Rusa da preuzmu prevlast u jadranskim i jonskim vodama. Onda su Britanci 1817. godine prodali Pargu Turcima. Pod turskom najezdom najezdom stanovništvo prebegava na ostrvo Krf, nepremostivu prepreku za Osmanlije. Posle Balkanskih ratova, 1913. godine Parga se priključuje savremenoj Grčkoj i kreće njena potpuna obnova.

Znamenitosti Parge

Parga je danas kosmopolitsko mesto, stecište turista iz svih krajeva Evrope. Često je posećuju i ovde letuju i Srbi.  S obzirom da se nalazi u zalivu, posmatrano sa urbanističkog aspekta, Parga zauzima amfiteatralni oblik, spuštajući se sa brda Pezevolos koje okružuje njene obale, do samog Jonskog mora.

U samom središtu zaliva, nadomak parginih plaža, smestilo se malo Bogorodičino ostrvo sa crkvom Presvete Bogorodice, na kome se održava čuveni letnji festival Parga. Na obali se nalazi mala gradska luka, uz koju je smešten i sam centar grada. Tu ćete naći mnoštvo kafića, barova, diskoteka, restorana, taverni, poslastičarnica, prodavnica, butika, suvenirnica, pekara i brojnih drugih turističkih objekata. U Pargi postoji pošta, medicinska ambulanta, nekoliko apoteka, turistički info centri, rent a car i rent a bike agencije. Sa obe strane luke prostiru se plaže Parge. Uz luku i plaže prolazi prelepo šetalište duž koga su načičkani kafići i restorani.

Venecijanska tvrđava u Pargi

Zapadno od luke, na vrhu jednog brda locirana je venecijanska tvrđava. Prvobitnu tvrđavu podigli su u XI veku stanovnici Parge da bi se zaštitili od stalnih napada pirata i Turaka. Nakon što je  pretrpelo znatna oštećenja, utvrđenje su u XIII veku obnovili Venecijanci. Godine 1452. godine osvajaju ga Turci i tom prilikom srušen je njegov dobar deo. Turski piratski vođa Hajrudin Barbarosa je 1537. godine sravnio sa zemljom ostatak tvrđave i kuće koje su se nalazile unutar njenih zidina. Današnji oblik tvrđava je dobila 1572. godine, kada je Mlečani potpuno obnavljaju i stvaraju od nje snažno utvrđenje, koje je odolevalo brojnim napadima više od dva veka, da bi ga 1819. godine kupio turski Ali Paša. On je zatim još više ojačao utvrđenje, obnovio brojne građevine unutra bedema i podigao nove objekte, sagradio harem i hamam.

Ulazna kapija utvrđenja ukrašena je reljefom krilatog zmaja Agios Markos, a u unutrašnjosti se i danas mogu videti razne odaje, vojni objekti, magacin, tajni prolaz koji iz tvrđave vodi do mora, ostaci stambenih kuća itd. Sa vrha same tvrđave pruža se fantastična pogled na čitav zaliv i samu Pargu, kao i na ostrvo Presvete Bogorodice. Čitav prostor unutar zidina pretvoren je u park sa borovima i čempresima, ispresecan pešačkim popločanim stazama. Unutar kompleksa postoji kafić i više prodavnica suvenira.

Ali Pašina tvrđava Antuza

Na 6 km od centra Parge nalazi se i Ali Pašina tvrđava Antuza, sagrađena 1814. godine, na brdu između Parge i sela Agia. Tvrđava je poligonalnog oblika, opasana visokim kamenim zidinama, uz koje se nalazi nekoliko kula. Neki delovi kompleksa su dobru sačuvani, dok je drugima potrebna što skorija restauracija. U dvorcu se tokom letnje sezone održavaju brojne kulturne manifestacije, a zbog odlične rasvete, dvorac noću izgleda impozantno.

Muzeji i crkve

U Pargi možete posetiti i nekoliko znamenitih muzeja. Međutim, posebno treba istaći podatak da području Parge i njene okoline postoje brojne crkve i manastiri, ukupno više od 50 verskih objekata. Najveća je crkva Svetog Nikole, zaštitnika Parge, koja se nalazi  u samom centru letovališta.

Reka bola i Nekromantion

U okolini Parge svakako treba obići reku Aheron, u grčkoj mitologiji poznatu kao reka bola. To je jedna od pet reka podzemnog sveta (Hada). Mit govori da je preko reke Aheron Haron u svom čamcu prevozio duše umrlih iz ovozemaljskog u podzemni Hadov svet. Ime je dobila po bogu Aheronu, čuvaru Hadovih reka.

Na severnoj obali reke, svega 20 km od Parge, locirano je arheološko nalazište Nekromantion, sa ostacima brojnih objekata drevnog svetilišta posvećenog Hadu, bogu podzemnog sveta. Stari Grci su dolazili u ovo svetilište kako bi mogli da stupe u kontakt sa dušama pokojnika, a Nekromantion je prvi put pomenut u epovima starogrčkog pesnika Homera. Svetilište je razoreno od strane Rimljana, koji su ga 167. godine p.n.e. spalili.

U dolini Aherona postoji još nekoliko kulturno-istorijskih znamenitosti. Istovremeno, Aheron predstavlja i veliku prirodnu atrakciju ovog dela Grčke. Celom dužinom reka je kristalno čista i pruža odlične uslove za vožnju kajaka, rafting, pecanje. Posebnu atrakciju predstavlja jahanje konja kroz idilično prirodno okruženje rečne doline, u kojoj se nalazi mnoštvo restorana i taverni, kao i nekoliko kamp naselja.

Parga plaže koje treba obići

Parga i njena okolina imaju puno odličnih plaža. Evo naših preporuka za najbolje plaže u Pargi.

Gradska plaža Krioneri je peskovita, potpuno uređena, sa brojnim turističkim sadržajima. Na njoj postoje tuš kabine, mogu se iznajmiti suncobrani i ležaljke, kao i oprema za vodene sportove. Uz plažu se prostire gradska promenada, sa tavernama i beach barovima. Sa plaže pogled je usmeren pravo na ostrvo Bogorodice do koga bolji plivači mogu da doplivaju. U jeku sezone na ovoj plaži je često prevelika gužva, pa je onima koji vole mirniji ambijent možda ipak bolje da pronađu drugo mesto za sebe.

Za mirniji odmor bolja opcija je definitivno plaža Piso Krioneri, udaljena svega nekoliko minuta pešačenja od centra Parge. Ova plaža je smeštena u podnožju brda koje predstavlja njenu prirodnu zaštitu i na čijem vrhu je smeštena mala crkva Svetog Atanasija. Iako je i ova plaža dobro posećena na njoj nikad nema prevelike gužve. U njenom neposrednom okruženju nalazi se malo ostrvo Device Marije, dve morske stene Skordas i Kremidas, kao i nekoliko malih pećina interesantnih za istraživanje.

Plaža Lihnos udaljena je 4 km od Parge prema jugu. Duga je oko 1.300 m i prekrivena je uglavnom peskom, a manji deo krupnim šljunkom. Smatra se najlepšom plažom Plažom i jednom od najlepših u oblasti Epira. Pruža odlične uslove za bavljenje vodenim sportovima, pre svega ronjenje, surfovanje, skijanje na vodi i ribolov, kao i za paraglajding. Posebnu atrakciju predstavlja Afroditina pećina, do koje se stiže za svega 5 minuta vožnje čamcem ili pedalinom. Starogrčka legenda kaže da se u ovoj pećini kupala boginja ljubavi i lepote Afrodita, po kojoj je pećina i nazvana. Na plaži postoji čitav niz kafića i taverni koje nude suncobrane i ležaljke uz naručeno piće. U neposrednoj blizini zaliva u kom je smeštena ova plaža nalaze se brojni hoteli i apartmani, kao i veliki auto kamp.

Plaža Valtos udaljena je oko 2 km severno od centra Parge. Prekrivena je u jednom delu krpnim šljunkom, pa sitnijim šljunkom, koji se na kraju pretvara u fini mekani pesak. Plaža je duga oko 1,1 km i ima širok pojas plićaka, a more je jako čisto, pa je pogodna za porodice sa decom i neplivače. Ipak, treba imati na umu da je more ovde nešto hladnije u odnosu na druge plaže u Pargi. Na Valtosu se mogu iznajmiti suncobran i ležaljke, plaža je izuzetno čista i uređena i poseduje tuš kabine. Na njoj se nalaze brojni barovi, taverne i restorani. Jedan od beach barova poseduje bazen i predstavlja idealno mesto za one koji vole vrhunsko uživanje. Na plaži su popularni i razni vodeni sportovi – ronjenje, skijanje na vodi, jedrenje, ribolov itd. Do nje se može stići pešice za nekih pola sata, ali put vodi preko brda na kom je smešten venecijanski dvorac i dosta je strm. Drugu, za one sa slabijom kondicijom svakako bolju opciju, predstavljaju brodići koji iz luke u centru Parge voze direktno do plaže Valtos.

Ostale znamenite plaže Parge su: plaža Agios Sostis, plaža Agios Joanis, plaža Sarakinko i dr.

Parga izleti

Iz luke u Pargi organizuju se brojni izleti. Posebno su popularni odlasci brodićem do obližnjih ostrva Paksos i Antipaksos, kao i do drugih ostrva u Jonskom moru (Krf, Lefkada, Kefalonija, Zakintos). Isto tako, postoje organizovane ture obliaska brojnih prirodnih i kulturno-istorijskih znamenitosti u čitavoj oblasti Epira.

Kako stići do Parge

Saobraćajna povezanost je odlična. Postoje direktne autobuske linije koje povezuju Pargu sa većim gradovima u Epiru (Preveza, Igumenica i Janjina), kao i sa Atinom i Solunom. Najbliži aerodrom Aktio nalazi se na 65 km od Parge, u blizini Preveze. Sa njega postoje direktni letovi do Atine, Soluna i još nekoliko destinacija u Grčkoj. Na 105 km od Parge smešten je i aerodrom Janjina, koji je direktnim letovima povezan sa Atinom, Solunom, Jonskim ostrvima i sa mnogim evropskim gradovima. Parga je od Beograda udaljena 945 km, a od Niša 710 km.

admin

Read Previous

Cigarilosi i tompusi: zašto su tako posebne kubanske cigare?

Read Next

Oman biljka: Korov koji leči mnoge bolesti

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *