Tepih trava, veštački travnjak ili beton – koji je najbolji izbor za vaše dvorište?

bašta-trava-travnjak-kuća-dvorište

Pexels.com

Većina baštovana kada prvi put uđe u dvorište na osnovu njegovog izgleda može odlično da okarakteriše vlasnika, jer kako se u baštovanstvu kaže; ”Dvorište je ogledalo vlasnika” te o ovome razmislite pre nego što se odlučite na radikalne promene koje planirate da sprovedete prilikom uređenja dvorišta, posebno ako vam je važan utisak koji ostavljate na svoju okolinu, prijatelje i poslovne partnere.

Puno biljaka i zelenila, pokošena zelena trava, žardinjerice sa sistemom kap po kap ukazuju na osobu koja zna da uživa u životu, koja je osećajna, vedra, raspoložena, organizovana, fleksibilna, uredna i empatična te je sa ovakvim ljudima lako uspostaviti komunikaciju. Oni su otvoreni za nove ideje i saradnju, blagonakloni, porodični i brižni hedonisti. Biljke su živa bića kojima je potrebna ljubav i nega da bi cvetale i razvijale se  kakav je naš odnos prema biljkama takav je i prema ljudima.

Ako je vaš izbor veštački travnjak, Vi spadate u  jednostavne, ambiciozne, poslovne i praktične osobe, koje znaju šta hoće u životu. Niste preterano zahtevni i nemate puno vremena za opuštanje. Aktivni ste i brzi ali ipak volite da date sebi oduška bar jednom nedeljno kada ste otvoreni za druženje sa porodicom i prijateljima. 

Osobe u čijem dvorištu dominira beton, stazice i kamen sa vrlo malo zelene površine važe za nešto komplikovanije osobe. Ove osobe znaju šta žele, često su rigidni u komunikaciji, zahtevni, njima  je vreme novac, pragmatični su, odlučni,precizni u svojim željama, hladni i racionalni, često škrti kada treba nagraditi nečiji trud. 

Prednosti i mane trave, veštačkog travnjaka i betona

Za sve ljubitelje prirode, sejanje trave ili postavljanje tepih trave u dvorište, sadnja biljaka i drveća predstavlja pravi izazov, veliko zadovoljstvo ali i obavezu.  Ipak, morate priznati da nema ničega lepšeg od pijuckanja kafice u senci drveća, mirisu cveća koje budi sva naša čula, dok nam bujna zelena trava golica stopala stimulišući refleksogene zone na stopalima a oči odmaraju posmatrajući te divne zelene nijanse koje se prelivaju pod zracima sunca. Nije u pitanju samo prizor u kome uživaju sva naša čula naprotiv, zelenilo je mnogo više od prijatne estetike? Trava je prirodno “rashladno” sredstvo, mnogo hladnije od asfalta ili cementa. 

Deluje kao „klima uređaj“ za okolinu. U stvari, travnjaci mogu biti 31 stepen hladniji od asfalta i 20 stepeni hladniji od gole zemlje. Ali sačekajte, ima još. Drveće koje zasenjuje kuće može smanjiti temperaturu u potkrovlju za čak 40 stepeni. Trava igra vitalnu ulogu u “hvatanju” prašine, čestica dima i drugih zagađenja ,apsorbujući ugljen-dioksid koji zatim razlaže na kiseonik i ugljenik. U stvari, travnjak veličine 50x50m proizvodi dovoljno kiseonika za četvoročlanu porodicu. Travnjaci i biljke dramatično smanjuju zagađenje bukom; mogu smanjiti nivo buke za 20 do 30 procenata na tvrdim površinama kao što su beton i trotoar. 

Sadnja cveća, košenje trave i dvorišni radovi opuštaju i umiruju nervni sistem povećavajući nam adaptaciju na stres, istovremeno održavajuži naše telo fizički aktivnim. Ipak i ovo zeleno carstvo ima jednu manu…morate voditi računa o njemu ako želite da ostane zeleno i lepo, a to zahteva i vaše vreme i posvećenost. Vreme možete uštedeti ugradnjom automatskog zalivnog sistema koji će obezbediti adekvatno navodnjavanje i optimalnu količinu vode za vaše biljke tako da ćete na taj način uštedeti bespotrebno rasipanje vode a vaš travnjak će uvek lepo izgledati. 

Šta je sa betonom?

Kada je betoniranje dvorišta u pitanju, ono što je sigurno je da je beton čvrst i da može trajati decenijama. Beton je lakši za održavanje. Na njemu neće rasti korov i ne morate ga prečesto prati. Sa samo nekoliko pranja godišnje, beton koji imate izgledaće veoma lepo. Jednostavno četkanje, pranje i ispiranje sapunom i vodom trebalo bi da bude dovoljno da se prljavština ne nakuplja. 

Takođe, možete prilagoditi izgled vaših betonskih površina jer prošli su dani kada je sav beton izgledao sivo i dosadno. Sada možete odabrati odgovarajuću boju, nijansu i dizajn koji dopunjuje ukupni izgled vaše kuće. Mana betona je što iako je čvrst može da pukne tokom vremena. Betoniranje treba prepustiti profesionalcu jer će to pomoći da se izbegne prevremeno pucanje betona. Popravite sve pukotine što je pre moguće kako biste sprečili da postanu veće jer to narušava izgled dvorišta a vremenom može između pukotina da raste i korov pa sve to može izgledati veoma neuredno.

Travnjak za prirodni izgled

Travnjak je očigledan izbor za tradicionalno uređenje pejzaža sa prirodnim izgledom zelenog travnjaka sa belom ogradom. Čak i ako bela ograda nije deo vaše vizije, travnjak je i dalje najbolja zamena za prirodnu travu za kreiranje travnjaka iz snova, bilo da je tradicionalniji ili moderniji. Izdržljivost, raznovrsnost i konzistentnost čine travnjak lakim za upotrebu za različite kreativne pejzaže. Možete odabrati njegovu visinu (dužinu) i boju, uključujući mnoge nijanse zelene i netradicionalne boje poput plave ili ljubičaste. Može se postaviti tamo gde prirodna trava ne može da preživi, kao što su:

  • Šetališta i mesta na kojima se često prolazi
  • Vertikalne površine kao što su zidovi ili skulpture
  • U zasjenjenim područjima i pored drveća
  • Pored vodenih objekata kao što su  bazeni
  • Možete ga postaviti i na krov za jedinstven izgled, kao i energetski efikasnu izolaciju.

Ipak veštački travnjak je nešto u čemu se mikroorganizmi i prljavština mnogo više zadržavaju, ne doprinosi proizvodnji kiseonika a ni ekosistemu, samo je lep na oko i dvorište će uvek izgledati uredno bez mnogo muke. 

Današnje tržište nudi mnogo opcija, vaše je samo  da odlučite šta najviše odgovara vašim zahtevima, potrebama, finansijama, tempu života i karakteru, kada to odlučite sve ostalo je vrlo  jednostavno.

Srbijanka Stanković

Read Previous

Prvi mesec sa bebom – najčešća pitanja roditelja tek rođene bebe

Read Next

Šta znači tržišna niša i kako odabrati pravu

2 Comments

  • Nekad sam bila protiv, ali sad mi se sve više sviđa onaj veštački travnjak. Nema održavanja, a uvek zeleno, za razliku od žive trave koja tokom leta izgori, ukoliko se ne zaliva. Betonske staze su isto super, jer ih je moguće ukrašavati, popločavati i stvarno ima mnogo mogućnosti. Tako da više nemam dilemu…

  • Ja sam više za prirodnu travicu, beton nikako ne volim osim što imam jednu stazicu kao prilaz kući. Meni su idealno rešenje automatski zalivni sistemi, od kada su mi to postavili preporodila sam se. Košta, to je činjenica ali sa druge strane ko voli prirodu i cveće a nema puno vremena za zalivanje ovo je zaista velika olakšica na dugoročnom nivou. Sve sam radi, pali se kad treba, gasi se kad treba a ne moram nikoga da cimam da mi zaliva travu kad sam na putu sa porodicom. No sve je stvar izbora i mogućnosti.

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *