Cigarilosi i tompusi: zašto su tako posebne kubanske cigare?

Kubanski cigarilosi i tompusi su definitivno najpoznatija vrsta cigareta na svetu. Duvan se na Kubi uzgaja već vekovima, a cigarete su se počele proizvoditi tokom španske kolonizacije u vreme kralja Filipa II (1527-1598). Danas je i proizvodnja cigareta i njihov izvoz pod strogom kontrolom kubanske vlade, tako da ih je veoma teško naći u ostatku sveta.

Očigledno je da su kubanske cigare prilično popularne i da predstavljaju simbol za više staleže, ali ne možemo da se ne zapitamo zašto je to tako? Šta ih razlikuje od bilo kojih drugih kvalitetnih cigareta?

Besprekoran kvalitet

Ako je nešto izuzetno retko i kvalitetno, to ga čini još poželjnijim. To bi na jednostavan način objasnilo popularnost kubanskih cigareta. No i pored kvaliteta, još jedan bitan razlog njihove popularizacije jeste i kubanska istorija. Verovatno već pretpostavljate da to ima veze sa Kubanskom revolucijom – i u pravu ste.

Kratki opis proizvodnje

Dakle, kubanske cigarete se proizvode već vekovima. No, ono što je specifično za njih jeste da se već stotinama godina proizvode na isti, tradicionalan način. Postoje i informacije da se mora ispoštovati stotinak pravila za njihovu proizvodnju.

Svaka cigareta mora da bude savršena, svako pakovanje mora da bude savršeno. Ispunjavanje ovih najstrožijih standarda kreće još od samog uzgoja duvana. Zemljište se mora đubriti najboljim đubrivom, duvan mora imati najbolje uslove za svoj rast, da dobija dovoljno sunca i kiše, da bude zaštićen od štetočina.

Ide se toliko daleko da se odvajaju delovi duvana koji su bolesni, izjedeni ili okrnjeni od onih koji su zdravi. Taj nesavršen duvan se prodaje kao jeftiniji. Pojedine firme su u potpunosti posvećene tome da iskopiraju najkvalitetnije kubanske cigarete, pa one neretko otkupljuju ovaj duvan sekundarnog kvaliteta.

Dalje se zdrav duvan odvaja i suši zasebno u strogo kontrolisanim uslovima. Svaka greška u proizvodnji se ne toleriše, takvi proizvodi se isto prodaju po nižim cenama.

Ovakva proizvodnja se praktično prenosi sa kolena na koleno. Kubanci su porodično uključeni u uzgoju duvana, pravljenje cigareta i njihovu prodaju.

Uz ovakvu proizvodnju su i postale izuzetno popularne u svetu. I pre Kubanske revolucije ih je bilo teško naći, ali nakon nje još teže, što je cigarete učinilo još poželjnijim, naročito u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kubanska revolucija

Tokom 50-ih godina prošlog veka situacija u Kubi je postala dosta napeta. Kubanci su krenuli u borbu protiv američkom imperijalizma, svrgnuli tadašnjeg vladara, Flugensija Batiste. Vođa te revolucije je bio Fidel Kastro, zajedno sa Če Gevarom.

Nakon toga je usledio ekonomski embargo SAD-a nad Kubom. Do tada je većina izvoza iz ove ostrvske države išla u SAD, od tad se ta situacija promenila.

Fidel Kastro koji je bio veliki obožavalac kubanskih cigareta, govorio je da mu je omiljena marka cigareta Kohiba. Često se u javnosti mogao videti kako ih puši, a isto tako ih je neretko poklanjao svetskim džavnim zvaničnicima.

Sa embargom je postalo praktično nemoguće doći do ovih cigareta, naročito Amerikancima, koji su uspevali da ih kupe samo ilegalnim putem.

I dan danas je situacija između SAD-a i Kube dosta napeta, još više od dolaska Donalda Trampa na vlast, ali Amerikancima je, kao uostalom i turistima iz ostatka sveta koji putuju na Kubu na odmor, dozvoljeno je da ponesu kutiju cigareta kada krenu kući..

Kubanske cigare: kako prepoznati lažnjak?

Na Kubi ćete verovatno naići na dosta ljudi koji se predstavljaju kao distributeri kubanskih cigareta, no, oni su svi obično lažnjaci. Postoji nekoliko načina da saznate da li vam neko prodaje pravi i najkvalitetniji duvan na svetu.

  1. Kubanske cigarete su čak i na Kubi izuzetno skupe. Ako vam ih neko nudi po niskoj ceni ili na popustu to je prvi znak da nije u pitanju original.
  2. Originali se ne prodaju na ulici. Najbolje je da kupite cigarete u radnjama koje su ovlašćene za njihovu prodaju. Ove trgovine rade već decenijama i direktno sarađuju sa dobavljačima, dakle, ne prodaju se na crno.
  3. Ako na kutiji ili na samim cigaretama primetite bilo kakve nesavršenosti, u pitanju je lažnjak. Kao što smo već napomenuli u tekstu, ovaj proizvod mora ispuniti najstrožije standarde, svaka nesavršenost ukazuje na to da proizvod nije pravi. Ako je kutija ulubljena, okrnjena, ako ima štamparskih grešaka ili vam generalno deluje da kutija a i sam proizvod nisu najvišeg kvaliteta, onda je vrlo verovatno da prodavac pokušava da vas prevari.
  4. Na kutijama je tačno naznačeno da su cigarete ručno pravljene (totalmente a mano), ispod se nalazi kod fabrike koja je cigarete izradila, kao i datum sa informacijom kada su cigarete spakovane u kutiju. Lažnjaci obično ne sadrže sve ove informacije.
  5. Na kraju, originalne kubanske cigarete možete prepoznati po ukusu. Najkvalitetniji kubanski duvan je daleko jači od bilo koje druge cigarete koju ste probali. Ima specifičan ukus, koji nije podnošljiv ni mnogim pušačima sa “dugim stažom”. Nema razlike u kvalitetu između cigareta, svaka ima identičan ukus i pruža potpuni užitak.

admin

Read Previous

Koliko redosled rođenja određuje ličnost deteta (Gejl Gros)

Read Next

Parga Grčka: Najpoznatije letovalište Epira

One Comment

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *