Plastični IBC kontejneri – inovativna paleta proizvoda nove generacije

Kontejneri srednjeg obima ili IBC kontejneri, kod nas poznatiji kao plastične cisterne, predstavljaju jedan od najpopularnijih proizvoda na savremenim tržištima skladištenja i transporta tečnih i rinfuznih roba.

Ovi plasticni kontejneri inovativnog dizajna i visoke upotrebne moći, rezultat su dugogodišnjih razvojnih projekata holandske kompanije Schoeller Allibert i svetskih kompanija za preradu hrane i pića čiji se proizvodni procesi baziraju na proizvodnji i distribuciji tečnih proizvoda.

Schoeller Allibert se više od 50 godina bavi proizvodnjom visokokvalitetne povratne ambalaže na sedam ključnih tržišta koja obuhvataju industrijsku proizvodnju, poljoprivredu, hranu i njenu preradu, industriju pića, maloprodaju, automobilsku industriju i udruživanja kroz lance potrošača.

Zbog čega su IBC kontejneri revolucionaran proizvod čije jedinstvene karakteristike predstavljaju standard u kvalitetnom i bezbednom transportu tečnih roba? 

Savremen dizajn i visok stepen funkcionalnosti

IBC kontejneri predstavljaju idealna logistička rešenja za skladištenje i transport različitih vrsta tereta koja obuhvataju sve vrste tečnosti prehrambene industrije, farmaceutske i kozmetičke proizvode, petrohemijske proizvode kao što su ulje, gas, rastvarači, deterdženti, kao i hemikalije u tečnom stanju, ukljućujuči opasne i zapaljive materije.

Napravljeni od visoko kvalitetne durabilne plastike male težine i visoke nosivosti, ovi kontejneri karakteristični su po stepenu  funkcionalnosti i ekološke prihvatljivosti. Kompaktan dizajn omogućava maksimizaciju upotrebnog prostora i korisnog tereta u svim fazama manipulacije tečnim robama pogodnih za drumski, železnički, pomorski i aero transport.

Jedna od najznačajnijih karakteristika IBC kontejnera, pored jedinstvenog dizajna “kese u kutiji” jeste i smanjenje obima za čak 2,5 puta kada su prazni i sklopljeni za povratna putovanja. Takođe, ove tipove kontejnera karakteriše izuzetno mala težina u poređenju sa većinom drugih distributivnih jedinica što direktno utiče na smanjenje troškova prevoza.

Integrisanost u automatizovanim skladištima

Revolucionarnost dizajna IBC kontejnera ogleda se, pre svega, u mogućnosti jednostavnog sklapanja i rasklapanja kutije što omogućava fantastičnu uštedu troškova ali i skladišnog prostora, prvenstveno u povratnim putovanjima.

IBC kontejnere karakteriše i integrisano postolje za nosač kontejnera koje omogućava lako slaganje, rukovanje i manevrisanje u automatizovanim sistemima visoke efikasnosti. 

Čvrsta i stabilna konstrukcija dvostrukih zidova može podneti opterećenje do 1500 kg i čak do 8000 kg u slučaju opterećenja sa mogućnošću slaganja.

Kontejneri poseduju i ergonomske ručke na bočnim strana koje omogućavaju brzu i laku manuelnu manipulaciju tokom složenih procesa utovara i istovara robe.

Jedinstveni sistem “kesa u kutiji”

Ovaj tip povratne ambalaže za višekratnu upotrebu objedinjuje jedistven sistem “kese u kutiji“ koji karakteriše eksterna kutija dvostrukih zidova koji omogućavaju maksimalan stepen zaštite tečnih roba u svim segmentima skladištenja i transporta.

Visok stepen funkcionalnosti ove ambalaže ogleda se u sistemu jednokratne kese koja pruža dodatnu zaštitu tečnim proizvodima ali i olakšane procese utakanja i istakanja tečnosti pre svega kada postoji potreba da se tečnost  brzo i efikasno pretoči u manje prenosne jedinice.
Za punjenje i pražnjenje kontejnera na raspolaganju su ulazne i izlazne uvodnice ili ventili u raznim dimenzijama i dizajnu.

Takođe, u ponudi je i širok spektar kesa različitih dimenzija, u zavisnosti od namene, izrađenih od nekoliko slojeva filma različitih materijala, zavarenih zajedno, od kojih svaki sloj pruža željene performanse u funkciji maksimizacije zaštite robe i očuvanja njenih karakteristika.

Imajući u vidu visoke higijenske standarde koje nameće industrija hrane i pića, svojim funkcionalnim rešenjima IBC kontejneri pružaju mogućnost maksimalne kontrole proizvodnih procesa i negativnih faktora koji ih okružuju, kako za osiguranje zdravlja krajnjeg potrošača, tako i za uštedu troškova koji mogu nastati izmenama sastava ili kvarenjem robe.

Zaštita od spoljašnjih faktora

Jedan od najvećih kvaliteta plastike je otpornost materijala koja omogućava visoko kvalitetne performanse u diverzibilnim primerima ekstremnih okruženja. Ovi negativni uticaji obuhvataju nagle promene klimatskih faktora, izuzetno visoke ili niske temperature, sunčevu svetlost, vlagu ili kontaminaciju hemikalijama ili kiselinama. Svojim jedinstvenim svojstvima, IBC kontejneri za skladištenje i transport tečnosti i rasutog tereta, ne podležu razmnožavanju insekata, bakterija ili gljivica koje vrlo lako mogu prouzrokovati kontaminaciju robe.

Dodatnu sigurnost i kontrolu kvaliteta omogućava sistem jednokratne kese čijim je uklanjanjem, nakon upotrebe, proces čišćenja unutrašnjosti plastičnog kontejnera brz i jednostavan, omogućen velikim glatkim površinama, izlivenim od jednog komada plastike, sa kojih se prljavština lako uklanja.

Dizajn orijentisan ka recikliranju

Ponovno korišćenje materijala je osnovna odrednica moderne cirkularne ekonomije. U cilju maksimalnog očuvanja životne sredine, plastični IBC kontejneri napravljeni su od 100% reciklirajuće plastike koja značajno smanjuje štetne emisije CO2. Ova vrsta povratne ambalaže dizajnirana je u cilju efektivne optimizacije njenog životnog veka što iznosi i do 10 godina u industrijskim uslovima.

Recikliranjem plastičnih IBC kontejera oni postaju resurs koji se može upotrebiti nebrojeno puta čime se smanjuje trošenje prirodnih resursa i pomaže stabilizacija klimatskih promena.

admin

Read Previous

Drač – Biser Jadrana i najveće letovalište Albanije

Read Next

Zanimljive stvari koje nikada ne izlaze iz mode!

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *