Najupečatljivije promene u bebinom izgledu

Beba spava

Jao, baš liči na vas!

Sigurni smo da ste ovakvu izjavu čuli barem jednom od kada vas se beba rodila. Zar ne?

Porodica, rodbina i prijatelji prilikom prve posete bebi neizostavno komentarišu fizički izgled i nagađaju na koga beba liči, na koga ima nasleđenu boju očiju i ostalo.

Ukoliko niko ne kaže da liči na vas, ne očajavajte!

To što beba trenutno izgleda tako, ne znači da neće biti promena. Itekako će biti promena u fizičkom izgledu deteta. To ćete primetiti već narednog meseca kako beba bude rasla i razvijala svoje sposobnosti.

Hajde da vidimo koji aspekti bebinog razvoja dobijaju najviše promena kada je fizički izgled u pitanju.

Promena izgleda temenjače

Očajni ste zato što vaša beba ima temenjaču, pa glavica trenutno ne izgleda savršeno? Ne brinite! To je samo trenutno stanje koje će u najvećem broju slučajeva za nekoliko nedelja ili meseci biti samo slatka uspomena.

Pod temenjačom se misli na beličaste ili žute naslage na bebinoj glavi. Kažemo na temenu glave jer se tu najčešće i javlja, mada se može javiti i na drugim delovima tela.

Danas ćemo se pozabaviti izgledom temenjače na glavi, jer je to najčešći oblik.

Uzrok nastanka temenjače je u pojačanom radu lojnih žlezda, a može nastati i zbog gljivica.

Kako ona izgleda? Kod veoma malih beba, koje još nisu dobile dovoljno telesne mase celo telo izgleda malo smežurano. Da nas ne shvatite pogrešno, ne govorimo to u negativnom kontekstu, već onako kako zaista jeste.

Tako je i sa temenjačom. Bebina glava je veoma mekana nakon rođenja i tek vremenom dobija svoj čvršći oblik. U zavisnosti od toga izgleda i temenjača. U početku deluje smežurano i prekriveno ljuspicama. Imaćete utisak da je koža veoma masna, što i jeste istina ukoliko je razlog za temenjaču u pojačanom radu lojnih žlezda.

Sada je stanje takvo, a uz odgovarajući način tretiranja temenjače, uskoro će ona nestati i glava vaše bebice biće savršena baš kako ste je oduvek i zamišljali.

Promene u bebinoj koži

Zašto su bebe tako mekane i nežne na dodir?

Upravo zbog svoje tanane i vrlo osetljive kože. Naši najmlađi su vrlo senzitivna bića. Kada se beba rodi možete i primetiti tu osetljivost bebine kože. Čini se kao da je prozračna i da možete videti svaki krvni sud. Kada pritisnete bebinu kožu ostaće crveni trag, a to je samo pokazatelj senzitivnosti o kojoj pričamo.

Kako vreme odmiče, beba napreduje u svakom pogledu. Tako će i koža postati mnogo jača, deblja i manje osetljiva na uticaje iz spoljašnje sredine.

Kvalitet kože najviše se promeni tokom prve godine bebinog života, a ove promene se itekako uočavaju i narednih godina. Kroz jačanje i debljanje slojeva, koža će vremenom razviti svoju funkciju u potpunosti i uspešno vršiti zaštitu bebinog organizma.

Da bi u tome uspela, pomozite joj odgovarajućom negom koja će doprineti da koža najmlađih bude zdrava, negovana i na odgovarajući način zaštićena.

Boja bebinih očiju

Promena boje očiju

Jao, ima istu boju očiju kao vi!

Evo još jedne izjave koju ćete garantovano čuti od drugih ljudi. Da, možda vaša beba trenutno ima istu boju očiju kao vi, ali ne znači da će tako i ostati.

Zašto može doći do promene? Evo objašnjenja.

Nakon rođenja, bebe uglavnom imaju svetlu boju očiju. Ne znači da će svaka beba imati plave oči, ali svakako će one biti svetle. Razlog je u količini melanina, pigmenta koji je zadužen za određivanje boje očiju. Količinu melanina određuje genetika. Zato dobro pogledajte sebe u ogledalo, a ujedno i vašeg partnera u oči, jer će vaša beba najverovatnije naslediti boju koju jedno od vas ima, a možda i neće. Izuzeci itekako postoje.

Nego, da se vratimo na početak. Dok je beba u materici količina melanina koju oči proizvode je minimalna ili ga uopšte i ne proizvode. Zato se bebe i rađaju sa svetlijim očima. Nakon rođenja nasledni faktori preuzimaju ulogu i utiču na produkciju ovog pigmenta, a samim tim i na formiranje boje očiju kod beba. Tako da beba možda ima plave oči kao i njena baka, ali ako vi i vaš partner imate smeđe oči, vrlo verovatno da će one takve i biti. Ukoliko beba ipak odluči da oči budu kao bakine, neka je živa i zdrava. Ovo su vrlo interesantne činjenice o boji očiju, koje možda niste ni znali.

Promene u telesnoj težini

Jedan od najuočljiviijih aspekata kada je bebin izgled u pitanju svakako je dobijanje na telesnoj težini. Mališani se rađaju sa prosečnom težinom od oko 3 kg. Naravno da odstupanja postoje i ona ne treba da vas brinu ukoliko je beba sasvim zdrava.

Iako nakon rođenja malo kaliraju i izgube na kilaži, već nakon nekoliko dana primetićete promenu. Svaki uneti zalogaj itekako se vidi na bebi, a pokazaće ga i vaga.

Zato se bebina ishrana u prvim mesecima meri u mililitrima i o tome se strogo vodi računa.

Da je beba dobila na težini videćete i po izgledu njene kože. Nakon rođenja ona je na mnogim mestima smežurana. U predelu butina kao da ima pregiba, a sve to se vrlo brzo popuni. Već nakon prvog meseca života, beba dobije i do jedan kilogram na težini. Nakon toga taj napredak ide svojom putanjom koju pedijatar uredno proverava.

Tata drži bebu

Promena dužine

Paralelno sa dobijanjem na težini, beba dobija i na dužini. Početna dužina na rođenju iznosi u proseku oko 50 cm. Priroda i ishrana učiniće svoje i već nakon prvog meseca videćete koliko se beba promenila i u ovom aspektu.

Mame to najviše primete po tome što bebina odeća odjednom postane kratka, pa je vreme za veći konfekcijski broj. Vrlo često roditelji vole da upoređuju mere svog mališana sa drugim bebama. Ne činite to. Svaka beba je organizam za sebe i ima svoju putanju rasta i razvoja na koju veoma utiče genetski faktor. Zato upoređivanje nije dobro niti je merodavno. Najvažnije je da se vaša beba razvija uzlaznom putanjom i da napreduje u svakom segmentu. Redovno odlazite na savetovanje kod lekara i u to ćete se uveriti i sami.

Ukoliko se vaša beba nedavno rodila, odlično je što ste naišli baš na ovaj tekst. Sigurni smo da ćete ga se setiti kroz nekoliko meseci kada i sami uočite kako se vaša beba razvija i menja. Sve što je na početku delovalo kao neočekivano i manje poželjno, ostaće samo jedna lepa uspomena na prve dane sa vašom bebom.

mateo

Read Previous

Zašto se koriste cerade i koja je njihova funkcija?

Read Next

Inflacija i nekretnine: Kako u današnje vreme obezbediti veći prostor za život

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *