Prvi mesec sa bebom – najčešća pitanja roditelja tek rođene bebe

beba spava

Prvi dani sa bebom su za majku istovremeno najlepši i najstresniji. Novorođenačko doba traje samo mesec dana, a nega u ovom periodu je najvažnija jer je beba najosetljivija. 

U ovom periodu roditelji se upoznaju sa bebom, ustaljuju navike i uče kako da prepoznaju signale koje beba daje. Samim tim, normalno je da postoje određene nedoumice oko nege bebe i pitanja roditelja na koje je potrebno odgovoriti.

U nastavku teksta pročitajte odgovore na najčešća pitanja novopečenih roditelja i pripremite se za prve dane nakon izlaska iz porodilišta. 

Porodilište – nakon koliko dana možete napustiti porodilište?

Ukoliko je porođaj prošao bez komplikacija, u zavisnosti da li je porođaj bio prirodnim putem ili carskim rezom, neohodno je da majka i beba ostanu u porodilištu dva do tri dana.

Odmah nakon porođaja, u prvom i petom minutu se ocenjuje stanje bebe i ona dobija svoju prvu ocenu – APGAR skor. Ukoliko je potrebno uraditi dodatne analize i ispitivanja ili beba ima povišen CRP, neohodno je da beba u porodilištu bude nekoliko dana duže.

Takođe, žutica kod bebe je česta pojava koja brine roditelje i javlja se drugog ili trećeg dana po rođenju. Posledica je povišenog bilirubina, najčešće nije opasna i neće naškoditi bebi, a nestaje uglavnom do kraja prve ili druge nedelje od rođenja u zavisnosti da li je beba prevremeno rođena.

Ishrana novorođenčeta – koliko beba treba da jede u prvom mesecu?

Dojenje uglavnom predstavlja najveći problem majkama i zahteva najviše prakse. Pored toga da li imate dovoljno mleka za bebu, neohodno je i pronaći idealnu poziciju koja će odgovarati i majci i bebi. U ovome vam prvih dana može pomoći patronažna sestra.

Svaka majka postavi sebi pitanje: Da li je beba dovoljno jela ili je i dalje gladna?

Dojenje bebe kad god ona to traži je najbolji način na privikavanje bebe, a ovo je poprilično iscrpljujuće za majku jer to znači da će dojiti nekad na 2 ili 3 sata a nekad i po 12 puta na dan.

U prvih 12 meseci, bebe ne smeju da piju kravlje mleko, već da sisaju ili piju formulu. Ako beba pije adaptiranu formulu onda je neophodno pratiti uputstva i preporuke o količini hrane i hraniti je na 3 sata.

Spavanje – koliko beba treba da spava u prvom mesecu?

U većini slučajeva, u prvih mesec dana bebe najveći deo vremena provedu spavajući u krevecu. U toku noći beba spava oko 7-8 sati, uz prekide sna kako bi je presvukli i nahranili. Spavanje u toku dana je individualno, beba u proseku spava oko 7 sati ali ne u kontinuitetu.

U zavisnosti od same bebe, ona će se buditi na nekoliko sati i odmah opet zaspati ili ostati budna neki vremenski period. Iako prvih dana možete ostaviti noću blago osvetljenje, nakon toga se preporučuje da beba spava u mraku. 

Stručnjaci savetuju roditelje da probude bebu na svaka 3 sata kako bi jela, ukoliko se ona sama ne probudi. Ovakav ritam spavanja bebe imaju sve do 3 meseca, kada počinju noću da spavaju oko 9 sati, a danju malo manje.

Međutim, ono što je veoma naporno za majke je kada bebe po danu ne spavaju duže od 15 minuta u kontinuitetu. Kako bi ovo pokušali da izbegnete, već od prvog dana ustalite određenu rutinu i držite se nje.

Novorođenče spava

Kupanje novorođenčeta – koliko često kupati bebu?

Sa obzirom da bebi pupak otpada u toku 7 do 10 dana, veoma je važno održavati higijenu i ne kvasiti pupak vodom, kako ne bi došlo do infekcije. Preporučuje se kupanje bebe svaki ili svaki drugi dan, a ukoliko je beba rođena u toku leta, neophodno je posebno voditi računa kako beba ne bi dobila osip od vrućine.

Temperatura vode u prvim bebinim danima treba da bude 37 stepeni, a tokom sledećih meseci je smanjiti na 34 stepena.

Pri kupanju bebe, zbog osetljivosti njene kože, koristite proizvode za negu bebe koji su što prirodniji, bez mirisa, sulfata i parabena. Na njima mora biti naznačeno 0+, što je oznaka da su bezbedni za korišćenje od prvog bebinog dana.

Proizvodi koji su vam neophodni su kupka, krema ili losion za telo i posebna krema za bebinu guzu.

Prva šetnja – kada beba može izaći iz kuće?

Bebe koje su rođene u toku leta, već od 10. dana možete izvesti u prvu šetnju, a one koje su rođene zimi tek nakon druge nedelje. Veoma je važno postepeno navikavanje na spoljašnji vazduh, pa se preporučuje da prvi dan obučete bebu kao za šetnju i stojite sa njom na otvorenom prozoru 10-15 minuta.

Drugi dan je možete izvesti na 15 minuta, treći na 30 minuta i zatim postepeno povećavati sve dok ne dostignete 1 ili 2 sata. Nemojte izvoditi bebu ukoliko duva vetar ili je kišno i maglovito vreme.

Nadamo se da smo vam ovim tekstom barem malo pomogli da prebrodite prve dane sa bebom i započnete novo poglavlje života.

mateo

Read Previous

Saveti kako da renoviranje prostora bude kvalitetno i dugovečno

Read Next

Tepih trava, veštački travnjak ili beton – koji je najbolji izbor za vaše dvorište?

One Comment

  • Cinjenica je (i sasvim opravdana) da mladi roditelji imaju mnogo pitanja a da lekari nisu uvek dostupni. Zato postoje blogovi i vlogovi medicinskih radnika, akuserskih sestri, ginekologa, pa cak i medicinskih preparata koji su bezbedni za decu koji informisu o najrazlicitijim informacijama. Moze se mnogo saznati preko interneta ukoliko birate izvore.

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *