Inflacija i nekretnine: Kako u današnje vreme obezbediti veći prostor za život

Dva muškarca žena

Bilo da živite sami, sa životnim partnerom, da imate ili nemate decu, činjenica je da nam svima uvek nedostaje životnog prostora. Generacijama unazad je bilo tako, ali se čini da je ova potreba sada naročito došla do izražaja.

Postoji više razloga za to, ali se čini da je jednostavna potreba savremenih ljudi i modernih domaćinstava da imaju dovoljno prostora za život, odmor, odlaganje stvari i sve druge karakteristike življenja u 21. veku.

Međutim, kako su zakoni tržišta, ponuda i potražnja, nemilosrdni, potražnja za više prostora povećava i cenu tog prostora. U sadašnjoj eri inflacije, važno je dobro razmotriti sve dostupne opcije i opredeliti se za onu koja je najisplativija na duže staze.

Uticaj inflacije na tržište nekretnina

Cene na tržištu nekretnina su porasle zbog niza faktora, uključujući konstantno rastuće cene materijala i povećanu potražnju. Nedostatak građevinskog materijala, koji je sve skuplji, prirodno dovodi do neminovnosti podizanja konačne cene nekretnina. Iako su mnogi hrabro pretpostavljali da će to dovesti do smanjenja potražnje, događa se upravo suprotno. Čini se da na to najviše utiče osećaj sigurnosti koji je potreban pri ulaganju u nekretnine, a koji svima nedostaje tokom pandemije.

Dakle, ekonomski faktori su zapravo favorizovali ulaganje u nekretnine. Stoga je ovo postao najsigurniji vid štednje i investicije, jer je gotovo izvesno da će vrednost nekretnina sigurno porasti ili ostati na visokom nivou i u budućem periodu.

Definišite svoje potrebe

Ako se odlučite za kupovinu nekretnine, budite spremni na dug, složen i stresan proces. Nije važno samo gde živite, kakvu nekretninu kupujete, koliki je vaš budući dom i koliko ćete potrošiti. Važno je da pre upuštanja u ovaj proces, shvatite da morate uložiti vreme i trud u planiranje ovih koraka, kako biste sebi uštedeli nepotreban stres.

Stoga je važno da razmotrite tačno koje su vaše potrebe i kako bi vaša idealna nekretnina trebalo da izgleda. Kada to učinite, lakše ćete je pronaći, pogotovo ako tražite životni prostor na velikom tržištu. Na primer, kada je u pitanju povoljna prodaja stanova, Beograd i ostali veći gradovi Srbije su pravo mesto za vas da pronađete nekretninu koja ispunjava sve ili bar većinu vaših želja.

Porodica sa agentom nekretnina

Zašto uložiti u nekretnine?

Broj stanovnika Srbije se smanjio u poslednjih nekoliko godina, međutim, jasno se vidi trend ulaganja u nekretnine. Ovo ima smisla jer ugoročno gledano, bez obzira na lokaciju, potražnja će uvek ostati ista. Ova informacija sama po sebi znači da bi cene nekretnina mogle ostati iste ili rasti u budućnosti. Slobodnog prostora za gradnju u postojećim urbanističkim okvirima je sve manje, što dovodi do toga da se grad razvija u širinu, pa je cena nekretnina u centralnom delu u konstantnom porastu. Uzimajući sve navedeno u obzir, ulaganje u nekretnine je odličan vid štednje ili investicije, jer je gotovo sigurno da ćete je uvek moći prodati po višoj ceni od kupovne.

Definišite budžet

Niko, pa ni stručnjaci, ne mogu sa sigurnošću da znaju koliko će trajati ovaj period inflacije, kako će se završiti i kakve će posledice imati po ekonomsku i društveno-političku budućnost našeg društva. Zato je potrebno imati tačno određen i promišljen budžet, kako ne biste prelazili svoje finansijske granice i dodatno se zaduživali. Ukoliko razmišljate o kupovini nekretnine u daljoj budućnosti, možete da se opredelite za štednju novca, kako biste izbegli pozajmice ili kredite. Ceo ovaj proces je stresan sam po sebi, te pokušajte da sebe poštedite nepotrebnog stresa, dovodeći sebe u stanje finansijske nesigurnosti.

Istražite sve opcije

Koliko god da cene nekretnina rastu, izvesne fluktuacije uvek postoje. Nakon što utvrdite koja kvadratura i okruženje vam je potrebno, raspitajte se koje su opcije najbolje od svih dostupnih. Blizina centra neminovno podiže cenu nekretnine, dok periferne lokacije ne nude izvesne sadržaje. Način plaćanja je takođe važan. Kredit i keš imaju određene prednosti i nedostatke. Kako se tržište i uslovi stalno menjaju, pokušajte da prikupite što više informacija i ponuda. Mnoge banke nude posebne pogodnosti, kao što su duži rok otplate ili niže kamate. Sa druge strane, ako uštedite novac, većina prodavaca će biti spremna na kompromis u pogledu cene.

Proverite sve moguće opcije pre nego što se odlučite za kupovinu kako biste bili sigurni da ste odabrali najbolju opciju za sebe.

Sale R

Read Previous

Najupečatljivije promene u bebinom izgledu

Read Next

Opadanje kose i stres – da li postoji veza?

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *