Putovanje avionom po prvi put: najvažniji saveti

Prvo putovanje avionom je uzbudljivo iskustvo, ali takođe može biti i veoma stresno za putnike koji nisu upoznati sa pravilima, procedurama i praksama na aerodromu i u avionu. Osim toga, kod nekih osoba se javlja strah od letenja, što može biti posebno stresno.

Da bi ste sve ovo lakše prebrodili, važno je da se dobro pripremite i prikupite informacije o svemu što je neophodno da uradite pre i tokom putovanja avionom. Dajemo vam nekoliko saveta koji vam mogu biti od pomoći da se lakše spremite za let i izbegnete neprijatna iznenađenja.

Proučite aerodromske procedure

Početni korak u pripremi za prvi let je upoznavanje sa procedurama na aerodromu. Pre polaska, važno je da na sajtu aviokompanije čijim avionom putujete proverite pravila koja su vezana za ručni prtljag: težina, veličina i vrste stvari koje možete poneti sa sobom u avion.

Na primer, kada je u pitanju tečnost, savetujemo da ih uvek stavljate samo u ručnoj torbi, i to samo u providnim plastičnim bocama, koje se mogu otvarati i zatvarati više puta i koje nisu veće od 100ml. Ako imate vezane letove (sa presedanjima), savetujemo vam da proverite i sajtove drugih avio kompanija.

Prijavljivanje putem interneta

Većina avio kompanija nudi onlajn prijavljivanje za svoje letove, što vam daje mogućnost da čekirate (rezervišete) vaš let i na taj način dobijete kartu na svoje ime putem interneta ili putem mobilne aplikacije. Tako se letovi ka celom svetu iz Niša, Beograda i drugih aerodroma kod nas mogu jednostavno rezervisati bez čekanja u redovima na aerodromima ili ispred predstavništva avio prevoznika.

Međutim, važno je naglasiti da neke aviokompanije ne omogućavaju čekiranje putem interneta, pa preoverite na vreme.

Neophodna dokumenta za let avionom

Mnogi putnici koji lete prvi put, često budu zabrinuti oko papirologije koja im je potrebna za putovanje avionom, a to može da bespotrebno stvori stres.  Važno je upamtiti da je najznačajniji dokument vaš pasoš: ako putujete u inostranstvo uverite se da nije istekao i da u najgorem slučaju ima bar tri meseca do prestanka njegovog važenja.

Obavezno uzmite putno osiguranje pre nego što krenete na odmor. Odštampajte dokumente o polisi osiguranja i ponesite ih sa sobom – uverite se da imate broj hitne medicinske pomoći i detaljno izanalizirajte šta pokriva vaše putno osiguranje.

Većina aviokompanija danas izdaje e-karte. Ako ste rezervisali kartu onlajn, dobićete mejl od strane avio kompanije čijim avionom putujete ili od treće strane, sa svim informacijama koje su vam potrebne da pokažete osoblju na aerodromu. Konačno, kada to što ste dobili pokažete aerodromskom službeniku na pultu za prijavljivanje, on će vam dati papirnu kartu za ukrcavanje na let: na njoj će biti ispisane informacije kao što je broj leta, vreme polaska i broj sedišta.To je papir koji vam omogućava da uđete u avion i krenete na vaš prvi let.

Budite na aerodromu bar dva sata pre poletanja aviona

Prolazak kroz celokupnu aerodromsku proceduru je složen i zahteva određeno vreme. Okolnosti na aerodromu ne mogu se predvidet unapred. Nikada ne možete sa sigurnošću znati kolika će gužva biti i koliko će vam tačno vremena trebati da prođete kroz bezbednosne procedure pre ukracavanja u avion.

Zato isplanirajte raniji dolazak na aerodrom, bar 120 minuta pre zakazanog leta. Ovo je naročito važno ako treba da se prijavite na aerodromu ili da ostavite prtljag koji nosite sa sobom. Dolazak na aerodrom najmanje dva sata pre leta će vam omogućiti da se lagano prijavite i ukrcate na let, bez stresa i bez bojazni da ćete zakasniti na let zbog neočekivanih problema koji se mogu pojaviti u poslednjem trenutku.

Proučite sve o vrstama prtljaga i pravilima koja važe na aerodromu

Čekiran prtljag, ručni prtljag, lični predmeti. Kakva je razlika? Ako nikada pre niste putovali avionom, potrebno je da se upoznate sa procedurom oko prtljaga, tj sa vrstama prtljaga i predmeta koje smete da ponesete sa sobom.

Čekirani (registrovani) prtljag

Čekirani prtljag je onaj koji se skladišti u prtljažniku aviona i kojem tokom leta nemate pristup. Težina i veličina registrovanog prtljaga je veća od dozvoljenih vrednosti za ručni prtljag, a kod većine avio kompanija postoje manja ograničenja u pogledau onoga što može da se nađe u čekiranom prtljagu.

Ovakav prtljag treba da bude izmeren i ostavljen na aerodromsku ptrljažnu traku. Kod nekih avio kompanija, prevoz registrovanog prtljaga će biti uključen u cenu karte, dok će druge aviokompanije (najčešće niskobudžetni – low cost avio prevoznici) dodatno naplatiti čekirani prtljag na aerodromu ili pre leta.

Ručni prtljag

Ovo je prtljag koji osoba tokom leta nosi sa sobom i smešta ga u kabini aviona iznad svog sedišta. Dozvoljena težina i veličina ručnog prtljaga je manja od težine čekiranog prtljaga (obično upola, ako ne i više od toga). Sa druge strane, ona je veća od dozvoljenog broja i veličine ličnih predmet putnika.

Ručni prtljag mora da prođe kroz obezbeđenje i postoji spisak predmeta koji ne mogu da se nađu u njemu, i koje ne možete uneti sa sobom u avion. Na primer, bilo kakva tečnosti preko 100ml i stvari koje mogu biti zloupotrebljene da se nose u ručnom prtljagu. Ova vrsta prtljaga je uglavnom uračunat u cenu karte, mada postoje neki izuzetci kod niskobudžetnih aviokompanija, kao što je, recimo, Ryanair.

Lični prtljag

To je prtljag male težine i zapremnine, ručna torbica, laptop ili mali ranac. Kao i ručni prtljag, i prtljag sa ličnim stvarima se nalazi kod putnika u toku leta i za njega  važe iste regulative kao i kod ručnog prtljaga u pogledu nedozvoljenih predmeta. Maksimalna veličina i težina ličnog prtljaga je mnogo manja od težine i veličine ručnog prtljaga –  to su obično samo nekoliko stvari koje smatrate najneophodnijim. Imajte na umu da ne dozvoljava svaka aviokompanija nošenje ličnog prtljaga, i u tom slučaju bićete zamoljeni da vaše lične stvari smestite u ručni prtljag.

Treba napomenuti da će se dozvoljena težina i veličina za svaku vrstu prtljaga razlikovati od aviokompanije do aviokompanije, pa ćete morati da se obratite prevozniku kog ste odabrali kako biste dobili precizne informacije o prtljagu.

Izmerite svoj prtljag kod kuće

Ako imate vagu kod kuće, obavezno izmerite vaš prtljag kako biste izbegli dodatno plaćanje na aerodromu. U slučaju da pređe dozvoljenu težinu i zapreminu koju je propisala aviokompanija, moraćete da doplatite višak prtljaga, a to ponekad može da bude prilično skupo.

Neka vaš prtljag bude lako uočljiv

Obmotajte traku određene boje oko vašeg prtljaga ili nađite neki drugi način da obeležite vaš prtljag tako da bude lako uočljiv. Prilikom preuzimanja prtljaga, umesto da tražite vašu torbu među gomilom sličnih torbi na traci, obeležen prtljag moći ćete lako da je prepoznate i tako uštedite vreme.

Kupite putno osiguranje

Kupovina putnog osiguranja je veoma važna, posebno kada su u pitanju duga putovanja. Ne samo da vam će vam putno osiguranje pokriti troškove u slučaju otkazivanja leta, već može da pokrije i hitne medicinske usluge, izgubljeni ili ukradeni prtljag i sl.

Svaka osiguravajuća kuća nudi drugačiju vrstu osiguranja, a postoji mogućnost dodavanja ili skidanja sa liste stavki koje su pokrivene osiguranjem.

Razmislite o mestu u avionu

Rezervisanjem tačno određenog mesta u avionu, osiguraćete maksimalnu udobnost. Ako, na primer, češće odlazite u toalet, onda je bolje da odaberete mesto do prolaza. Međutim, ako želite da tokom leta dremnete ili ne želite da vam bilo ko smeta, onda je bolje da odaberete mesto pored prozora.

Osim toga, rezervisanje mesta za sedenje je odlična garancija da ćete sedeti pored osobe ili osoba sa kojim putujete. Osoblje će uglavnom pokušati da vas smesti zajedno sa vašim saputnicima, ali to svakako zavisi i od dostupnih mesta na letu, pa se bez rezervacije može desiti da budete razdvojeni od vašeg saputnika.

Stvari koje je dobro imati u avionskoj kabini

Tokom leta aksesoar koji nosite može vam let učiniti ugodnijim. Ponesite jastuk za putovanje, očnu masku za spavanje, pokrivač, čepiće za uši ili koji god drugi predmet za koji smatrate da vam let može učiniti ugodnijim.

Pobedite dosadu u avionu

Napravite muzičku plej listu na vašem telefonu, ponesite neku knjigu za čitanje ili neki uređaj preko kog biste mogli da pratite vaš omiljeni TV program ili gledate filmove. Ovo se posebno odnosi na letove srednjih dužina (između 3 i 6 sati), jer su dovoljno dugi da vam u jednom trenutku postane dosadno, a gotovo po pravilu ne nude nikakve posebne sadržaje koji bi vas mogli zabaviti.

I jedna napomena – iako broj aviokompanija koje nude Wi-Fi raste, ovakva vrsta usluge je još uvek nedostupan kod mnogih avio prevoznika. Zato vam predlažemo da pre leta preuzmete muziku, serije ili filmove na vaš elektronski uređaj kako bi vam omiljeni sadržaji bili dostupni oflajn.

Pijte dovoljno vode

Velika nadmorska visina i mala vlažnost vazduha u kabini aviona mogu za posledicu imati glavobolju i vrtoglavicu, naročito kod osoba koje nisu navikle na takve uslove. Zato je važna hidratacija organizma i unos dovoljne količine vode.

Turbulencija u avionu

Veliki putnički avioni su obično veoma stabilni nakon poletanja. Moći ćete da ustanete sa sedišta i da prođete prolazom bez ikakvog problema, ali pre nego što napustite vaše mesto (sedište) obavezno se uverite da je kapetan leta isključito svetlo za sigurnosne pojaseve. Čak nećete imati ni osećaj da se avion kreće, pa je u tom smislu vožnja avionom znatno udobnija nego vožnja autobusom ili vozom.

Međutim, ako se signal za sigurnosni pojas ponovo uključi tokom leta, to je zato što pilot očekuje turbulenciju. Iako turbulencija može da bude zastrašujuće iskustvo, pogotovo za putnike koji prvi put lete avionom, retko je opasna. Da biste olakšali sebi, dok traje turbulencija, pogledajte kroz prozor prema vrhovima avionskih krila i videćete da vibracije deluju mnogo jače u samom avionu nego što to zaista jesu.

Ne paničite tokom bezbednosnih procedura

Pre poleranja osoblje u avionu će vas provesti kroz neke procedure koje bi trebalo da znate kada letite avionom, kao što su pravila ponašanja u kabini, pravilno vezivanje sigurnosnog pojasa, ili informacije o tome šta treba da radite u hitnim slučajevima. Ne dozvolite da vas ovo uplaši i izazove paniku, jer je reč o standardnoj proceduri koju sve avio kompanije primenjuju uoči svakog leta.

Kako savladati strah od letenja?

Ako se isuviše bojite letenja ili ste jednostavno zabrinuti, porazgovarajte sa vašim lekarom o nekim opcijam koje vam mogu pomoći. Mnogi će vam preporučiti tablete koje vam mogu pomoći da se opustite, a od koristi će biti knjige i saveti koji objašnjavaju načine prevazilaženja straha i anksioznosti kao što su tehnika dubokog disanja ili meditacija.

Ako osetite mučninu ili vrtoglavicu, obratite se osoblju aviona. Oni imaju dugogodišnje iskustvo u takvim situacijama, i njihovi saveti vam itekako mogu olakšati situaciju.

admin

Read Previous

Skijanje na Kopaoniku – avantura na Sunčanoj planini

Read Next

Kako se razvijao automobilizam od samog početka pa do danas

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *